Kissojen aggressiivinen käytös

Kissaystävämme ovat useimmiten rakastavia ja helliä, mutta toisinaan nekin ovat pahalla tuulella. Aggressiivinen käytös on kissojen toiseksi yleisin käyttäytymisongelma heti sisälle ruikkailun jälkeen.
Ymmärrä kissan aggressiivinen käytös
Ymmärrä kissan aggressiivinen käytös
Ymmärrä kissan aggressiivinen käytös

Kissat ovat kehittyneet vuosituhansien saatossa ravintoketjun huippusaalistajiksi, joten aggressiivisuus on olennainen osa niiden käyttäytymistä. Kissat hyödyntävät aggressiota moniin tarkoituksiin, kuten saaliin nappaamiseen ja tappamiseen, itsensä ja reviirinsä puolustamiseen sekä kilpailijoiden karkottamiseen.

Toivottavasti kissasi ei kohdista aggressiotaan sinua kohtaan, mutta jos näin kuitenkin käy, voit tehdä muutamia asioita ymmärtääksesi ongelmaa paremmin ja ratkaistaksesi ongelman.

Jos kissasi on aggressiivinen, sinun täytyy selvittää aggressiivisuuden syy. Pelkääkö kissasi jotain tai onko se ahdistunut? Koskeeko kissaasi johonkin? Puolustaako kissasi reviiriään? Onko kissasi yksinkertaisesti liian riehakas, eikä osaa pitää hampaitaan ja kynsiään kurissa? Vai vaikuttaako siltä, että kissasi jahtaa sinua saaliin lailla?

Kissat käyttäytyvät aggressiivisesti monista syistä, joista suurin osa on täysin normaaleja, joskin kotiympäristöön sopimattomia. Toisinaan aggressiivisuus on väliaikaista ja olosuhteiden aiheuttamaa (ehkä kissasi on kohdannut kilpailevan kissan), toisinaan enemmän luonteenomaista – aggressiivisuus johtuu usein pentuna koetun sosiaalistamisen ja kosketuksen puutteesta.

Aggressiiviseksi muuttunut kissa on aina hyvä viedä eläinlääkärin tarkistettavaksi, jotta eläinlääkäri voi varmistaa, ettei käytös johdu kivusta tai epämukavasta olosta. Kivun aiheuttama aggressiivisuus on yleistä, joten kissasi mieliala kohoaa melko varmasti, jos eläinlääkäri pystyy helpottamaan sen oloa.

Ymmärrä kissan aggressiivinen käytös

Tämä tapahtuu parhaiten lyhyiden mutta lukuisien silityssessioiden avulla. Kokemuksen pitäisi olla kissalle positiivinen ja palkitseva. Vältä herkkiä alueita, kuten vatsaa ja häntää. Silitä päälakea, hartioita ja selkää. Puhu kissalle rauhoittavalla äänellä ja anna vaikka herkkupala. Tämä toimii etenkin, jos kissasi on perso herkuille!

Lopeta silittäminen, kun kissasi on vielä tyytyväinen kosketukseen, mutta tarkkaile kissasi kehonkieltä huolellisesti. Jos kehräys lakkaa, silmät laajenevat, vartalo jäykistyy, häntä alkaa nykiä tai korvat luimistuvat, lopeta silitys heti ja kokeile uudestaan muutaman tunnin kuluttua. Jos kuulet kissasi murisevan, ja etenkin jos kuulet kissasi sähisevän, peräänny ja anna kissallesi tilaa. Sähisevä kissa ei ole onnellinen kissa!

Kasvata silityshetken pituutta ajan myötä, mutta pyri olemaan realistinen tavoitteissasi. Jotkut kissat eivät yksinkertaisesti pidä siitä, että ne nostetaan syliin tai että niiden vatsaa rapsutellaan.

Samaa keinoa voi kokeilla myös aggressiivisiin kissoihin, jotka ovat ensin hellyydenkipeitä ja pitävät kosketuksesta, mutta hermostuvat yhtäkkiä ja purevat tai raapivat. Tämä voi ymmärrettävästi tuntua pahalta, sillä voi vaikuttaa siltä, ettei kissasi pidä sinusta. Se ei kuitenkaan ole syynä.

Tällainen kissan aggressio johtuu yleensä siitä, että kissasi on hämmentynyt kaksoisidentiteetistään: kissa on samalla lemmikki ja yksinäinen saalistaja, jonka täytyy huolehtia itsestään. Niinpä kissa reagoi vaistomaisesti hyökkäämällä.

Ymmärrä kissan aggressiivinen käytös

Vaikka oman aggressiivisen kissan raapaisu tai purema voi tulla järkytyksenä, yritä pysyä rauhallisena. Huutaminen, äkkinäiset liikkeet ja fyysinen rankaisu vain pelottavat kissaasi ja saa ne karsastamaan huomiota entisestään.

Pese naarmut ja puremajäljet heti lämpimällä saippuavedellä ja levitä päälle antiseptistä voidetta. Hakeudu lääkäriin, jos naarmu tulehtuu tai sinulle tulee oireita, kuten kuumetta, päänsärkyä tai imusolmukkeiden turvotusta.

