Your Pet, Our Passion.
Kissanpennun sosiaalistaminen: Opeta kissallesi elämän perustaidot

Kissanpennun sosiaalistaminen: Opeta kissallesi elämän perustaidot

5 minuutin luku

Vastasyntyneellä kissanpennulla on valtavasti opittavaa, kun se ottaa ensiaskeleensa maailmassa. Kaiken tämän oppiminen itse voi olla hieman pelottavaa, mutta onneksi voit tehdä paljon auttaaksesi sitä opettelemaan tavoille. Nämä ovat kissanpennun sosiaalistamisen perusteet.

Maailma on todella valtava paikka pienelle kissalle, joka vasta alkaa hahmottamaan ympäristöään. Kissanpennun elämä on meluisaa, kiireistä ja täynnä uusia kokemuksia. Kaikkialla on ihmisiä, muita kissanpentuja, vanhempia kissoja, isoja ja pieniä esineitä sekä kaikenlaisia outoja ääniä ja hajuja.

Näiden kaikkien asioiden tulkitseminen vie jonkin aikaa, ja siksi kissanpennun sosiaalistaminen on tärkeä vaihe. Kaikki tämä voi tuntua ylivoimaiselta, kun se saapuu kotiisi ja kaikki on sille täysin vierasta. Ota selvää, miten ujosta pikkuisesta kasvaa itsevarma ja iloinen aikuinen kissa, ja auta pentuasi oppimaan elämän ensimmäiset taidot nopeasti.

Mitä kissanpennun sosiaalistaminen on?

Kissanpennun sosiaalistuminen on aika, jolloin se alkaa oppimaan, mikä sen ympäristössä on turvallista tutustumalla erilaisiin ympäristöihin, ihmisiin, lemmikkeihin ja jopa ääniin. Uusille asioille altistuminen alusta alkaen on ratkaisevan tärkeää kissan sosiaalistumisen kannalta, mutta varmista, ettet kuormita pentuasi liikaa ja se pystyy käsittelemään saamansa tiedot.

Milloin kissanpennun sosiaalistaminen pitäisi aloittaa?

Vaikka asiantuntijat kiistelevät edelleen kissanpennun sosiaalistumisen tarkasta ajankohdasta, ensimmäisiä 8-10 viikkoa pidetään yleensä ratkaisevina sosiaalistumisprosessin kannalta. Pienet kissat imevät varsinkin ensimmäisinä päivinään uutta tietoa kuin sieni. Tämä on siten paras aika näyttää uudelle pennullesi, miten elämä yleensä sujuu ja erityisesti, miten perhe-elämä sujuu.

On erittäin mahdollista, kun pääset tapaamaan uutta pentuasi, sosiaalistumisjakso on jo ohi. Se on ollut kasvattajan luona tai eläinsuojelukeskuksessa, jossa se on oppinut (tai ei ole oppinut) ensimmäiset asiat ihmisistä ja kissan elämästä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kissat olisivat oppineet kaiken tarvittavan ympäröivästä maailmasta. On tärkeää varmistaa, onko jotain erityistä, mihin sinun on kiinnitettävä huomiota. Jos kissasi pakenee suojaan aina, kun esim. herätyskello soi, haluat tietää tästä jo varhaisessa vaiheessa, jotta voit jatkaa kissanpennun sosiaalistamista kotona.

Vaikka ensimmäiset viikot ovat tärkeitä, älä unohda, että pentusi joutuu todennäköisesti käsittelemään uusia asioita vielä pitkään niiden ensimmäisen ikävuoden jälkeen. Kissojen sosiaalistaminen ei pääty siis 10 viikon iän jälkeen, varsinkaan silloin, kun on aika muuttaa kotiisi.

Parhaat vinkit kissanpennun sosiaalistamiseen

On todennäköistä, että kun uusi pentu saapuu kotiisi ensimmäistä kertaa, havaitset sen aloittavan uuden elämänsä hieman vastahakoisesti. Se saattaa olla hieman ujo tai jopa näyttää pelästyneeltä kaikesta saamastaan huomiosta. Ensivaistosi on varmasti nostaa se syliin ja lohduttaa sitä, mutta tämä saattaa itse asiassa pahentaa tilannetta, ja lisätä sen paniikkia. Tässä on hyödyllisiä vinkkejä, joiden avulla voit sosiaalistaa kissanpentusi niin, ettei siitä aiheudu haittaa kenellekään.

Pidä ympäristö rauhallisena

Kun pentu on levännyt ja luottaa ympäristöönsä, on aika tavata uusi ihmisperhe. Tämä on tietenkin hyvin jännittävä hetki, mutta yritä pitää kaikki rauhallisina. Ennen kuin uusi kissanpentu tuodaan kotiin, kaikkien tulisi istua paikoillaan lattialla ja sitoutua yhteen sääntöön: kosketa pentua vain, jos se tulee luoksesi.

