Maltankoira

Maltese

Maltankoira on hienostuneen näköinen, erittäin suloinen kääpiökoira, jolla on tummat silmät ja puhtaanvalkoinen, pitkä ja silkkinen turkki. Maltankoiran säkäkorkeus täysikasvuisena on 25 cm ja se painaa noin 1,8-2,7 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Nauttii puolen tunnin päivälenkeistä
 • Pieni kääpiökoira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Hypoallergeeninen rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Charles Darwin jäljitti maltankoiran alkuperän vuoteen 6000 ennen ajanlaskumme alkua, joten se on yksi vanhimmista tunnetuista roduista. Se kuuluu Välimeren alueelta kotoisin oleviin bichonrotuihin, ja Rooman Maltan-kuvernöörillä Publiuksella tiedetään olleen maltankoiraa muistuttava Issa-niminen koira jo ajanlaskumme ensimmäisellä vuosisadalla. Rotu on ollut kuninkaallisten ja aristokraattien suosiossa läpi historiansa, ja se on kuvattu myös taideteoksiin kuninkaallisten, muun muassa Englannin Elisabet I:n, seurassa. Marialla, skottien kuningattarella, kerrotaan olleen mestaushetkellään maltankoira piilossa helmansa suojassa.

Luonne

Pienessä, luonteeltaan herttaisessa ja ulkoisesti upeassa koirassa on paljon muutakin kuin kaunis ulkokuori, sillä se osaa olla myös hyvin ärhäkkä. Koira tarkkailee ympäristöään tarkkaavaisena, ja se voi olla haukkuherkkä, joten se täytyy kouluttaa jo pennusta lähtien olemaan haukkumatta jokaista ärsykettä.

Terveys

Monien pienten rotujen tavoin maltankoira kärsii toisinaan polvilumpion sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio). Monien rotujen tavoin niillä esiintyy perinnöllisiä silmäsairauksia, joten silmätutkimuksia suositellaan.

Liikunta

Maltankoira pysyy tyytyväisenä, kun saa liikuntaa noin puoli tuntia päivässä, mutta pystyy toki pidempiinkin lenkkeihin. Se saattaa innostua ulkoilusta yllättävänkin paljon ja sen menneisyys tuholaisten metsästäjänä voi nostaa päätään.

Ravitsemus

Kääpiökoirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Koiran pitkä, silkkinen turkki kaipaa päivittäistä hoitoa, jotta se pysyy takuttomana. Jos hoitotoimet lyödään laimin, turkki takkuuntuu ja siitä aiheutuu koiralle kipua. Onkin erittäin tärkeää, että maltankoiran pentu kokee turkinhoidon myönteisenä kokemuksena.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.