Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Koiran napsautuksen koulutus

Miten naksutinkouluttaa koirasi - 8 yksinkertaista vaihetta

5 minuuttia lukuaikaa

Koirat oppivat ja toistavat todennäköisemmin sellaista käyttäytymistä, josta ne saavat jonkinlaisen palkkion - olipa se sitten kiitosta, herkkuja tai yksinkertaisesti huomiosi. Jos palkitset koirasi, kun opetat sitä esimerkiksi istumaan, se tekee sen saadakseen haluamansa. Kouluttaminen - myös palkitsemiseen perustuva koulutus - vie kuitenkin yleensä aikaa ja vaivaa. Helpottaaksesi ja tehostaaksesi sitä voit harkita naksutinkoulutusta. Tämä on loistava tapa parantaa kommunikointia, kun työskentelet pentusi temppurepertuaarin laajentamiseksi.

Mitä on koiran naksutinkoulutus?

Koiran naksutinkoulutus on suosittu tekniikka, jossa käytetään pientä naksuttimeksi kutsuttua laitetta, joka nimensä mukaisesti antaa naksahtavan äänen, kun sitä painetaan. Naksahdusääni on positiivisen vahvistuksen osoitin, jonka pentusi oppii yhdistämään tiettyjen toimintojen suorittamiseen ja hyvään käytökseensä palkkioiden ohella aina, kun se kuulee sen. 

Milloin naksutinkoulutus kannattaa aloittaa? 

Koiran naksutinkoulutus voidaan aloittaa jo pentuiässä. Itse asiassa on erittäin suositeltavaa, että pentusi tutustutetaan naksuttimeen heti, kun saat sen. Kun pentu oppii yhdistämään hyvän käytöksen naksutusääniin, sinun on paljon helpompi kommunikoida sen kanssa ja opettaa uusia temppuja tai käyttäytymismalleja. 

Aikuisten koirien tottuminen tähän lähestymistapaan saattaa sitä vastoin kestää kauemmin, mutta sekään ei ole mahdotonta. Jos siis karvainen ystäväsi on hieman vanhempi, älä huoli, myös ne pystyvät edelleen oppimaan.

Miksi käyttää koirien naksutinkoulutusta?

Koiran naksutinkoulutuksen aikana koiranpentusi oppii, että se palkitaan hyvästä käytöksestä, sillä naksahdusääni ilmaisee, että palkinto, kuten herkku, on tulossa. Näin varmistetaan, että ne pysyvät motivoituneina oppimaan uusia temppuja nopeammin ja helpommin. Toisin kuin pelkkien herkkujen käyttö, koiran naksutinkoulutus antaa koirallesi mahdollisuuden ymmärtää, mitä siltä vaaditaan sekä äänimerkin että herkkujen avulla. 
 
Naksutinkoulutus vahvistaa koiranpentusi viestintää ja luottamusta. Johdonmukaisen harjoittelun avulla koira oppii noudattamaan ohjeitasi ja määrittelemään tarkalleen, millaista käyttäytymistä siltä odotetaan. Naksuttimella voit myös tehdä niin monta toistoa kuin on tarpeen menettämättä koiran huomiota tai motivaatiota.

Koiran naksutinkoulutuksen vaiheet

Tutustu tähän vaiheittaiseen tekniikkaan, jolla koirasi tutustutetaan koiran naksutinkoulutukseen.

1. Tutustuta koirasi naksuttimeen

Ensin sinun on varmistettava, että koirasi tietää, mihin naksutinta käytetään. Kun sinulla on käsilläsi muutama herkku, napsauta naksutinta kerran ja anna koirallesi herkku välittömästi. Tee tämä muutaman kerran ja tarkkaile koiran käyttäytymistä varmistaaksesi, että se ymmärtää. Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, miten pidät naksutinta, kun käytät sitä, jotta se ei pelota koiraasi. Älä pidä sitä aivan sen edessä kuin kaukosäädintä, vaan pidä sitä mieluummin kädessäsi vartalosi sivussa, luonnollisella tavalla. 
 
