Kääpiösnautseri

Miniature Schnauzer

Kääpiösnautseri on pienikokoinen, vanttera ja lihaksikas koira, jonka yleisilme on valpas. Kulmakarvat, viikset ja jalkakarvat antavat koiran ulkonäölle persoonallisen ilmeen. Koiran värejä ovat pippuri-suola, musta hopeisin merkein, kokomusta tai kokovalkoinen, joista tosin valkoinen on erittäin harvinainen. Täysikasvuisen koiran säkäkorkeus on noin 30-35 cm. Ne painavat noin 4,5-7 kg.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Hypoallergeeninen rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

1400-luvulla Baijerissa rotanmetsästykseen ja muihin maatilan töihin käytettiin keskikokoista, karkeakarvaista koiraa, joka muistutti tyypiltään pinseriä. Kaikki kolme snautserimuunnosta polveutuvat tästä koirarodusta. Kääpiösnautseri on syntynyt keskikokoisen snautserin ja apinapinserin ja muiden pienten rotujen risteytyksestä.

Luonne

Kääpiösnautseri on vilkas, aktiivinen pieni koira, josta saa iloisen ja palkitsevan seuralaisen. Koira voi olla omapäinen ja voimakastahtoinen, joten ne tarvitsevat jatkuvaa koulutusta ja sosiaalistamista. Koska kääpiösnautserilla on vahtikoiran luonne, se voi olla haukkuherkkä ja ilmoittaa hanakasti, kun reviiriä lähestyy vieraita.

Terveys

Kääpiösnautseri on perusterve rotu, jolla on kuitenkin tiettyjä, rodulle tyypillisiä terveysvaivoja, esimerkiksi veren korkeat rasva-arvot, haimatulehdus, diabetes ja virtsakivet.

Liikunta

Täysikasvuinen koira tarvitsee noin tunnin liikuntaa päivässä ja mahdollisuuksien mukaan se liikkuu enemmänkin. Rotu on sopeutuvainen ja solahtaa mukaan perheen rutiineihin.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Kääpiösnautserin turkki on jäykkä, karkea ja lyhyt, ja siinä on tiivis alusvilla. Turkki täytyy käydä huolella läpi vähintään kaksi kertaa viikossa. Turkki tulee nyppiä käsin, jos koira käy näyttelyissä, mutta perheen lemmikille turkin leikkaaminen on helppo ja kätevä vaihtoehto, vaikka se vaalentaakin turkin väriä vuosien saatossa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.