Rottweiler

Rottweiler

Rottweiler on suuri, tiivisrakenteinen koira, joka tunnetaan kokomustasta turkistaan määrätyin ruosteenpunaisin merkein. Koira on kokoisekseen erittäin vahva ja voimakas. Rottweiler on myös erittäin ketterä ja juoksee ja hyppää leikiten. Täysikasvuisen nartun säkäkorkeus on noin 56–63 cm ja se painaa noin 42 kg, kun taas uroksen säkä on noin 61–68 cm ja paino noin 50 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin tai kahden päivälenkeistä
 • Iso koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Rottweilerin esivanhemmat ovat hyvin saattaneet olla koiria, joita Rooman legioonat käyttivät ajamaan ja vartioimaan eläimiään matkatessaan yli Alppien. Keskiaikaan mennessä nämä koirat olivat risteytyneet paikallisten paimenkoirien kanssa saksalaisessa Rottweilin kaupungissa, ja lopputuloksena oli syntynyt Rottweiler metzgerhund, Rottweilin teurastajien koira. Teurastaja käyttivät koiria ajamaan ja suojelemaan eläimiään, kun niitä kuljetettiin jalkaisin kaupungista toiseen. 1800-luvulla karjanajosta tuli Saksassa laitonta ja rottweilerin suosio laski rajusti, kunnes niille löytyi uusi käyttötarkoitus vuonna 1914. Ensimmäisen maailmansodan myötä ne pääsivät näyttämään todelliset fyysiset ja älylliset kykynsä.

Luonne

”Rotikka” on ehdottoman uskollinen perheelleen ja omistajalleen ja puolustaa luonnostaan heitä ja heidän omaisuuttaan. Rotu on suosittu myös epäluotettavien kasvattajien keskuudessa, joten on erittäin tärkeää löytää pentu, joka on hyvä yhdistelmä ja hyvin sosiaalistettu, sillä koiran luonteissa on valtavia eroja. Pennun varhaisen sosiaalistamisen ja koulutuksen merkitystä ei voi korostaa liikaa! Rotu ei sovi ensikertalaiselle tai kokemattomalle omistajalle.

Terveys

Monien suurikokoisten rotujen tavoin rottweilerilla esiintyy tiettyä vatsan häiriötä (vatsalaukun kiertymä) ja lonkkanivelen kehityshäiriöitä (lonkkadysplasiaa, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Rottweilerit tarvitsevat liikuntaa – paljon liikuntaa! Jos ne eivät saa riittävästi liikuntaa, seurauksena voi olla monenlaisia käytöshäiriöitä. Ne rakastavat juoksentelua metsissä ja pelloilla, mutta niillä ei ole tarvetta karata kauas omistajaltaan. Täysikasvuinen rottweiler tarvitsee yli kaksi tuntia liikuntaa päivässä.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Rottweilereilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Koiran turkki on yksi helppohoitoisimmista: riittää, kun koiran harjaa kumisella harjaushanskalla kunnolla silloin tällöin, karvanlähtöaikaan hieman tavallista useammin.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.