Cairnterrieri

Cairn Terrier

Lyhytjalkainen, voimakasrakenteinen cairnterrieri on yleisilmeeltään kettumainen, ja sillä on karhea turkki ja pienet, pystyt korvat. Koira ei ole raskasrakenteinen, vaikka onkin lihaksikas ja työkoiramainen. Sillä on karkea, runsas päällyskarva ja lyhyt, pehmeä, tiivis aluskarva. Cairnin värejä ovat kerma, vehnä, punainen, harmaa tai melkein musta sekä juovikkuus kaikissa näissä väreissä. Täysikasvuisena cairnin säkäkorkeus on 28-31cm ja paino noin 6-7,5 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Cairnterrieri on kotoisin Skotlannin länsiosan saarilta, erityisesti Skyesta, ja rotu on tunnettu jo 1500-luvulta alkaen. Rotu on saanut nimensä rajan tai haudan merkiksi pystytetyistä kivistä (cairn). Ketut ja muut tuholaiseläimet piileskelivät mielellään näiden kivien luona ja pieni, mutta peloton cairnterrieri jalostettiin ajamaan tuholaiset ulos. Lukuisista terrieriä muistuttavista muunnoksista syntyi vähitellen neljä erillistä rotua: cairn-, skye-, länsiylämaan- ja skotlanninterrieri.

Luonne

Rotu on iloinen, vilkas, eloisa ja ulospäinsuuntautunut. Se on koulutettavissa myös sopeutumaan lapsiperheeseen. Ne tulevat erinomaisesti myös toimeen muiden koirien kanssa, vaikka jotkut yksilöt puolustavat reviiriään. Cairnit täytyy kuitenkin totuttaa kissoihin ja muihin lemmikkeihin jo pentuna, sillä vanhempana koira lähtee helposti jahtaamaan niitä. Cairnit ovat usein itsenäisiä ja itsepäisiä, joten lempeä, jatkuva koulutus on erittäin tärkeää.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin cairnterrierillä esiintyy toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkka- ja kyynärnivelen kehityshäiriötä (dysplasia, mahdollisesti kivulias ja heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä. Monien pienten rotujen tavoin se kärsii toisinaan myös polvilumpioiden sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio) ja eräistä muista lonkkavaivoista.

Liikunta

Rotu on täynnä energiaa ja sille tulee antaa mahdollisuus juosta ja leikkiä vähintään tunnin ajan päivässä. Koiran metsästysvietti on kuitenkin vahva ja ne lähtevät helposti saaliin perään. Kannattaa siis harjoitella vapaana oloa vain turvallisissa ympäristöissä ja varmistaa, että koira tulee luotettavasti luokse käskystä. Terrierit ovat innokkaita kaivamaan, eikä cairn välitä, onko kyseessä pelto vai ruusupenkkisi. Niille kannattaakin varata pihalla oma alue, jossa ne saavat harrastaa kaivamista.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Cairnterrierin säänkestävä, kaksinkertainen turkki tulee harjata ja kammata kerran viikossa. Karvanlähtöaika on yleensä kahdesti vuodessa ja silloin turkista poistetaan kuolleet karvat nyppimällä.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.