Ranskanbulldoggi

French Bulldog

Ranskanbulldoggi on helppo tunnistaa sen suurista korvista. Litteäkuonoisella, pienikokoisella koiralla on lyhyt, kiiltävä turkki, jonka värejä ovat juovikas, valkokirjava (pied) tai kellanruskea. ”Ranskiksen” säkäkorkeus on täysikasvuisella uroksella noin 27-35 cm. Urokset painavat noin 9-14 kg ja nartut 8-13 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Vähemmän liikuntaa
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Kääpiöbulldoggi oli suosittu Englannin keskiosissa erityisesti pitsinnyplääjien seurakoirana ja seurasi heitä tehtaisiin. Ranskaan muuttaneet työläiset veivät koiransa mukanaan, ja siellä ne lisääntyivät lyhytkuonoisten koirien kanssa. Lopputuloksena oli nykyään ranskanbulldoggina tunnettu rotu.

Luonne

Ranskanbulldoggi on iloinen koira täynnä elämää, ja se suhtautuu kiintymyksellä perheenjäseniinsä. Se on rohkea koira, joka kuvittelee olevansa paljon isompi kuin todellisuudessa on. Jos toinen koira alkaa uhitella sille, ranskis ei peräänny (jotkut koirat eivät osaa tulkita koiran lyhyen kuonon ilmeitä ja provosoituvat ranskanbulldoggista).

Terveys

Ranskanbulldoggin vakavimmat terveysongelmat johtuvat rodun litteästä kuonosta, joka voi aiheuttaa hengitysteiden ahtaumaa ja hengitysvaikeuksia. Siksi liikaa rasitusta ja lämpöä pitää välttää. Rodulla esiintyy myös ihoinfektioita, silmäsairauksia ja lonkka- ja kyynärnivelten kehityshäiriöitä (dysplasiaa, joka voi olla kivuliasta ja heikentää liikkuvuutta) sekä selkärangan ongelmia.

Liikunta

Ranskanbulldoggi ei tarvitse erityisen paljon liikuntaa joihinkin muihin rotuihin verrattuna: noin tunnin päivässä pitäisi olla sille riittävä määrä. Koiraa täytyy suojata kuumuudelta, sillä se voi saada lämpöhalvauksen ja hengitysvaikeuksia liikunnasta kuumalla säällä litteän kuononsa vuoksi. Kesällä koira kannattaa ulkoiluttaa varhain aamulla ja myöhään illalla.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Ranskanbulldoggin lyhyt, vartalonmyötäinen, kiiltävä turkki on erittäin helppohoitoinen: harjaus kerran viikossa riittää enemmän kuin hyvin. Koiran kasvojen alueen ihopoimut tulee kuitenkin puhdistaa säännöllisesti ja myös korvat saattavat oireilla herkästi ja ne täytyy tarkastaa säännöllisesti.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.