Ruotsinlapinkoira

Swedish Lapphund

Ruotsinlapinkoira on keskikokoinen tyypillinen pystykorvarotu: sillä on paksu, pörheä turkki, paksu selän ylle kiertyvä häntä ja pystyt korvat. Turkin värejä ovat karhunruskea, kokomusta, ruskea tai musta-ruskea. Koira on muodoltaan kulmikas ja korkeuttaan pidempi ja täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 45-51 cm, nartun 40-46 cm. Täysikasvuinen koira painaa noin 19-21 kg.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Keskikokoinen koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Tämä on ikivanha rotu, sillä arkeologit ovat löytäneet Ruotsista ruotsinlapinkoiraa muistuttavan koiran luurangon, jonka uskotaan olevan noin 7 000 vuotta vanha. Koiraa on kasvatettu alun perin metsästyskoiraksi, ja saamelaiset käyttivät koiraa porojen ajamiseen sekä vahti- ja seurakoirina Lapissa. Koira jalostettiin tarkoituksella haukkuherkäksi: karkottamaan pedot ja varoittamaan sekä kertomaan poroille, että ruotsinlapinkoira on paikalla suojelemassa niitä, ei saalistamassa.

Luonne

Ruotsinlapinkoira on valpas ja energinen koira, ja rotu tunnetaan hyväluonteisena ja uskollisena. Se on luonnostaan herkkä haukkumaan ja innokas vahtikoira. Se ei pidä lainkaan siitä, että joutuu olemaan erossa perheestään, ja koiralla on edelleen voimakas paimennustaipumus. Jos koiralle ehtii antaa aikaansa, rodusta saa erittäin palkitsevan lemmikin.

Terveys

Ruotsinlapinkoira on pääasiassa perusterve rotu, mutta monien muiden rotujen tavoin rodulla esiintyy toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasia, voi heikentää koiran liikkuvuutta). Koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Lapinkoirat tarvitsevat vähintään tunnin liikuntaa päivittäin, mielellään enemmän. Ruotsinlapinkoira on aktiivinen koira, joka suhtautuu vastaanottavaisesti koulutukseen, ja rotu on kilpaillut hyvällä menestyksellä monissa koiraurheilulajeissa. Kuten arvata saattaa, kylmä ilma ei tätä koiraa haittaa: se pärjää hyvin talviolosuhteissa. Täytyy kuitenkin varmistaa, ettei sille tule lämpimällä ilmalla liian kuuma.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Koiran säänkestävä turkki koostuu tiiviistä aluskarvasta ja vartalosta ylöspäin sojottavasta päällyskarvasta. Turkki on pidempi jaloissa, hännässä, rinnassa ja ”kaulurissa”. Koiran turkki täytyy harjata kunnolla pari kertaa viikossa ja käydä myös pohjavilla läpi. Näin estetään takkujen syntyminen.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.