Ymmärrä kissan aggressiivinen käytös

Leikkiessä kissasi näkee lelunsa ”saaliina”, joten älä koskaan leikitä kissaasi omilla paljailla käsilläsi tai voit päätyä hyökkäyksen tai raavinnan kohteeksi. Käytä sen sijaan onkimaista huiskalelua tai kauko-ohjattavaa lelua, jotta voit leikkiä lemmikkisi kanssa turvallisen välimatkan päästä.

Väärään kohteeseen suunnattua saalistusta näkee usein sisäkissoilla, joiden mahdollisuudet luonnollisen saalistusvietin toteuttamiseen ovat rajalliset. Tästä johtuu myös se, miksi kissat toisinaan odottavat oven takana ja syöksyvät kimppuusi, kun kävelet ohi. Kuten useimpien käyttäytymisongelmien kohdalla, myös tämä käytös kannattaa jättää huomiotta. Pysy paikallasi, ole hiljaa, äläkä reagoi. Jos et tee mitään, kissasi mielenkiinto lopahtaa. Jos epäilet kissasi vaanivan sinua, suuntaa sen huomio muualle vierittämällä lelu huoneen halki sen luo, jotta kissasi voi jahdata lelua.

Toisinaan kissasi saattaa kohdistaa huomionsa ikkunan takana olevaan kohteeseen, kuten kilpailevaan kissaan tai lintuun. Tällöin kissan kehonkielestä näkee, että se on siirtynyt ”saalistustilaan”. Usein kissa kohdistaa aggressiivisen reaktionsa sinuun, jos kosketat tai häiritset kissaa sen ollessa tässä tilassa. Kissa ei nimittäin välttämättä tajua, että koskettaja olet sinä, etkä sen seuraama kohde. Puhu kissalle rauhallisella äänellä, ennen kuin lähestyt kissaa, sillä tämä voi katkaista kissan keskittymisen. Voit myös vierittää paperipallon kissan ohi, jos haluat kääntää sen huomion toisaalle turvallisella tavalla.

Ymmärrä kissan aggressiivinen käytös

Kissat osaavat olla varsin yksinäisiä olentoja, mutta yleensä ne tulevat hyvin toimeen muiden kissaperheenjäsenten kanssa. Monet kissat ovat hyvin helliä ja rakastavia toisia kissoja kohtaan, kun taas toiset oppivat sietämään toisia kissoja ja jättämään toisensa rauhaan, kunhan siihen vain on tarpeeksi tilaa. Jos asuintila on kuitenkin pieni, riitoja voi kehittyä useammin.

Kissat välttelevät yleensä konflikteja ja pyrkivät poistumaan uhkaavista tilanteista. Jos sinulla siis on enemmän kuin yksi kissa, varmista, että kodissasi on runsaasti pakoreittejä, kuten kiipeilypuita ja vapaita ikkunalautoja, joille kissat voivat vetäytyä riidan päätteeksi.

Ihmisten tavoin myös kissoilla on erilaisia persoonallisuuksia, ja jotkut kissat eivät yksinkertaisesti halua jakaa kotiaan muiden kissojen kanssa tai ne eivät pidä jostakin tietystä kissasta. Käyttäytymisasiantuntijan neuvoista voi tällöin olla apua, mutta toisinaan uuden kodin etsiminen toiselle kissalle on turvallisin ja reiluin ratkaisu kaikille.

Käytä uuden kissan esittelyyn aikaa ja vaivaa. Älä koskaan toru tai rankaise vanhaa kissaasi, jos se ei toivota uutta tulokasta heti lämpimästi tervetulleeksi, sillä tämä voi lisätä negatiivisia mielleyhtymiä. Anna vanhalle kissallesi aikaa ja tilaa tottua uuteen kissakämppikseensä ja pyydä tarvittaessa neuvoja eläinlääkäriltäsi tai kissojen käyttäytymisen asiantuntijalta.

Ymmärrä kissan aggressiivinen käytös

Tavallisesti leikkaamattomat kollikissat suhtautuvat naapuruston muihin kissoihin aggressiivisemmin, sillä ne osaavat olla hyvinkin reviiritietoisia ja kilpailuhenkisiä. Onneksi suurin osa leikatuista kissoista elää tyytyväisenä yhdessä tai ainakin oppii sietämään toisiaan! Kissat pyrkivät välttämään fyysistä kontaktia mahdollisimman pitkälle. Sen sijaan ne pörhistelevät ja mouruavat toisilleen uhkauksia, ennen kuin sopivat lempialueidensa jakamisesta.

Kaupunkiympäristössä tila on kuitenkin vähissä, joten kissat voivat päätyä tappelemaan halutessaan käyttää samaa tilaa. Jos näin käy, kysy naapureiltasi, voisitteko päästää kissanne ulos eri aikaan, jolloin ne törmäisivät toisiinsa harvemmin. Kissa kannattaa myös päästää ulos vasta ruokailun jälkeen, sillä tällöin kissa on laiskempi ja tyytyväisempi.