Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Omistajan koulutuskoira

Kuinka opettaa koira kierimään - 9 helppoa vaihetta

5 minuuttia lukuaikaa

Uusien temppujen opettaminen on hyvä tapa pitää koira aktiivisena ja henkisesti virikkeellisenä, ja se on myös hieno tilaisuus vahvistaa sidettänne. Jos koirasi on jo oppinut istumaan, menemään maahan ja pysymään paikallaan, seuraava askel on opettaa se kierimään ympäri.

Olipa kyseessä sitten pentu tai aikuinen koira, kieriminen on hauska ja helppo temppu, jonka koiran on helppo osata, ja siitä voi olla erityisen paljon apua tietyissä tilanteissa, kuten eläinlääkärin tutkimuksissa. Puhumattakaan sen söpöydestä! Oletko siis valmis oppimaan, miten koira opetetaan kierimään? Tutustu näihin helppoihin ja suoraviivaisiin ohjeisiin, joita noudattamalla voit opettaa pienelle (tai isolle) hassuttelijallesi kierimistaitoja!

Milloin voit alkaa opettaa koirasi temppuja?

Karvaisen ystäväsi temppujen opettaminen voi alkaa heti, kun tuot sen kotiin, mutta yleensä, mitä nuorempi koira on, sitä helpompaa on opettaa sille uusia temppuja. Suositeltu aika aloittaa pentujen valmennuskurssit on 12-16 viikon iässä, kun kaikki rokotukset on saatu. Tällöin heidän reagointikykynsä ja tottelevaisuutensa ovat korkeammalla tässä iässä, koska he etsivät luonnollisesti ohjausta. Aikuisina heidän oppimisensa saattaa kestää kauemmin, mutta oikeanlaisella lähestymistavalla ja kärsivällisyydellä sen pitäisi olla yhtä helppoa.

Koiran kouluttamisen edut

Peruskoulutus, johon liittyy temppuja, voi olla erittäin hyödyllistä auttaa koiraasi kehittämään kärsivällisyyttä ja lisäämään niiden luottamusta. Kun koirasi oppivat uuden tempun, se auttaa sitä kommunikoimaan kanssasi paremmin, tekee välisestänne siteestä vahvemman ja lisää koiran tottelevaisuuttaan, mikä johtaa laadukkaampiin hetkiin yhdessä.

Mitä tarvitset

Onneksi temppukoulutus ei vaadi paljon vaivannäköä, ja tarvitset vain muutaman asian, jotta voit opettaa koirasi kierimään:

 • Rauhallinen tila, jossa ei ole häiriötekijöitä, kuten ruokaa, melua tai muita ihmisiä. 
 • Lemmikillesi maton tai alustan, jolla se viihtyy. 
 • Herkullisia herkkuja. Niiden tulisi olla pieniä ja pehmeitä, jotta ne voidaan syödä nopeasti. Olisi myös parasta, jos käyttäisit herkkuja, joita ne eivät normaalisti saa, jotta ne olisivat erityisen motivoituneita. 
 • Valinnainen: pieni naksutin, jota voit käyttää, kun koira noudattaa käskyä. 
 • Kärsivällisyyttä ja innostusta.

Kuinka opettaa koiraa kierimään

Kierimistemppuun kuuluu enemmän vaiheita kuin muihin perustemppuihin, joten näiden ohjeiden noudattaminen on avainasemassa, kun haluat opettaa koirasi kierimään käskystä.

