Your Pet, Our Passion.
Purina ONE logo
Mustakarvainen pieni koira

Vinkkeja pienten koirien koulutukseen

5 minuutin luku
Purina ONE logo
Tukijana Purina One®

Hyvin koulutetun koiran kanssa erilaiset arjen tilanteet sujuvat mutkattomasti.

Koiran peruskoulutuksen lähtökohtana on, että palkitset toivotun käytöksen ja jätät huomioimatta ei-toivotun käytöksen – älä siis rankaise koiraa ei-toivotusta käytöksestä. Näin hyvästä ja palkitusta käytöksestä tulee koiralle ajan myötä tapa, ja yhteinen aikanne on entistäkin mukavampaa!

Aloita sosiaalistaminen aikaisin

Kouluttaminen kannattaa aloittaa jo pienestä pennusta alkaen, sillä ensimmäisten 15 elinviikkonsa aikana koirat ovat erityisen alttiita oppimaan uutta.

Sosiaalistamisen tarkoituksena on totuttaa koira uusiin asioihin ja ääniin jo pentuna. Koiran on hyvä tottua tapaamaan uusia ihmisiä, leikkimään muiden koirien kanssa ja kävelemään vilkkailla kaduilla. Jos matkustat usein koirasi kanssa julkisilla kulkuvälineillä, on tärkeää, että koirasi tottuu niihin pienestä pitäen. Mikäli koirasi esimerkiksi innostuu liikaa uusista ihmisistä, voit opettaa sille jonkin tempun – kuten kumartamisen tai tassun annon – ja harhauttaa koirasi huomion pois uudesta ihmisestä tempun avulla. Temppu toimii usein paremmin kuin pelkkä käsky rauhoittua, istua tai asettua maahan.

Eroahdistuksen ennaltaehkäiseminen

Eroahdistus voi olla joillekin koirille todellinen ongelma, mutta aikuisiän ahdistusta voi ennaltaehkäistä jo pentuiässä. Koiran peruskoulutukseen voi liittää yksinoloharjoituksia. Voit kannustaa koiraasi viettämään aikaa yksin rajaamalla sen portin avulla hetkeksi erilliseen huoneeseen. Ota toisinaan esiin takkisi ja avaimesi ja laita ne sen jälkeen takaisin paikalleen poistumatta asunnosta. Näin koira oppii, ettei ulkovaatteiden etsiminen automaattisesti tarkoita yksin jäämistä. Kun lähdet kotoa, järjestä koirallesi mukava nukkumapaikka ja jätä sille raikasta vettä sekä leluja.