Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
iloinen pentu ulkona nurmikolla

Koiranpennun koulutus: kuinka opettaa pentu sisäsiistiksi

6 minuuttia lukuaikaa

Pennun omistajana ei kestä kauan ymmärtää, että pennut pissaavat paljon - joskus jopa 12 kertaa päivässä! Sinun tehtäväsi on kouluttaa pentu sisäsiistiksi ja opettaa, mitä sen on tehtävä, kun ulkoilutat koiranpentuasi.

Jatka lukemista saadaksesi selville, miten pentu koulutetaan sisäsiistiksi, ja opettele tunnistamaan merkit, kun ulkoiluttamisen tarve ilmenee.

Kuinka kauan kestää kouluttaa pentu sisäsiistiksi?

Useimmilla koiranpennuilla kestää neljästä kuuteen kuukautta, ennen kuin heistä tulee täysin luotettavia, mutta tämä riippuu koiran koosta, iästä ja oppimiskyvystä. Jotkut koiranpennut oppivat sisäsiistiksi hyvin nopeasti, vain muutamassa viikossa, kun taas joillakin koirilla se voi kestää kauemmin, jopa vuoden.

Miten tunnistaa, milloin pentu tarvitsee ulkoilutusta?

Voit yleensä huomata, kun pennun "täytyy mennä vessaan", sillä se katsoo ympärilleen levottomana, kävelee ympyrää ja alkaa haistella sopivia kulmia etsien paikkaa - silloin sinun on vietävä se ulos!

Kun huomaat nämä merkit, ota pentusi ja kävele sen kanssa rauhallisesti ulkoilu-alueelle. Odota niin kauan kun on tarpeen (joskus ulkoilun jännitys voi häiritä pentuja, vaikka niillä olisi kova hätä).

On hyvä ottaa käyttöön sopiva kannustava sana, kuten "hyvä poika/tyttö" tai "teeppä tarpeesi", kun pentu tekee asioitaan, jotta voit kannustaa sitä, jos olette uudessa paikassa. Kun pentu on valmis ja olet palkinnut sen, vie se pois  tarpeidentekoalueelta ja leikkikää yhdessä hetken aikaa, jonka jälkeen palatkaa takaisin sisätiloihin ja jatkakaa leikkiä.

Koiranpentujen ulkoiluttaminen

Kun koulutat pentua sisäsiistiksi, on tärkeää noudattaa seuraavia ohjeita:

  1. Ulkoiluta pentu heti sen herättyä, syötyä tai juotua
  2. Varaudu odottamaan ulkona jonkin aikaa - sisäsiisteyskoulutus vaatii kärsivällisyyttä, ja pennut ovat helposti harhautuvia
  3. Kun pentu on tehnyt asiansa, palkitse se herkulla ja runsaalla kehumisella
  4. Anna pennulle runsaasti tilaisuuksia levätä ulkoilujen välissä - vähintään kaksi tuntia
  5. Ole johdonmukainen, mutta älä koskaan kurita! Vahinkoja sattuu väistämättä, mutta pysy rutiinissasi, ja pentusi on pian sisäsiisti.

Tarpeidentekoalueen tärkeys

Kun koulutat pentuasi sisäsiistiksi, haluat, että koirasi ymmärtää eron pihan "leikki-" ja "tarpeenteko"-alueiden välillä. Voit auttaa sitä aitaamalla Alueen tarpeidenteolle ja asettamalla siihen multaa. Tämä saa sen näyttämään ja tuoksumaan erilaiselta kuin muu piha, joten koiranpentusi oppii pian tunnistamaan alueen.

Useimmat pennut haluavat mennä jonnekin, joka tuntuu luonnolliselta, ja multa tai ruoho antaa niille ympäristön, jossa ne tunnistavat hajunsa entuudestaan. Tärkein asia, kun kouluttaa pentua tällä tavoin, on pitää tarpeidentekopaikka puhtaana siistimällä se joka päivä, jotta pentu on rohkaistu palaamaan sinne. Jos alue ei ole puhdas, se voi lannistaa pentua, ja se saattaa alkaa etsiä muita paikkoja, joissa se voi käydä tarpeillaan.

Rutiini on tärkeä

Kun olet luonut pihallesi tarpeentekopaikan, vie pentusi sinne rutiininomaisesti, anna sen käyttää aluetta ja palkitse pentusi sen jälkeen. Jos se haistelee, mutta ei tee mitään, ole kärsivällinen ... saatat joutua odottamaan jonkin aikaa. Jos pentu ei edelleenkään tee mitään, vie se takaisin sisälle.

