Ajokoiran hoito

Kuten nimikin jo kertoo, ajokoira ajaa riistaa ja saattaa seurata hajua pitkiäkin matkoja. Koira rakastaa etsimisleikkejä ja kestävyytensä ansiosta se on täydellinen kaveri pitkille lenkeille.
Ohjeita ja neuvoja ajokoiran hoitoon
Ohjeita ja neuvoja ajokoiran hoitoon
Ohjeita ja neuvoja ajokoiran hoitoon

Tyypillisiä ryhmän rotuja ovat muun muassa:

  • vihikoira
  • beagle
  • petit basset griffon vendéen
  • bretagnenbassetti
  • hamiltoninajokoira

Koira on ajokoirarotua, jos se

on aina valmis lähtemään ulos ja seuraamaan hajua nenä maassa. Ajokoirarodut etsivät myös innolla pihalla tai kotona hajujäljen päähän piilotettuja esineitä, mikä on hauskaa puuhaa molemmille osapuolille. Ajokoira saattaa mielellään kantaa mukanaan pehmolelua, mutta ei välttämättä vaikuta oppivan kovin nopeasti tai osoita juuri kiinnostusta koulutukseen. Yleensä koirilla on riippukorvat ja sileä tai karkeakarvainen turkki.

Liikunta ja leikki

Ajokoirarodut rakastavat ulkoilmaa ja ovat yleensä erittäin kestäviä, onhan ne jalostettu ajamaan riistaa ja seuraamaan hajuja. Toisin kuin vinttikoira, joka on pikajuoksija, ajokoira vertautuu parhaiten maratonjuoksijaan: ne voivat jolkottaa tasaista tahtia tuntikausia. Pitkät kävelylenkit ovat siis näiden rotujen kanssa ehdoton edellytys.

Dog playing

Itsenäinen leikki

Itsenäinen leikki

Ajokoirarodut ovat luonteeltaan itsenäisiä ja viihtyvät yleensä erinomaisesti itsekseen. Niille sopivia leikkejä ovat lelunmetsästys, jossa eri puolille pihaa hajujälkien päähän piilotetaan turvallisia, herkulla täytettyjä leluja, jotka koiran täytyy etsiä. Koira rakastaa luonnollisten vaistojensa toteuttamista tällaisten leikkien parissa ja niiden puuhia on myös hauska katsella.

Beagleille, vihikoirille ja muille ajokoirille sopivia leikkejä ovat muun muassa hajujäljen tekeminen, jossa koira pääsee harjoittamaan luonnollisia vaistojaan leikin varjolla. Ajokoiralle voi tehdä helposti hajujäljen myös pihaan vetämällä jotain voimakkaan hajuista, esimerkiksi koiranruoaksi tarkoitettua mahalaukun palaa, narussa perässään maata pitkin koiran näkemättä. Koulutustarkoituksessa on kehitetty myös keinotekoisia suihkeita, joilla hajujäljen voi tehdä. Kun jälki on valmis, koiraa innostetaan seuraamaan sitä.

Fiksun ajokoiran voi myös haastaa nostamalla leikin vaikeustasoa. Koiralle voi tehdä edellistä vaikeampia hajujälkiä seurattavaksi: pidempiä, mutkaisempia, heikommin haisevia tai osan hajujäljestä voi korvata koiran kuivaruokanappuloilla. Koiran edistyessä nappuloiden väliä kannattaa kasvattaa, jolloin koiran onnistuminen tuntuu entistäkin palkitsevammalta.

Koira rakastaa sitä, kun pieneen pahvipakkaukseen tai paperikassiin piilotetaan herkkuja, joita se voi etsiä repimällä. Tämä on myös edullisempi vaihtoehto kuin kaupan aktivointilelut, ja koira tuntee saavansa palkinnon löytäessään ruokaa, sillä on hauskaa ja se saa virikkeitä.

Ajokoiran kanssa leikkiminen

Piilosilla olo on hyvä leikki ajokoiran kanssa leikittäväksi, ja voit olla siinä itse mukana. Se auttaa myös harjoittamaan koiran luoksetuloa käskystä. Sitä kannattaakin harjoitella, sillä lenkillä käsky unohtuu helposti, kun maailma on täynnä kiinnostavia, odottamattomia hajuja!

Koiran kanssa kannattaa leikkiä myös vähemmän virikkeitä tulvivissa paikoissa, joissa koiraa voi palkita, kun se löytää sinut piilostaan ja jaksaa keskittyä etsimään sinua. Mitä paremmin koira on koulutettu, sitä luottavaisemmin mielin sen voi päästää hihnasta seuraamaan hajuja ilman riskiä siitä, että koira katoaa eikä vastaa kutsuihisi. Koira ei käyttäydy tarkoituksellisella huonosti, mutta toisinaan sen luonnolliset vaistot ja kiusaus seurata niitä kasvavat liian suuriksi.

Ajokoira voi käyttää kuuluisia jäljitystaitojaan myös muissa leikeissä. Koirille järjestetään myös erilaisia metsästys- ja jälkikokeita. Niissä testataan erilaisia taitoja eri luokissa. Rotuyhdistykset osaavat neuvoa sopivan harjoitusseuran löytymisessä.

Ajokoirat voivat myös pitää noutamisleikeistä, ja ne ovat hyvä tapa vahvistaa luoksetulokäskyn noudattamista. Heitä lelu pitkään ruohikkoon, josta koira voi löytää sen ja kutsu koiraa luoksesi. Koiran tullessa huomioi se runsailla kehuilla ja palkkiolla.