Älä ota väkisin kiinni

Minkäänlaista kissaan tarttumista ei saa esiintyä sen ja lasten välillä, tai lemmikkisi säikähtää. Jos kissanpentu yrittää piiloutua, houkuttele se esiin lelun tai herkun avulla, jotta se olisi seurallinen, mutta älä koskaan tartu siihen tai pakota sitä.

Tarkkaile lapsia

Jos olet innoissasi uudesta kissanpennusta, kuvittele, miltä lapsista tuntuu! Lasten tapaaminen on suuri askel kissanpentusi sosiaalistumisessa.

Jotta lasten ja kissan välinen ystävyys alkaisi oikein, opeta pienille lapsille, miten pientä pentua nostetaan ja tuetaan oikein ja miten sitä silitetään hellästi.

Pikkulapset "taputtavat" useammin kuin "silittelevät" pieniä kissanpentuja, mikä voi olla niile epämiellyttävää tai jopa kivuliasta. Opeta lapsille, miten kissaa pitää silittää, eli pään päältä ja selkää pitkin. Kun kissanpentu pyörii ja leikkii, sen vatsa on vastustamaton, mutta useimmat pennut ovat melko herkkiä tällä alueella, ja ne saattavat käydä kimppuun. Muistuta lapsia myös siitä, että kissan häntä pitää jättää rauhaan, eikä siitä saa koskaan vetää.

Tarjoa pennulle yksityisyyttä

On houkuttelevaa katsella pienen kissan unta, mutta se tarvitsee kuitenkin omaa rauhaa. Varmista, että niillä on oma pieni peti rauhallisessa paikassa. Ne saattavat jopa valita tämän paikan itse. Varmista, että ne jätetään rauhaan, kun ne syövät, käyvät vessassa tai nukkuvat, ja pidä niiden hiekkalaatikko poissa pienten lasten ulottuvilta. Et todellakaan halua, että lapset leikkivät sillä, mitä he sieltä löytävät!

Pese kätesi sen jälkeen, kun olet käsitellyt kissaa, erityisesti sen jälkeen, kun olet siivonnut hiekkalaatikon, ja opeta myös lapsia tekemään samoin.

Kissanpennun tutustuttaminen muihin lemmikkeihin

Kissanpennun sosiaalistaminen on myös sitä, että uusi kissanpentu alkaa viihtyä muiden nelijalkaisten ystävien tai vieraiden seurassa. Salaisuus uuden pennun tutustuttamisessa muihin lemmikkeihin talossa on kärsivällisyys. Älä koskaan aseta sitä tilanteeseen, jossa se voi tapella muiden lemmikkien kanssa.

Kissat ja koirat oppivat usein rakastamaan toisiaan tai ainakin elämään yhdessä ilman ongelmia, mutta samaa ei voi sanoa kaikista lemmikeistä. Pidä lemmikkieläimet, kuten kanit, marsut, hiiret, linnut ja matelijat aina poissa kissan luota, sillä se voi pitää niitä saaliina.

Eläimet tunnistavat toisensa osittain hajun perusteella. Kun esittelet pennullesi koiran tai kissan, yritä sekoittaa niiden tuoksut keskenään. Silitä ensin yhtä ja sitten toista, jotta haju siirtyy ja vaihda myös niiden makuualustoja. Näin se alkaa yhdistää mukavat asiat (nukkuminen ja halailu) toisen eläimen tuoksuun.

Käytä feromonisuihketta

Yksi hyvä keino aloittaa pienen kissasi sosiaalistaminen on käyttää synteettistä feromonisuihketta ja pistokkeisiin kytkettäviä feromonisumuttimia. Ne auttavat kissaasi tuntemaan alueen turvalliseksi ja olonsa rentoutuneeski ja rauhalliseksi. Jos käytät sumuttimia, yksi tai kaksi eri puolille kotia pitäisi riittää.

Ota käyttöön rutiini

Kun kissanpentusi on löytänyt itseluottamuksensa, se voi pian juosta ympäri kotia. Varo askeliasi, pentu voi ilmestyä yhtäkkiä kuin tyhjästä!
 

Pennut leikkivät paljon, mutta tarvitsevat silti päiväunet, joten tarjoa niille mukava ja rauhallinen paikka, jossa ne voivat rauhassa käpertyä nukkumaan.

Rutiinien noudattaminen, erityisesti ruokinnassa, leikeissä ja silittämisessä, auttaa niitä sopeutumaan helpommin.

Jos olet noudattanut kissanpennun sosiaalistamista koskevia neuvoja, mutta sinulla on edelleen ongelmia pennun sopeuttamisessa kotiisi, käänny eläinlääkärin puoleen. Hän voi suositella kissojen käyttäytymisasiantuntijaa.