Alaskanmalamuutti

Alaskan Malamute

Sutta muistuttava alaskanmalamuutti on kookas, vaikuttavan näköinen rotu. Sillä on pystykorvalle tyypilliset rotupiirteet (häntä kiertyy selän päälle, erittäin paksu turkki, pystykorvat ja kiilamainen pään muoto). Uroksen toivottava säkäkorkeus on täysikasvuisena 63,5 cm, nartun 58,5 cm ja paino vastaavasti noin 38,5 kg ja 34 kg. Turkkia on useita värejä ja sävyjä valkoisesta ja vaaleanharmaasta aina mustaan, kullanhohtoisesta punaiseen ja ruskeaan, ja turkissa on värimerkit.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Yli kaksi tuntia päivässä
 • Iso koira
 • Runsaasti kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Rodun jalostivat mahlemuitit, Koillis-Alaskassa asuva vaeltava inuiittikansa. Sen tehtävänä oli vetää raskaita taakkoja erittäin ankarissa sääolosuhteissa ja auttaa metsästyksessä. Malamuutilla on yhteinen perimä muiden arktisen alueen rotujen, kuten samojedinkoiran ja siperianhuskyn kanssa, mutta sen ensisijaisena ominaisuutena ei suosittu nopeutta vaan voimaa. Sen paksu, kaksinkertainen karvapeite, voima ja kestävyys ovat syitä, miksi malamuutit ovat toimineet vetokoirina lukuisilla naparetkillä. Harva muu rotu pystyy samaan.

Luonne

Sutta muistuttavasta ulkonäöstään huolimatta koira ei käyttäydy kuin susi. Malamuutti on lempeä ja ystävällinen, mutta se ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto ensikertalaiselle. Se kaivaa ja ulvoo mielellään, ja jotkut yksilöt ovat erittäin riistaviettisiä ja jahtaavat erityisesti pieniä, pörröisiä otuksia, välittämättä siitä, onko kyseessä orava, kissa vai pikkukoira. Varhainen sosiaalistaminen ja läpi koiran elämän jatkuva koulutus, johon kuuluu luotettavan luoksetulon harjoittelu, onkin erittäin tärkeää.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin alaskanmalamuutit kärsivät toisinaan perinnöllisistä silmäsairauksista ja lonkan kehityshäiriöistä (dysplasia, voi heikentää koiran liikkuvuutta). Koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Malamuutti tarvitsee vähintään kaksi tuntia liikuntaa joka päivä, mielellään enemmänkin. Se rakastaa vetämistä, joten varhainen hihnakoulutus on erittäin tärkeää. Malamuutit pitävät usein canicrossista. Muista kuitenkin välttää liian rankkaa liikuntaa lämpimällä säällä.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Alaskanmalamuutilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Koiran alusvilla voi olla jopa viisi senttiä paksu, ja sen päällä on paksu, karkea päällyskarva. Malamuutti pärjää siis hyvin ankarissakin sääolosuhteissa. Keskuslämmitetyssä asunnossa siltä saattaa kuitenkin lähteä runsaasti karvaa! Päivittäinen harjaaminen auttaa pitämään karvanlähdön kurissa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.