Kun palaat sisätiloihin, tarkkaile pentuasi tarkkaan ensimmäiset viisi minuuttia (tai pidempään, jos havaitset varoitusmerkkejä), ja yritä viedä se uudelleen ulos.

Ensimmäisten viikkojen aikana sinun tehtäväsi on viedä pentu ulos kävelylle heti , kun pentu on syönyt tai juonut, ja puolen tunnin välein pennun leikkiessä. Muista käyttää kannustavia sanoja ja palkitse sekä kehu pentua aina, kun se tekee oikean asian.

Vahinkoja sattuu

Aina välillä sattuu vahinkoja, etenkin koulutuksen alkuvaiheessa . Jos pentu pentu käyttäytyy huonosti sisätiloissa, on tärkeää pysyä rauhallisena ja muistaa, että tämä on osa oppimisprosessia.

Jos huomaat pienen lätäkön tai jotain muuta, olitpa paikalla tai et, kun se tapahtui, siivoa se vain pois tekemättä siitä mitään isoa numeroa. Siivoa jäljet mieluiten silloin, kun pentusi ei ole katsomassa.

Älä koskaan suutu tai ala huutaa - on epäreilua rangaista koiranpentua jostain, mikä tapahtuu luonnollisesti. Jos saat pennun kiinni itse teosta, Kävele pennun kanssa rauhallisesti ulos tarpeentekoalueelle ja Odota, että pentu tekee asiansa loppuun. Puhdista sitten sisätilan lattia perusteellisesti neutraloivalla suihkeella, jotta siellä ei ole hajua, jonka lemmikkisi voisi yhdistää Tarpeiden tekoon. Mitä enemmän Panostat pennun sisäsiisteyskouluukseen, sitä nopeammin se oppii.

Harjoittelu häkin avulla

Yksi tapa, jota kannattaa kokeilla pennun kouluttamiseksi kotona, on kouluttaminen häkissä (tai pentukehässä). Tämä on erityisesti hyödyllistä yöllä. Kun pennut ovat vielä emon kanssa, tämä on opettanut ne olemaan likaamatta nukkumapaikkaa, ja käyttämällä häkkiä jatkat vain sitä, mitä emo on jo opettanut pennuille.

Häkin käyttö kannustaa pentua pysymään paikoillaan hieman pidempään. Tämä toimii kuitenkin vain, jos pidät pentua häkissä lyhyen aikaa. Jotta pentu ei tuntisi oloaan epämukavaksi, anna sille runsaasti tilaisuuksia tehdä tarpeensa itse.

Aluksi tämä saattaa jopa tarkoittaa sitä, että pennun kanssa on herättävä keskellä yötä, sillä sen virtsarakko on pieni, eikä eikä pentu voi pidättää kovin kauaa.

Sisäsiisteys ja uudelleen kouluttaminen

Jos noudatat johdonmukaisia ulkoilutusrutiineja, pentusi oppii pian tekemään tarpeensa ulkona. Satunnaisia vahinkoja saattaa vielä sattua, mutta se on luonnollista, joten älä hätäänny - lisää vain ulkoilukertojen määrää joksikin aikaa, kunnes olet varma siitä, että koirasi on päässyt takaisin raiteilleen.

Jonkin ajan kuluttua totutte molemmat rutiiniin - koirasi ymmärtää, että sen on odotettava, kunnes se on ulkona, ja sinä ymmärrät pentusi kehonkieltä. Tämän jälkeen voit vähitellen luopua rutiininomaisista ulkoilukäynneistä ja käyttää maalaisjärkeä ja koirasi kehonkieltä apunasi.

Aikuisen koiran kouluttaminen uudelleen

Sisäsiisteys koulutus ei ole aina vain pennuille. Jos sinulla on uusi aikuinen koira, se ei automaattisesti tiedä, minne mennä tarpeilleen uudessa kodissaan. Sinun on opittava tunnistamaan sen varoitusmerkit ja vietävä koiraa säännöllisesti ulos. Kun koira tekee sen, mitä olet pyytänyt sitä tekemään, anna sille paljon kehuja, aivan kuten koiranpennun kanssa.

Nyt tiedät, miten koulutat koiranpentusi sisäsiistiksi! Muista, että tärkeintä on johdonmukaisuus, joten pysy rutiinissasi, ja ennen kuin huomaatkaan, koirasi tietää, mitä sisäsiisteys tarkoittaa.

Jos haluat lisää neuvoja ja vinkkejä pennuille, lue pentujen koulutusoppaamme.