Shiba inu

Japanese Shibu Inu

Shiba inu on vankkarakenteinen, keskikokoinen ja pystykorvatyyppinen (pystyt korvat, paksu turkki, kiertyvä häntä) koira. Se on akitan pienempi versio, ja täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 39,5 cm, nartun 36,5 cm. Koiran paksua, pehmeää alusvillaa peittää kova, suora päällyskarva, jonka värejä ovat punainen, puna-seesami (punainen mustin karvoin), musta-parkinruskea ja valkoinen.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Pieni koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus on metsästää ja ajaa esiin pienriistaa Japanin vuoristossa. Shiba inu on oikeastaan akitan pienempi versio ja se nimi tarkoittaakin ”pientä koiraa”. Shiba inun historia juontaa ainakin 200-luvulle eaa., ja se on yksi vanhimmista tunnetuista koiraroduista. Rotu pääsi melkein kuolemaan sukupuuttoon toisen maailmansodan aikana, mutta pommituksista ja penikkatautiepidemiasta selvisi kuitenkin pieni joukko koiria, joiden avulla rotu saatiin pelastettua.

Luonne

Shiba inu on valpas, aktiivinen ja ystävällinen koira, joka on yleensä melko itsenäinen luonne, ja se omaa voimakkaan metsästysvietin. Koira tarvitsee varhaista, perusteellista sosiaalistamista, joka auttaa erityisesti sopeutumaan muiden koirien seuraan. Rodun erityispiirre on shiban ”huuto”, korkea äännähdys, jonka koira päästää innoissaan tai hädissään.

Terveys

Shiba on yleisesti terve ja elinvoimainen rotu. Monien rotujen tavoin sillä esiintyy joitain perinnöllisiä silmäsairauksia, joten jalostuskäyttöön tulevien koirien silmät on tutkittava.

Liikunta

Koira tarvitsee noin tunnin liikuntaa päivittäin. Koska koiralla voi olla saalisviettiä, kannattaa varmistaa, että se palaa takaisin kutsusta ennen kuin sen päästää vapaaksi. Shiban kanssa kannattaa harjoitella vain turvallisilla, aidatuilla alueilla.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Shiba inu on erittäin siisti rotu, joka jopa pesee itsensä kissan tavoin. Sen turkki tarvitsee kuitenkin harjausta noin kerran viikossa, ja karvanlähtöaikaan ymmärrät, kuinka paksu sen alusvilla oikeastaan onkaan!

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.