Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Amélie

Vaikka sokerilla on huono maine ihmisten vallitsevissa ravitsemustrendeissä, on sillä kohtuudella nautittuna tärkeä rooli lemmikkiruoissa.

Amélie
Ainesosat

Ainesosat

Takaisin osioon >

Sokerit, kuten glukoosi, fruktoosi, laktoosi, maltoosi ja muut, ovat hiilihydraatteja, jotka ovat proteiinin ja rasvan ohella merkittäviä makroravinteita. Vaikka sokerilla on huono maine ihmisten vallitsevissa ravitsemustrendeissä, on sillä kohtuudella nautittuna tärkeä rooli lemmikkiruoissa. Sokereita löytyy luonnostaan monista hedelmistä, kasviksista ja maitotuotteista. Lemmikkiruoissa pienet sokerimäärät voivat toimia energianlähteenä, parantaa ruoan makua ja auttaa ruokaa säilyttämään koostumuksensa ja pehmeytensä koko säilyvyytensä ajan. Kissojen ja koirien kohdalla merkittävin ylipainoa aiheuttava tekijä on kalorien liiallinen nauttiminen kaikissa ravintoaineryhmissä, ei vain sokereissa tai hiilihydraateissa.

Sokereita löytyy luonnostaan monista lemmikkiruoissa käytettävistä hedelmistä ja kasviksista, kuten omenoista, kurpitsasta, porkkanasta, bataatista, tomaatista, herneistä tai pinaatista.

Täysien ja tasapainoisten lemmikkiruokien sisältämistä hiilihydraateista suurin osa on peräisin ”monimutkaisista” hiilihydraateista (esim. viljat, peruna ja tietyt palkokasvit). Lemmikkiruoissa yksinkertaiset sokerit (kuten sakkaroosi, dekstroosi, fruktoosi jne.) muodostavat vain hyvin pienen prosenttiosuuden ruokavalion muuntokelpoisesta kokonaisenergiasta.

Osalla näistä sokereista on tärkeä tehtävä lemmikkien ravitsemuksessa. Esimerkiksi glukoosi on kehon solujen ensisijainen energianlähde, kun taas laktoosi on äärimmäisen tärkeää varhaisen kehityksen kannalta. Sekä koirat että kissat pystyvät muuntamaan ja hyödyntämään lemmikkiruokien sisältämät sokerit. Pieni määrä sokereita voi myös parantaa lemmikkiruokien makua. Kun sokereita käytetään yhdessä muiden ainesosien kanssa, niillä saadaan kypsennysprosessin aikana aikaan esimerkiksi luonnollinen ”paistettu” tai ”grillattu” maku. Muuten sokereita käytetään lemmikkiruoissa parantamaan tuotteiden säilyvyyttä, tekemään ruoista houkuttelevan värisiä tai parantamaan ruoan koostumusta ja pehmeyttä.

Pakkausmerkinnöissä esiintyvä ”erilaisia sokereita” on yleiskuvaus, joka voi viitata useisiin erilaisiin sokereihin (esim. sakkaroosi, fruktoosi, glukoosi). Sanan tulee aina olla monikossa (”sokereita”), vaikka resepti sisältäisi vain yhdenlaista sokeria.

Monet yhdistävät lemmikkiruokien sisältämän sokerin lemmikkien ylipainoon. Kissojen ja koirien ylipainon merkittävin riskitekijä on kuitenkin liiallinen kalorinsaanti. Gramma sokeria sisältää vähemmän kaloreita kuin gramma rasvaa tai proteiinia. Kissojen ja koirien diabeteksen merkittävin aiheuttaja on ylipaino, ei ruokavalion sisältämä sokeri. Tavoitteena on ylläpitää lemmikin ihannepainoa ja rajoittaa muun kuin täysravinnon osuutta ruokavaliosta alle 10 prosenttiin lemmikin saamista kokonaiskalorimääristä.