Jos haluat kokeilla koirajuoksua, ajokoira voi olla siihen oikea valinta, sillä ne tarvitsevat paljon pitkäkestoista liikuntaa. Ne jaksavat jolkotella hihnassa vierelläsi kilometrikaupalla. Koiran täytyy kuitenkin muistaa antaa juoda ja levätä tarvittaessa: se ei itse osaa kertoa sinulle, milloin se tarvitsee taukoa!

Tunneside

Monet metsästyskoirarodut on jalostettu alun perin metsästämään laumassa, ja ajokoirat tulevatkin yleensä toimeen muiden koirien kanssa ja ovat mielellään koiraseurassa. Jos kotona on useampi ajokoira, ne leikkivät yleensä mielellään keskenään, eivätkä kaipaa erityisesti omistajan tarjoamia virikkeitä. Huonona puolena tässä on, että niiden leikki käy helposti äänekkääksi, sillä yhden koiran haukku saattaa innostaa toisenkin haukkumaan tai ulvomaan. Koulutus vie aikaa ja jokaista ajokoiraa kannattaa kouluttaa erikseen, mikä auttaa vahvistamaan välistänne suhdetta.

Suhdetta ajokoiraan voi vahvistaa monin tavoin: leikki, koulutus ja liikunta edistävät koiran henkistä ja fyysistä terveyttä. Koirat kuitenkin nauttivat myös yksinkertaisesta yhdessäolosta. Jos ajokoira on saanut riittävästi fyysisiä ja älyllisiä virikkeitä, se saattaa täysin tyytyväisenä makoilla jalkojesi juuressa, kun katselet televisiota tai luet.

Koira nauttii myös silityksistä ja harjauksesta. Päivittäinen turkinhoito varmistaa, että roskat, joita tarttuu turkkiin koiran rymytessä läpi aluskasvillisuuden, saadaan poistettua ja mahdolliset turkki- ja iho-ongelmat huomataan ja voidaan hoitaa jo varhaisessa vaiheessa. Sen lisäksi silitykset ja hellä harjaus ovat rentouttavia ja vahvistavat sidettä välillänne.

Koulutus

Ajokoirat ovat sosiaalisia ja ne on jalostettu alun perin laumaeläimiksi. Ne ovat kuitenkin myös suhteellisen itsenäisiä ja kiintyvät yleensä omistajaansa. Jos ajokoira joutuu olemaan liian pitkään yksin, se saattaa kyllästyä ja alkaa tuhota paikkoja tai ulvoa saadakseen huomiota. Jos koira totutetaan yksinoloon vähitellen jo pienestä alkaen, se oppii kyllä nauttimaan parin tunnin rentouttavista torkuista ilman omistajaa, turvallisessa ja rauhallisessa tilassa. Koira kannattaa viedä ulos ennen yksin jäämistä, jotta se on saanut tarpeensa tehtyä ja pystyy rentoutumaan. Sille kannattaa jättää myös aktivointi- tai purulelu etsittäväksi siksi aikaa, kun olet poissa.

Ajokoirat ovat luonnostaan haukkuherkkiä, joten ne kannattaa kouluttaa ulvomaan ja haukkumaan käskystä ja käskeä koiraa haukkumaan tiettyinä aikoina. Näin ehkäistään haukkumista silloin, kun sitä ei todellakaan kaivata. Näin koira pääsee ääneen silloin, kun se sopii teille molemmille – mielellään kaukana naapureista. Lisäksi koira on tämän avulla helpompi saada myös hiljenemään tarvittaessa.

Koiran ja omistajan koulutus

Ajokoiran ravinto

Useimmat ajokoirat rakastavat ruokaa ja syövät ateriansa usein vauhdilla, jos vain saavat siihen tilaisuuden! Ne saattavat myös kaivaa ja varastaa ruokaa (jonka ne kyllä löytävät kuuluisan nenänsä avulla), joten keittiö kannattaa varustaa painavin ja lukittavin ovin ja kansin, samoin kuin jäteastiat pihalla.

Ajokoira rakastaa ruoan saamista, joten kannattaa harkita sen päivittäisen ruoka-annoksen jakamista useampaan osaan kuin kahteen pääateriaan. Pidennä aterioiden kestoa ja lisää niiden kiinnostavuutta keksimällä uusia tapoja tarjoa ruokaa. Ripottele puolet koiran päivän kuivaruoka-annoksesta ympäri pihaa tai piilota se eri paikkoihin sisällä. Kun ulkona tekee hajujälkiä koiran luo niin, ettei koira näe, se voi toimia ”oikean” jälkikoiran tavoin ja tehdä työtä ansaitakseen ruokansa.

Varaa viitisen prosenttia päivän ruoka-annoksesta palkinnoiksi koiran koulutuksen yhteyteen. Ajokoiraa on tärkeä motivoida erityisesti luoksetuloa harjoitellessa. Loput ruoasta voi tarjota kahdella ateriakerralla (aamu- ja iltaruoan), jotta koira muistaa, kuka sitä ruokkii.

Jos noudatat koiranruokapakkauksen ruokintaohjeita, ajokoira saa kyllä ravinnosta kaiken tarvitsemansa riippumatta siitä, millaisina annoksina se tarjotaan. Ei siis kannata huolestua siitä, että kuppiin jäävä osuus näyttää pieneltä, jos koira on syönyt osan annoksesta leikkiessään etsintäleikkejä.

Ajokoira osaa pitää hauskaa aterioilla, leikeissä ja monessa muussa. Ne ovat erityisiä koiria, joilla on paljon annettavaa ja ne haluavat aina jakaa ilon omistajansa kanssa.