Australianpaimenkoira

Australian Shepherd Dog

Rotua verrataan usein bordercollieen. Koira on hieman korkeuttaan pidempi, ja sen säkäkorkeus on 51-58 cm (urokset) ja 46-53 cm (nartut). Niiden paino vaihtelee noin 19 ja 29 kilon välillä riippuen koiran sukupuolesta ja rakenteesta. Turkin värejä ovat musta, sinimarmoroitu, punamarmoroitu ja punainen, punaruskein merkein tai ilman niitä. Lisätietoja saat rotumääritelmästä.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Yli kaksi tuntia päivässä
 • Keskikokoinen koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Australianpaimenkoira onkin yllättäen amerikkalainen rotu! Pyreneiden baskialueiden paimenet veivät mukanaan pieniä ”sinisiä” työkoiria Yhdysvaltoihin 1800- ja 1900-lukujen taitteessa paimentamaan lampaita. Nimen viittaus Australiaan johtuu siitä, että niiden paimentamat lampaat oli tuotu Australiasta. Toisen teorian mukaan koirat vietiin ensin Australiaan ja sieltä Yhdysvaltoihin. Koirien saapuessa Yhdysvaltojen lounaisosiin 1800-luvun loppupuolella niiden annettiin aluksi lisääntyä muiden paimenkoirien kanssa, tarkoituksena parantaa rodun käyttöominaisuuksia. Yhdysvaltain rotuyhdistys perustettiin vuonna 1957.

Luonne

Koiralla on vahva laumanvartijan vietti, se rakastaa olla osa perhe-elämää ja nauttii omistajiensa seurasta. Koirat voivat olla aluksi varautuneita uusien ihmisten seurassa, joten varhainen sosiaalistaminen on erittäin tärkeää. Koiran jatkuva kouluttaminen ja yhdistelmä ruumiillisia ja älyllisiä virikkeitä on myös tärkeää, jotta erittäin älykäs ja energinen koira saa tarpeeksi tekemistä.

Terveys

Australianpaimenkoira on erittäin terve rotu. Monien muiden rotujen tavoin rodulla esiintyy kuitenkin toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriöitä (lonkkadysplasiaa, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Australianpaimenkoira tarvitsee vähintään kaksi tuntia liikuntaa päivittäin. Rodun edustajat pärjäävät usein hyvin koiraurheilulajeissa (agilityssa, koiratanssissa, tokossa ja flyballissa), joissa ne pääsevät käyttämään fyysistä ja älyllistä potentiaaliaan.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Koiran turkki on keskipitkä ja siinä on säänkestävä alusvilla. Karva on pidempää jalkojen takaosassa ja jonkin verran myös kauluksessa, erityisesti uroksilla. Yleensä turkin huolellinen harjaus kaksi tai kolme kertaa viikossa riittää, karvanlähtöaikaan sitä tarvitaan useammin.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.