Staffordshirenbullterrieri

Staffordshire Bull Terrier

Staffordshirenbullterrieri on lihaksikas, sileäkarvainen koira, jonka ulkomuodossa yhdistyvät ”härkä” (bull) ja terrieri, ja lopputuloksena on voimakas ja ketterä yleisilme. Täysikasvuisen koiran säkäkorkeus on 36-41 cm. Uros painaa noin 13-17 kg ja narttu 11-15 kg. Painon tulee olla suhteessa korkeuteen. Koiran lyhyen, sileän turkin värejä ovat punainen, kellertävä, valkoinen, musta tai sininen, juovikas tai mikä tahansa näistä yhdistettynä valkoiseen.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin tai kahden päivälenkeistä
 • Keskikokoinen koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Staffordshirenbullterrierin alkuperä voidaan jäljittää 1800-luvulle, jolloin härkä- ja karhutaistelut kiellettiin. Silloin kehitettiin uusi ”urheilumuoto”, koiratappelut. Tätä tarkoitusta varten englanninbulldoggi risteytettiin terrierien kanssa, jolloin lopputuloksena oli bullterrieri, josta taas staffordshirenbullterrieri polveutuu. Staffista tuli suosittu kaikissa yhteiskuntaluokissa, myös viktoriaanisen työväenluokan keskuudessa. Se eli usein pienissä ja ahtaissa oloissa, osana suurta perhettä, mistä sen perinteisesti hyväntahtoinen suhtautuminen kaikenikäisiin ihmisiin juontaa juurensa.

Luonne

Hyvästä yhdistelmästä tuleva, sosiaalistettu staffordshirenbullterrieri voi olla luonteeltaan moitteeton ja erityisen lempeä ihmisten seuralainen, tosin toisinaan myös riehakas. Muihin koiriin tai eläimiin ”staffi” saattaa suhtautua vähemmän ystävällisesti, vaikka paljon riippuu myös sen varhaisesta sosiaalistamisesta ja koulutuksesta. Jotkut staffordshirenbullterrierit elävät täysin tyytyväisinä muiden koirien ja kissojenkin kanssa, toisten kanssa taas täytyy olla lenkilläkin varovainen paikoissa, joissa voi tavata muita koiria. Varhain alkava ja jatkuva sosiaalistaminen on erittäin tärkeää.

Terveys

Staffordshirenbullterrieri on pääosin terve koirarotu, eikä sillä ole suurempia terveysongelmia. Monien rotujen tavoin rodulla esiintyy kuitenkin toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia, joten koiran silmät kannattaa testata ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Staffordshirenbullterrieri tarvitsee vähintään tunnin liikuntaa päivässä, sekä runsaasti leikkiä ja virikkeitä. Jos staffille vain antaa mahdollisuuden, se voi pärjätä varsin hyvin erilaisissa koiraurheilulajeissa, kuten agilityssa. Monet staffit tulevat hyvin toimeen koirien kanssa, mutta jotkut suhtautuvat toisin koiriin aggressiivisesti. Jos koirasi on vihamielinen, varmista että se pysyy hallinnassa, eikä aiheuta harmia.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Staffordshirenbullterrierin turkki on helppohoitoinen, lyhyt ja sileä, eikä tarvitse paljon hoitoa, vaan harjaus kerran viikossa riittää hyvin.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.