 1. Varmista, että koira osaa ensin käskyt "maahan" tai "makuulle", sillä ne ovat tärkeitä osia tempusta.  
 2. Kun koira on makaa niin, että sen vatsa koskettaa maata ja tassut lepäävät sen edessä, polvistu sen viereen ja pidä herkkua lähellä sen nenää. Se voi olla mikä tahansa herkku, kunhan se on pieni ja nopeasti syötävä.  
 3. Ala piirtää herkun avulla ympyrää. Siirrä herkkua hitaasti kohti koiran olkapäätä, kunnes ne pyörivät  koirasi pyörähtää. Varo, etteivät ne ettei koira nappaa herkkua kädestäsi ennen temppua. Jos ne eivät koira ei aluksi onnistu täydessä rullauksessa, voit auttaa niitä koiraasi työntämällä niitä sitä varovasti.
 4. Palkitse koirasi, kun se on kääntynyt ympäri. Kun koira on tehnyt täyden kierroksen, anna sille herkku ja varmista, että painat naksutinta (jos käytät sellaista) ennen kuin se saa herkun.
 5. Toista nämä vaiheet useita kertoja. Toisto on avainasemassa. Jotta koirasi kierisi käskystäsi johdonmukaisesti itse, sinun on harjoiteltava sen kanssa muutaman kerran. Älä huolestu tai lannistu, jos se tekee vain puolikkaan kierähdyksen, sillä ajan myötä se tekee täyden kierähdyksen. 
 6. Aloita äänikomennon "kieri" käyttäminen, kun koira on tehnyt tempun 2-3 kertaa. On tärkeää, että heillä on merkkisana, jonka he voivat yhdistää tähän temppuun, joten aloita sen käyttöönotto ja toista se joka kerta, kun he kierivät. 
 7. Palkitse koirasi ponnistelut runsaalla kehumisella ja kannustuksella.  
 8. Lopeta herkkujen käyttö. Kun koiran on helppo kääntyä ympäri ja se tekee sen lähes välittömästi käskyn kuultuaan, voit jatkaa pelkällä sanallisella vihjeellä. Tässä vaiheessa sinun pitäisi pystyä harjoittelemaan myös ulkona, jossa on häiriötekijöitä ja ihmisiä. Jos huomaat, että ne kamppailevat tämä tuottaa koiralle vaikeuksia , voit antaa niille silloin tällöin muutamia herkkuja. 
 9. Harjoittele lyhyitä, enintään 3-4 minuutin mittaisia harjoituksia kerran tai kaksi kertaa päivässä. Kun harjoittelet, miten koiraa opetetaan kierimään opetat koiraasi kierimään , sinun on varmistettava, ettet uuvuta sitä. Koirien tarkkaavaisuus voi olla hyvin lyhyt, varsinkin kun ne ovat nuoria, joten ne saattavat hyötyä harjoittelusta enemmän, jos käytät harjoitteluun vain muutaman minuutin päivässä.

Asioita, joita kannattaa välttää opettaessasi koirallesi temppuja

Yrität nopeuttaa prosessia kiirehtimällä niitä

Koiran kierimisen opettaminen vie aikaa ja harjoittelua, joten sinun ei kannata painostaa koiraasi saavuttamaan tuloksia nopeasti. Muista, että kärsivällisyys ja johdonmukaisuus ovat avainasemassa, ja jos huomaat olevasi kärsimätön, on aika pitää taukoa ja yrittää uudelleen toisella kertaa. 

Et ole ensin kuullut eläinlääkäriä

Joillakin koirilla saattaa olla vaivoja, jotka voivat aiheuttaa niille kipua tiettyjä temppuja tehdessä, joten on parasta tarkistaa eläinlääkäriltä, että voit jatkaa harjoittelua.

Kovan äänensävyn käyttäminen

Koirat reagoivat paremmin kevyeen ja positiiviseen ääneen, joten yritä puhua niille lempeästi ja tarjota käsky leikkisästi, jolloin ne tietävät, että kyseessä on vain hauska leikki.

Harjoittelun jatkaminen, vaikka koira vaikuttaa levottomalta tai huonovointiselta

Kiinnitä huomiota koiran käytökseen, ja jos jokin tuntuu olevan pielessä, keskeytä harjoittelu ja anna koiralle aikaa levätä.   
 
Nyt kun olet oppinut opettamaan koiran kierimään, on aika nauttia karvaisen ystäväsi uuden taidon esittelystä ja taputtaa itseäsi selkään hyvin tehdystä työstä! Muista, että koiran temppujen opettamisen pitäisi olla hauska kokemus, joten tee se hitaasti ja nauti prosessista.