Your Pet, Our Passion.
Onnellinen lintukoira
Ruskeavalkoinen jackrussellinterrieri juoksee kohti kameraa sinisen lelun kanssa.

Terrierien ja mäyräkoirien hoito

6 minuutin luku

Terrierit ja mäyräkoirat ovat aivan erityisiä koiria, jotka rakastavat juoksemista, tutkiskelua, jahtaamista ja kaivamista. Pienestä koostaan huolimatta niistä löytyy paljon rakkautta ja mahtavan peräänantamaton luonne.

Tyypillisiä mäyräkoira- ja terrierirotuja ovat muun muassa:

  • valkoinen länsiylämaanterrieri
  • parsonrusselinterrieri
  • jackrussellinterrieri
  • bullterrieri
  • borderterrieri
  • yorkshirenterrieri
  • sileäkarvainen mäyräkoira

Koira on tyypillinen terrieri/mäyräkoira, jos se

nauttii uusien asioiden tutkimisesta, kaivamisesta ja vinkulelujen jahtaamisesta ja niiden kimppuun hyökkäämisestä. Terrierit ja mäyräkoirat haukkuvat helposti innostuessaan, ja usein ne repivät mielellään paperia tai leikkivät vetoleikkejä ihmisen tai muiden koirien kanssa. Terrierit tunnetaan sitkeinä, kestävinä ja rohkeina, ja ne haluavat luonnostaan tutkia jokaisen tunnelin ja pimeän kolon. Monet terrierirodut ovat kooltaan melko pieniä ja niillä on lyhyt tai karkea turkki, joten ne soveltuvat täydellisesti seikkailemaan ulkoilmaan.

Liikunta ja leikki

Terrierit ja mäyräkoirat rakastavat ulkoilua ja niillä on pieneen kokoonsa nähden valtavasti energiaa. Ne ovat yleensä nopeita ja ketteriä ja metsästävät pieniä tuholaiseläimiä pihalla ja lenkeillä, ryntäävät innoissaan saaliin perässä tiheänkin aluskasvullisuuden läpi, aitojen yli tai ali ja kaikenlaisten maastojen läpi.

Itsenäinen leikki

Terrieri on luonteeltaan yleensä itsenäinen ja rakastava, joten se osaa sekä viihdyttää itseään että vaatia huomiota omistajaltaan. Ne viihtyvät yleensä hyvin itsekseen ja leikkivät itsenäisesti, jos niillä on mieluisat, turvalliset lelut.

Terrierien tavoin myös mäyräkoirat ovat luonteeltaan leikkisiä ja iloisia. Lelun metsästys on terrierille tai mäyräkoiralle sopiva leikki, jossa kannattaa käyttää herkuilla täytettyä lelua. Se piilotetaan pihalle paikkaan, josta koira voi kaivaa sen esiin, esimerkiksi koiran omalle kaivuupaikalle. Koiralle kannattaa rakentaa oma kaivuupaikka, jonne lapsilla ei ole asiaa. Kun se pääsee tyydyttämään kaivuuviettiään rauhassa, se jättää toivottavasti kukkapenkit ja kasvimaan rauhaan!

Terriereillä on taipumusta tuhota vinku- ja pehmolelut, joten kannattaa varmistaa, ettei niissä ole vaarallisia irtoavia osia tai muuta, joka aiheuttaa tukehtumisriskin tai jonka se saattaa nielaista. Tarkasta vinkulelut säännöllisesti, jotta niiden vinkuosa ei ole irtoamassa ja vaarassa tulla syödyksi herkkupalana.

Jos koiran päivän ruoka-annoksesta piilottaa osan kuivaruoasta pieniin, yksittäisiin murolaatikoihin, se repii pakkaukset innolla päästäkseen käsiksi sisällä olevaan ruokaan. Näin yhdistyvät ruokailu ja leikki.

Leikkiminen terrierin/mäyräkoiran kanssa

Mäyräkoira/terrieri täytyy viedä kaupunkialueella lenkille hihnassa, mutta se nauttii myös juoksemisesta vapaana turvallisissa paikoissa, mielellään jossain, jossa voi heitellä palloa tai koira voi säntäillä oravien ja litujen perään. Lenkki terrierin kanssa voi muuttua yllättäen seikkailuksi, joten koira on ehdottoman tärkeä opettaa tottelemaan luoksetulokäskyä. Kesken jahdin nämä koirat nimittäin kadottavat helposti korvansa!

Kannattaa harrastaa monipuolista lenkkeilyä, sillä älykkäät koirat nauttivat uudenlaisiin ympäristöihin tutustumisesta ja uusista hajuista. Ne sujahtavat mielellään seikkailemaan aluskasvillisuuden sekaan, kaivelevat ja päästävät höyryjä, ja mitä enemmän ne pääsevät toteuttamaan itseään ulkoillessaan, sitä rauhallisempia ne ovat jälkeen päin.

