Your Pet, Our Passion.
Kissojen hämmästyttävien aistien tutkiminen

Kissojen hämmästyttävien aistien tutkiminen

5 minuutin luku

Kissoilla on hämmästyttävän monimukaiset ja kehittyneet aistit. Tutustu kiehtoviin faktoihin kissanpennun viidestä aistista sekä lue lisää siitä , onko niillä kuudes aisti, kuten jotkut ylpeät kissanomistajat ovat väittäneet.

Kissat yllättävät meidät jatkuvasti vaikuttavilla taidoillaan aina pianonsoitosta täydellisiin volttitemppuihin ja painovoimaa uhmaaviin puihin kiipeilyihin. Näiden hämmästyttävien taitojen takana ovat kuitenkin kissojen tarkoin kehittyneet aistit, jotka ovat hioutuneet tuhansien vuosien aikana.

Kissojen viikset toimivat kuin antennit, korvat kuin satelliitit ja niillä on kaksinkertainen hajumekanismi, joka päihittää jopa kaikkein herkimmätkin hajuaististaan tunnettujen koirien nenät. Kattien aistimaailma on kiehtova ja monilla tavoin ainutlaatuinen. Lue, miten kissojen aistit toimivat, miten ne näkevät maailmaa, ja tutustu samalla erilaisiin kiehtoviin faktoihin.

Kissojen hajuaisti

Kissan kyky havaita hajuja ei ole mikään ihme, niillä on nenässä lähes 40 kertaa enemmän hajuherkkiä soluja kuin ihmisellä. Kissojen hajuaisti on ihmeellisen monimutkainen mekanismi, jonka jotkut tutkijat luokittelevat jopa paremmaksi kuin koirien, joiden hajuaistiin olemme tottuneet luottamaan. Ei siis ole mikään yllätys, että kissa luottaa ympäristönsä hahmottamisessa enemmän hajuaistiinsa kuin silmiinsä. Eläimen hajuaisti on sen luotettavin tapa kerätä elintärkeää tietoa aina emon ja jälkeläisten välisestä suhteesta metsästykseen, paritteluun ja ympäristön tutkimiseen.

Sosiaalisen kanssakäymisen ulkopuolella tämä tehokas hajuaisti on yksi parhaista metsästysvälineistä kissoille, sillä se tunnistaa saaliin jo kauan ennen kuin kohde ehtii edes aavistaa vaaraa. Sama pätee myös kissanruokiin, jotka ovat hyvin piilossa keittiön kaapin perällä. Kissasi hajuaisti on tunnistanut jo ruokakätkön, vaikka se ei sitä näe!

Mielenkiintoinen fakta kissojen hajuaistista

Kissoilla on melko harvinainen ja hieno supervoima, nimittäin niillä on kaksinkertainen hajumekanismi. Kuten kaikilla muillakin eläimillä, myös kissoilla on tavanomaiset hajureseptorit, jotka havaitsevat ilmassa olevat tuoksut. Niillä on kuitenkin myös vomeronasaalielin, ns. toinen nenä, joka sijaitsee kitalaen yläpuolella lähellä sieraimia. Tämä elin havaitsee feromonisignaaleja, joita tavalliset hajureseptorit eivät pysty havaitsemaan. Nämä feromonit ovat tärkeitä sosiaalisessa kanssakäymisessä, parittelussa sekä reviirin määrittämisessä.

Kissojen näköaisti

Kissan näkö ei ehkä kelpaa taideteosten maalaamiseen, mutta kun on kyse metsästystehtävästä keskellä yötä, kissan silmät ovat täydelliset. Niiden ihmistä laajempi näkökenttä ja liikkeiden havaitsemiskyky tekevät niistä todella taitavia metsästäjiä. Tutkimuksissa on todettu, että niiden kyky nähdä pimeässä ja toimimaan niin hyvin öisin johtuvat suurelta osin siitä, että kissat näkevät ultraviolettivaloa, jota me ihmiset emme edes pysty havaitsemaan. Niiden näkö päivällä on kuitenkin heikompi, sillä ne ovat hämäräaktiivisia eläimiä. Kissat ovat lisäksi likinäköisiä, jonka takia ne pystyvät keskittymään hyvin lähempänä oleviin kohteisiin, mutta niillä on vaikeuksia nähdä kaukana olevia kohteita.

Kissojen kuuloaisti

Kuten voi odottaa, kissojen kuuloaisti tukee hyvin eläimen petoluonnetta. Maahan putoavien lehtien pieni rapina voi jäädä ihmiseltä huomaamatta, mutta kissanpentusi kohottaa nopeasti korvansa ja tutkii asiaa tarkemmin. Niiden kartiomaiset korvat toimivat kuin satelliitit, joka mahdollistaa sen, että ne kuulevat monenlaisia taajuuksia. Ne kykenevät kuulemaan monia eri taajuuksia kuin useimmat nisäkkäät, kuten myös me ihmiset.

