Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina ONE logo
Kissojen ruoka-aineallergiat
Ginger cat sitting next to empty food bowl.

5 vinkkiä kissan vatsan toiminnan parantamiseen

5 minuuttia lukuaikaa
Purina ONE logo
Tukijana Purina One®

Aina ruokinnasta vastustuskyvyn ylläpitoon, kissan vatsalla on tärkeä rooli terveyden ylläpidossa. Se auttaa ruoansulatusta ja tukee vahvaa luonnollista vastustuskykyä, jotta sinä ja kissasi voitte nauttia suloisista hetkistä rauhassa. Alla on viisi yksinkertaisen tehokasta vinkkiä, joilla pidät kissasi vatsasta huolta.

 

1. Tasapainoinen ruokavalio

Kissan vatsan terve toiminta edellyttää tasapainoista ruokavaliota. Paljon prebiootteja sisältävät annokset ovat hyvä vaihtoehto, joista kissakin kiittää. Olennaisten ravinteiden saaminen auttaa pitämään kissan vatsan terveenä, mikä parantaa lopulta luonnollista vastustuskykyä ja terveyttä yleisesti.

Kissasi syömä ruoka vaikuttaa suuresti sen vatsan mikrobiomiin, joka on yhdistelmä vatsassa eläviä hyödyllisiä ja haitallisia bakteereja. 

Esimerkiksi sikuri on erinomainen luonnon prebiootti, joka edistää terveellisten bakteerien toimintaa. Hyvien bakteerien kasvu tehostaa myös kissan ruoansulatusta. Toinen kissalle hyödyllinen ruoan ainesosa on lämpökäsitelty lactobacillus, joka tukee tutkitusti luonnollisten vasta-aineiden tuotantoa kissan ruoansulatuskanavassa.

2. Turkinhoito

Kissat rakastavat hemmottelua! Hoida kissasi turkkia säännöllisesti: iho-ongelmien ehkäisemisen lisäksi turkinhoito vähentää kissan nielemien karvojen määrää. Jos ruoansulatukseen joutuu liikaa karvoja, niistä muodostuu karvapalloja, jotka puolestaan estävät kissan vatsaa tyhjenemästä kunnolla.

 

3. Paikoillanne, valmiit… leikitään!

Stressi on yleinen kissan vatsan epätasapainon aiheuttaja. Liikunta on hyvä keino stimuloida kissan ruoansulatusta, jos eläin kärsii ummetuksesta. Säännöllinen liikunta auttaa pitämään kissan painon ja stressitason hallinnassa ja tukee hyvää elämänlaatua.

Muutama minuutti yhteistä liikuntaa päivittäin vahvistaa sidettänne ja nostaa samalla kissan energiatasoja.

 

4. Ota iisisti

Hidas elämä on terveellistä elämää: kissa on varsin herkkä ruokavalion muutoksille, myös terveellisten herkkujen kohdalla. Mikäli teet muutoksia kissan ruokavalioon, etene vaiheittain.

Usean päivän vaiheittainen siirtymä antaa kissan ruoansulatukselle aikaa tottua uuteen ruokavalioon ja minimoi vaikutuksen kissan vatsan kuntoon.

5. Veden juonti

Erityisesti vain kuivaruokaa syövät kissat eivät yleensä juo riittävästi vettä: taipumus kumpuaa kissojen autiomaaperimästä. Puutteellinen veden juonti voi olla riski kissan vatsan terveydelle.

Kannusta kissaa juomaan säännöllisesti asettelemalla vesikuppeja eri puolille kotiasi. Muista pitää ne kuitenkin kaukana kissan hiekka-astiasta. Veden tulee olla raikasta ja se täytyy vaihtaa vähintään kaksi kertaa päivässä. Jotkin kissat pitävät juoksevasta vedestä ja juovat mielellään valuvasta hanasta: jos sinun kissasi on tällainen, kokeile juomasuihkulähdettä.

Kissan ruokavalioon kannattaa myös sisällyttää märkäruokaa, joka tuo siihen lisää kosteutta. Voit sekoittaa märkäruokaa kissasi suosikkikuivaruokaan.

Muista myös tarkkailla lemmikkisi ulostetta, turkkia ja käytöstä. Kissa ei ilmaise epämukavuutta ja kipua samoin kuin ihmiset ja yrittävät useasti peitellä huonoa oloaan. Kiinnitä huomiota pieniinkin muutoksiin kissan rutiineissa, äläkä epäröi ottaa yhteyttä eläinlääkäriin jos olet huolissasi lemmikkisi hyvinvoinnista.

Yhteenvetona: näistä helpoista vinkeistä voi olla paljon hyötyä kissan hoidossa. Paitsi että varmistat karvaisen kaverisi elävän mukavasti, autat sitä kohtaamaan hankalia tilanteita antamalla sen ruoansulatukselle keinot pysyä terveenä.


Haluatko lukea lisää kissan mahdollisista terveyshaasteista? Selaa kaikkia terveysaiheisia artikkelejamme klikkaamalla tästä.