Terrierit nauttivat vetoleikeistä: niillä on vahvat leuat ja määrätietoinen luonne, joten ne tarjoavat kovan vastuksen pienestä koostaan huolimatta. Mäyräkoiran kanssa kannattaa kuitenkin ottaa varovasti, sillä sen pitkä selkä saattaa olla loukkaantumisaltis. Vahinkojen välttämiseksi ainoastaan aikuisten tulisi leikkiä näiden koirien kanssa: pieni terrieri voi kaataa lapsen tai näykkäistä vahingossa tätä kädestä innostuessaan liikaa vetolelusta, vaikka se on perusluonteeltaan ystävällinen.

Monet terrierirodut ja mäyräkoirat ovat myös eloisia ja nauttivat liikkuvan kohteen jahtaamisesta ja päälle hyökkäämisestä. Kannattaa kokeilla saippuakuplien puhaltamista koiran rikottavaksi. Erityisesti lapset nauttivat voidessaan yhdistää saippuakuplat ja koiran kanssa leikkimisen! Koirille on myös omia saippuakuplalaitteita, jotka puhaltavat lihanmakuisia kuplia. Niiden avulla voit itse syventyä muihin askareisiin koiran viihtyessä kuplien parissa. Laitteita on saatavilla netistä ja lemmikkitarvikeliikkeistä.

Tunneside

Mäyräkoiran ja terrierin hoitoon täytyy kuulua niiden tarpeiden tyydyttäminen. Ryhmän koirat ovat yleensä luonteeltaan itsevarmoja, vilkkaita ja sosiaalisia. Niiden alkuperäinen käyttötarkoitus vaati sitkeyttä, sillä niiden piti sukeltaa aluskasvillisuuden joukkoon jahtaamaan rottia ja mäyriä, jotka ovat kovia vastuksia! Vaikka terrieri ei olisi eläessään nähnyt jyrsijää, se saattaa suhtautua muihin eläimiin ärhäkästi, joten terrierien ja mäyräkoirien varhainen sosiaalistaminen ja kunnon koulutus on erityisen tärkeää.

Jos mietit toisen koiran hankkimista kaveriksi näille koirille, kannattaa harkita vastakkaisen sukupuolen edustajaa. Tämä nostaa merkittävästi todennäköisyyttä, että koirien yhteiselo sujuu kitkatta. Vastakkaista sukupuolta olevat koirat tulevat yleensä hyvin toimeen, eikä niiden välille synny taistelua. Kannatta neuvotella eläinlääkärin kanssa toisen tai molempien koirien steriloinnista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Terrierin kohdalla myös muun rodun kuin terrierin valinta toiseksi koiraksi saattaa olla hyvä vaihtoehto. Esimerkiksi lintu- tai ajokoira voi olla terrierille hyvä kumppani, sillä ne haluavat eri asioita, eikä kilpailun syntyminen ole kovin todennäköistä. Mäyräkoirat tulevat yleensä hyvin toimeen toisten mäyräkoirien kanssa ja ne muodostavat hauskan parivaljakon, joka on varmasti harkinnan arvoinen!

Oli terriereitä tai mäyräkoiria kotona sitten yksi tai useampia, omaa suhdetta koiraan kannattaa vahvistaa säännöllisen leikin, koulutuksen ja harjoittelun avulla. Ne ovat erittäin tärkeitä koirasi tunne-elämän ja fyysisen hyvinvoinnin kannalta, mutta kannattaa pitää mielessä, että myös pelkkä yhdessäolo on koiralle tärkeää. Jos koira on saanut riittävästi fyysisiä ja älyllisiä virikkeitä, se saattaa täysin tyytyväisenä makoilla jalkojesi juuressa tai sylissäsi, kun katselet televisiota tai luet.

Terrierit ja mäyräkoirat viihtyvät usein hyvin häkissä sisälläkin, sillä ne nauttivat oman pesän tarjoamasta rauhasta. Kun häkin päälle ja kolmelle sivulle levittää viltin, maan alla työskentelyyn jalostettu koira nauttii siellä oleskelusta vieläkin enemmän. Häkin pohjalle kannatta levittää mukava alusta ja antaa koiralle pureskeltavaksi herkullinen lelu.

Häkki on myös hyvä paikka koiran lepäillä silloin, kun valvova silmä ei ole paikalla, ja varmistaa, että koira ja kodin tavarat pysyvät turvassa. Nämä pienikokoiset koirat täytyy totuttaa lyhyisiin yksinolon hetkiin jo pienestä, jotta ne voivat tarvittaessa torkkua tyytyväisenä muutaman tunnin koiralle turvallisessa huoneessa, kun et itse ole paikalla. Koira kannattaa viedä ulos ennen yksin jäämistä, jotta se on saanut tarpeensa tehtyä ja pystyy rentoutumaan. Sille kannattaa jättää myös aktivointi- tai purulelu etsittäväksi siksi aikaa, kun olet poissa. Näin koira ei hauku seuran toivossa tai viihdytä itseään tekemällä tuhoja.