Kissan ulkokorvan muoto auttaa vahvistamaan ääntä, kun se välitetään keski- ja sisäkorvaan, ja näin se havaitsee tarkalleen, mistä ääni on peräisin. Kuulo on erityisen hyödyllinen, kun puhutaan metsästyksestä tai saalistamisesta, joten ei ihme, että kuuloaisti on kehittynyt vaikuttavaksi havaintomekanismiksi.

Kumottu kissojen kuuloa koskeva myytti

Mikäli kissanpentusi on valkoinen ja sinisilmäinen, olet todennäköisesti kiinnostuneempi kissasi kuuloaistista kuin muut kissanomistajat. Eräiden kertomusten perusteella nämä kissat on asetettu erilliseen luokkaan, koska on arveltu, että niiden ulkonäkö liittyy jotenkin kykyyn kuulla. On kuitenkin todisteita siitä, että vaikka valkoiset kissat ovat alttiimpia geneettiselle kuuroudelle, se ei päde kaikkiin tämän näköisiin kissoihin.

Kissojen makuaisti

Vaikka useimmat niiden aistit ovat hyvin herkkiä, makuaisti on poikkeus. Niillä on vain noin 480 makuhermoa, kun taas ihmisillä on yli 9000 makuhermoa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ne eivät pysty maistamaan mitään makeaa, mutta monet kuitenkin uskovat, että niiden kehittynyt hajuaisti korvaa kissojen huonon makuaistin.

Maut, joista kissat eivät pidä ollenkaan, on kaikki karvas ja kitkerä, kuten sitruunahedelmät tai kahvi. Niiden makuhermot eivät ole kiinnostuneita näistä mauista, sillä nämä maut merkitsevät, että ruoka on vaarallista tai myrkyllistä. Tästä samasta syystä kissanomistajat käyttävät joskus kitkerän maukuisia nesteitä ja suihkeita, jotta ne eivät pureskelisi tai raapisi huonekaluja tai omia haavojaan.

Ainutlaatuinen makuaisti

Asiantuntijat uskovat, ettei kissoilla ole makean geeniä, joten ne eivät maista lainkaan makeaa ruokaa, ja näin ne saattavat olla ainoa nisäkäs tässä suhteessa. Vaikka jotkut omistajat vannovatkin, että heidän lemmikkinsä on makeannälkäinen, on täysin mahdollista, että herkun rasvapitoisuus tekee näistä ruoista houkuttelevia, ei itse makeus.

Kissojen tuntoaisti

Kissojen hienostunut tuntoaisti on aina tukemassa ja parantamassa niiden näkökykyä. Kissat luottavat viiksiin, jotka ovat kuin tutka niille. Viikset toimivat kosketustunnistimina, joiden avulla ne voivat mitata etäisyyksiä todella tarkasti. Jos näet lemmikkisi navigoivan menestyksellisesti mahdottoman ahtaissa paikoissa tai hyppäävän sirosti ohuilla reunoilla, se on niiden viiksien ansiota.

Niiden nenässä ja tassuissa on myös kosketustunnistimia. Kissan turkki itsessään edistää niiden tehostettua tuntoaistia, koska se kerää jatkuvasti aistinvaraisia tietoja, ja siksi se esimerkiksi reagoi kehräämällä silitykseen sekä paijaamiseen.

Yllättävä fakta kissan tuntoaistista

Luultavasti pidät kissasi viiksiä kasvojen tuntomerkkinä, mutta on kuitenkin osoittautunut, että viikset sijaitsevat myös kissan etutassuissa. Tämä on peräisin ajalta, jolloin kissat jahtasivat sekä metsästivät paljon, joten etutassujen viikset ovat ratkaisevassa asemassa, kun ne havaitsevat saalistettavan kohteen sijainnin.

Kissojen kuudes aisti

Kissat ovat salaperäisiä olentoja, ja useimmat omistajat ihmettelevät, mitä ne näkevät tuijottaessaan intensiivisesti sohvaa tai mitä ne yrittävät napata tassuillaan ilmasta. Emme voi täysin tulkita kissanpentujen käyttäytymistä, minkä vuoksi monet omistajat ovat päätyneet uskomaan, että niillä on jokin erityinen kyky, kissojen kuudes aisti, joka selittää kaiken. Jotkut kissojen omistajat väittävät nähneensä kissansa ennustavan uhkaavaa vaaraa tai kommunikoivan näkymättömien henkilöiden kanssa. Tästä huolimatta ei ole vankkaa näyttöä siitä, että kissat kykenisivät havaitsemaan asioita, jotka ylittävät tavalliset viisi aistia.

Kissoilla on kuitenkin eräs tärkeä tehtävä, johon ne pystyvät, ja jota voimme pitää lähellä taikuutta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kissanpennun ottaminen lemmikiksi autistiselle lapselle tai jopa dementiapotilaalle voi olla erittäin hyödyllistä. Erityinen kissan ja ihmisen välinen yhteys pystyy muuttamaan elämää merkittävästi, joten vaikka niiden kuudetta aistia ei olisikaan olemassa, kissamme ovat silti hämmästyttäviä olentoja.