Muutaman toiston jälkeen koirasi oppii yhdistämään herkun naksahdukseen ja odottaa herkkua joka kerta, kun se kuulee äänen. 

2. Valitse rauhallinen paikka

Koiran naksutinkoulutuksen paikka on erittäin tärkeä, koska koirallesi ei saa olla häiriötekijöitä koulutuksen aikana. Jos ympärillä on jatkuvasti melua ja ihmisiä, koiran voi olla vaikea keskittyä. Jotta vältyt myös käyttämästä paljon herkkuja, voit aloittaa harjoituksen ennen koiran päivällistä ja käyttää osan sen ruoasta harjoituksen aikana.

3. Käytä naksutinta peruskäskyihin

Jos koirasi noudattaa jo peruskäskyjä, kuten "istu" tai "alas", voit aloittaa niiden harjoittelun käyttämällä naksutinta. Jos näin ei ole, aloita ensin näiden yksinkertaisten temppujen opettaminen. Anna käsky, odota, että koira reagoi, ja kun se tekee tempun, napsauta naksutinta ja anna sen jälkeen herkku enintään 3 sekuntia naksahduksen jälkeen. Ajoitus on erittäin tärkeää, jotta ne voivat yhdistää naksahduksen ja palkinnon.

4. Aloita edistyneempien temppujen opettaminen

Nyt kun koirasi on oppinut yksinkertaiset temput, on aika opettaa sille jotain edistyneempää. Kun haluat opettaa koiraasi kierimään ympäri, käytä houkuttimena herkkua, ja kun pidät sitä lähellä koiran nenää, aloita sen siirtäminen kohti sen olkapäätä, kunnes koira tekee täyden kierroksen. Napsauta naksutinta heti, kun se tekee tempun, ja anna koiralle sitten herkku. Muutaman toiston jälkeen voit lisätä myös sanallisen vihjesanan, johon koirasi voi vastata, kun se kuulee sen.

5. Ole johdonmukainen harjoittelun kanssa

Harjoittelu tekee mestarin, joten avain onnistuneeseen koiran naksutinkoulutukseen on johdonmukaisuus. Säännöllinen ja johdonmukainen harjoittelu auttaa koiraasi ymmärtämään naksutusten syyn ja seurauksen paremmin ja johtaa nopeampiin tuloksiin.

6. Käytä paljon kehuja

Koirat rakastavat kannustusta, ja onnistuneen suorituksen seuraaminen kehuilla tekee ihmeitä koiran itseluottamuksen kasvattamisessa. Älä siis unohda käyttää matkan varrella muutamia "hienosti!" tai "hyvä koira!" -lauseita.

7. Vaiheittain pois naksuttimen ja herkkujen käytöstä

Kun koirasi on oppinut temput, voit vähitellen poistaa naksuttimen ja herkut ja jatkaa harjoittelua pelkillä sanallisilla vihjeillä. Sinun on kuitenkin edelleen kehuttava koiraa sen ponnisteluista.

8. Pidä harjoitukset lyhyinä

Muista lopuksi pitää harjoituskerrat lyhyinä, noin 10-15 minuuttia per harjoituskerta pitäisi riittää. Voit kuitenkin tehdä muutaman harjoituskerran päivässä, mutta varo väsyttämästä koiraasi liikaa. Jos tunnet, että sen kiinnostus alkaa herpaantua, on parasta lopettaa harjoitukset.

Uusien temppujen opettamisen pitäisi olla hauskaa ja helppoa, ja koiran naksutuskoulutuksella saat pian erittäin taitavan karvaisen parhaan ystävän, jota voit esitellä ystäville ja perheelle, kun he tulevat seuraavan kerran. Jos olet aloittelija, tutustu seuraavaksi tähän oppaaseen koiran peruskoulutuskomennoista!