Komondor

Komondor

Komondor on suuri, voimakas koira. Sen erityispiirre on valkoinen turkki, jonka päällys- ja aluskarva takkuuntuvat yhteen muodostaen pitkiä, huopuneita nyörejä. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on vähintään 70 cm ja paino noin 50-60 kg, nartulla säkä on vähintään 65 cm ja paino noin 40-50 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Iso koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Hypoallergeeninen rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Komondor on ikivanha koirarotu, joka on tunnettu sen kotimaassa Unkarissa tuhansien vuosien ajan. Se saapui Unkariin madjaari-paimentolaiskansan laumanvartijana, ja sen esivanhemmissa saattaa olla ovtšarkaa, kookasta laumanvartijaa Lounais-Venäjältä, Kaukasian alueelta. Komondorin erityispiirre, nyöriturkki, suojasi sitä ankarilta olosuhteilta, mutta tarjosi suojaa myös vaarallisilta petoeläimiltä, kuten susilta.

Luonne

Komondor on vahtikoira, joka ei sovi jokaiseen kotiin, ja rodun hankintaa täytyy harkita tarkkaan. Koira suhtautuu vieraisiin epäluuloisesti, mutta on uskollinen perheelleen ja vartioi ja suojelee heitä kaikelta, mitä pitää uhkana. Rodun varhainen sosiaalistaminen on ehdottoman tärkeää, samoin sen harkittu käsittely koko koiran eliniän.

Terveys

Komondor on pääsääntöisesti terve rotu, eikä sillä ole yleisesti tunnettuja, rodulle tyypillisiä sairauksia.

Liikunta

Koira tarvitsee noin tunnin liikuntaa päivittäin. Koira kuluttaa kotona runsaasti aikaa partioiden reviirinsä rajoja, joten on varmistuttava siitä, että aidat ovat turvalliset, eikä koira pääse karkaamaan.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Komondoreilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Koiran päällyskarva on karkea ja aluskarva pehmeä. Yhdessä karvoista muodostuu nyörejä, jotka kasvavat lattiaan asti, jos niitä ei leikata. Koiran turkki täytyy käydä läpi ulkoilun jälkeen, sillä turkki kerää mukaansa risuja ja lehtiä. Turkkia ei koskaan harjata, vaan nyörejä huolletaan jakamalla uudet karvat käsin ihosta lähtien parin kuukauden välein. Kasvattajan tai muun rodun hyvin tuntevan täytyy näyttää toimenpide uudelle omistajalle. Rodun turkinhoito vie paljon aikaa, eikä sitä saa lyödä laimin, tai nyöreistä muodostuu valtavia takkuja.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.