Your Pet, Our Passion.
Paula

Regulatory & Scientific Affairs Specialist and Veterinarian @Purina

Paula
Ainesosat

Ainesosat

Takaisin osioon >

Lemmikkiruokien etiketit sisältävät paljon tietoa. Kun osaat lukea ja tulkita etikettien tietoja, ymmärrät paremmin, mitä koirasi tai kissasi ruoka sisältää ja miksi. Lemmikkiruokien pakkausmerkinnöissä noudatetaan EU:n eläinrehua koskevaa lainsäädäntöä. Lemmikkiruoille ei ole omia sääntöjään, eivätkä niitä myöskään koske ihmisten elintarvikkeiden säännöt. Kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti lemmikkiruoan typpiin (täysravinto vai täydennysrehu), koostumukseen, lisäaineisiin, ravintoaineisiin ja ruokintaohjeisiin.

  • Ruoan tyyppi. Kun valitset ruokaa kissallesi tai koirallesi, tarkista ensimmäiseksi, onko valitsemasi tuote täysravintoa vai täydennysrehua. Täysravinto tarkoittaa, että tuote sisältää kaikki lemmikkisi päivittäin tarvitsemat ravintoaineet, kun taas täydennysrehu (esim. herkut) vaatii rinnalleen muutakin ruokaa, jotta ruokavalio olisi tasapainossa. Tarkista lisäksi, että ruoka soveltuu lemmikkisi elämänvaiheeseen.
  • Koostumus. Ainesosat on lueteltu lemmikkiruokien etiketeissä painon mukaan laskevassa järjestyksessä. Jos esimerkiksi kana on merkitty luetteloon ensimmäiseksi ainesosaksi, tiedät, että ruoka sisältää kanaa enemmän kuin mitään muuta luettelossa olevaa ainesosaa. Ainesosat voidaan luetella lainsäädännössä määriteltyinä kategorioina (esim. liha ja eläinperäiset tuotteet, viljat, kivennäisaineet jne.) tai yksittäisinä ainesosina (esim. kananmaksa, kuivattu porkkana).
  • Lisäaineet. Lemmikkiruoissa käytettäviä lisäaineita ovat esimerkiksi vitamiinit, aromit, säilöntäaineet, antioksidantit tai väriaineet. Ne on luokiteltu käyttötarkoituksensa mukaan. Lemmikkiruoissa voidaan käyttää ainoastaan sellaisia lisäaineita, jotka ovat läpäisseet tiukat turvallisuus- ja tehokkuusarvioinnit ja jotka on hyväksytty EU-alueella.
  • Ravintoaineet. Tämä kohta kertoo kissasi tai koirasi ruoan ravintoarvot proteiinin, rasvan, kuitujen ja kivennäisaineiden osalta. Myös kosteuspitoisuus kerrotaan tuotteissa, jotka sisältävät yli 14 % kosteutta.
  • Ruokintaohjeet. Lemmikkiruokien etiketeissä on myös ruokintaohjeet, jotka kertovat, kuinka paljon ja kuinka usein kissaa tai koiraa tulisi päivittäin ruokkia. Määriä voi joutua muokkaamaan lemmikin iän, aktiivisuustason ja koon mukaan, jotta lemmikki säilyttää ihannepainonsa.