Terrierin/mäyräkoiran koulutus

Terrieri tai mäyräkoira voi olla hyvin sosiaalistettu ja koulutettu toimimaan esimerkillisesti. Jos toinen koira kuitenkin käy sen päälle, se ei pienestä koostaan huolimatta peräänny kovin helposti! Tämä kannattaa pitää mielessä ja harjoitella luoksetuloa säännöllisesti, jotta voit varmistaa, että saat tarvittaessa koiran huomion. Kävelylenkeillä kannattaa myös olla tarkkana, jotta mahdollisia hankalia tilanteita toisten koirien kanssa ei pääse syntymään.

Kävelylenkeillä kannattaa myös olla tarkkana, jotta mahdollisia hankalia tilanteita toisten koirien kanssa ei pääse syntymään.

Terrieri kannattaa kouluttaa hiljenemään käskystä. Terrierit reagoivat yleensä huutoihin tai epäilyttäviin ääniin varoitushaukulla. Jotkut yksilöt reagoivat herkemmin ja pidempään, ja koira kannattaa kouluttaa tottelemaan ”hauku”- ja ”hiljaa”-käskyjä, jos haluaa nauttia hiljaisuudesta! Jos terrierin opettaa haukkumaan käskystä, se voi haukkua sydämensä kyllyydestä, kun molemmille osapuolille sopii, esimerkiksi ulkona kävelyllä. Koira on kuitenkin mahdollista saada myös hiljenemään helpommin, jos se haukkuu esimerkiksi sisällä.

Usein terrieri tai mäyräkoira tarkkailee mielellään maailman menoa leveältä ikkunalaudalta tai muun huonekalun päältä. Jos koira on haukkuherkkä, kannattaa ehkä rajoittaa sen mahdollisuutta katsella ulos, jottei se turhaan innostu liikaa. Koira kannattaa myös harjoittaa hiljenemään käskystä, jotta koti pysyy rauhallisena ympäristönä teille molemmille.

Jos et joskus ehdi tarjoamaan terrierille tai mäyräkoiralle riittävästi ulkoilua, kannattaa kokeilla koulutusta ja leikkejä sisällä, esimerkiksi piilottaa herkkuja sisälle. Tämä on koirasta hauskaa, eikä se ikävysty.

Ravitsemus

Ravitsemus on olennainen osa terrierien ja mäyräkoirien hoitoa. Ruoka on tärkeässä roolissa koiran onnellisuudessa, ja ruokintaan on paljon muitakin vaihtoehtoja kuin ruokakupin ojentaminen eteen kahdesti päivässä. Kannattaa sen sijaan pidentää aterioiden kestoa ja lisätä niiden kiinnostavuutta keksimällä uusia tapoja tarjoa ruokaa.

Terrierin tai mäyräkoiran ruokinta saattaa olla hauskaa ja käytännöllistä. Roduilla on luonnostaan metsästysvietti, ja sitä voi innostaa piilottamalla kolmasosan niiden kuivaruoasta kaivuukuoppaan tai levittää sen eri puolille pihaa kuivina päivinä. Näin koira voi ”metsästää” ruokansa. Kymmenisen prosenttia koiran päivittäisestä ruoka-annoksesta voi piilottaa nappuloina erilaisiin aktivointileluihin ja antaa ne koiran ratkottavaksi, ja viitisen prosenttia voi käyttää palkkiona tottelevaisuuskoulutuksessa tai temppujen opettelussa.

Loput ruoasta voi tarjota kahdella päivittäisellä ateriakerralla (aamulla ja iltapäivällä), jotta koira jatkossakin pitää sinua pääasiallisena ruokkijanaan.

Jos koira syö koiran märkäruokaa, palkitsemiseen kannattaa käyttää kätevämmässä muodossa olevia herkkuja. Muista kuitenkin laskea ne kokonaisravintomäärään. Anna koiralle vähintään kaksi ateriaa päivässä. Ruoan voi jakaa yhteen varsinaiseen ateriaan (puolet koiran ruokamäärästä) ja 4-5 pienempään annokseen, jotka voi piilottaa useisiin paikkoihin, jotta koiran täytyy käyttää päätään löytääkseen ne.

Jos noudatat koiranruokapakkauksen ruokintaohjeita, tarkkailet koiran painoa ja huolehdit, että se ei pääse lihomaan, ei kannata huolestua, vaikka koiran kuppiin jäävä annos näyttää pieneltä. Jos koira syö päivittäisen annoksensa ja se sisältää täysipainoiset ravintoaineet, se saa varmasti kaikki tarvitsemansa ravintoaineet ja riittävästi energiaa.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit