Bolognese

Bolognese

Bolognese-kääpiökoirarotu muistuttaa paljon maltankoiraa. Se on lihaksikas pikkukoira, jonka pitkä, valkoinen turkki peittää koko vartalon ja pään. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 27–30 cm, nartun 25–28 cm. Bolognesen paino täysikasvuisena on noin 2,5–4 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Nauttii puolen tunnin päivälenkeistä
 • Pieni kääpiökoira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Hypoallergeeninen rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Bolognese-rodun uskotaan polveutuvan Etelä-Italian ja Maltan bichonroduista. Rotu syntyi Italian Bolognassa useita satoja vuosia sitten, mahdollisesti jo 1000- tai 1100-luvulla. 1500-luvulla ne olivat mahtisukujen ja aateliston suosimia seurakoiria, ja bolognese on ollut monen kiehtovan merkkihenkilön lemmikki, Venäjän Katariina Suuresta Marilyn Monroeen.

Luonne

Rotu kiintyy syvästi omistajiinsa, eikä ole kovin mielellään erossa rakkaistaan. Vieraisiin koira saattaa suhtautua varauksella. Koira saattaa ilmoittaa omistajalle haukkumalla uusista ja tavallisesta poikkeavista asioista, mutta räksyttäminen tai aggressiivisuus eivät kuulu tämän pikkukoiran luonteeseen. Ne ovat miellyttämisenhaluisia ja nopeita oppimaan.

Terveys

Bolognese on yleensä melko terve rotu, eikä sillä ole yleisesti tunnettuja, rodulle tyypillisiä sairauksia.

Liikunta

Näille pikkukoirille riittää hyvin, jos ne pääsevät useammalle lyhyelle lenkille päivässä, mutta ne ovat myös aina valmiita lähtemään pidemmällekin kävelylle. Myös leikkiminen omalla pihalla omistajan kanssa on aina tervetullutta!

Ravitsemus

Kääpiökoirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Bolognesen pitkä turkki takkuuntuu helposti ja kaipaa kampaamista päivittäin. Erityisen huolellisesti turkki harjataan vatsan alueelta, korvien takaa ja jaloista. Koiralla ei ole karvanlähtöaikaa, joten kuolleet karvat täytyy poistaa harjaamalla.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.