Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Koirat kouluttavat omistajansa kanssa

Helpoiten koulutettavat koirat

5 minuuttia lukuaikaa

Huolellisen harkinnan ja monien päivien haaveilun jälkeen päätät vihdoin, että nyt on oikea aika hankkia koira. Mutta millainen koira sopisi täydellisesti ensikertalaiselle omistajalle? Vaikka kaikilla koirilla on omat ainutlaatuiset ominaisuutensa, kokemattoman koiranomistajan on tärkeää valita koira, joka on helppo kouluttaa, jotta hän voi helpommin välttää kaikenlaista ei-toivottua käyttäytymistä.

Kun toivotat koiranpennun tervetulleeksi elämääsi, on myös tärkeää, että osaat kouluttaa sitä oikein, jotta teillä on hyvä suhde keskenänne. Tässä on muutamia asioita, jotka sinun tulisi tietää uuden lemmikkisi kouluttamisesta ja oikean rodun valitsemisesta. 

Miksi koiran koulutus on tärkeää?

Jokainen koiranomistaja hyötyy uuden koiranpentunsa kouluttamisesta, sillä se ei ainoastaan varmista, että voitte elää onnellisesti yhdessä, vaan myös lisää suhteenne laatua. Koska lemmikkieläimet eivät voi kommunikoida sanoin, niille on annettava välineet, jotka auttavat teitä molempia ymmärtämään toisianne.  
 
Tarpeistasi ja elämäntyylistäsi riippuen voit valita, haluatko antaa lemmikillesi peruskoulutuksen, tottelevaisuuskoulutuksen tai - jos haaveilet pennullesi tähteyttä koiranäyttelymaailmassa - jatkokoulutuksen. 

Miten voin kouluttaa koirani?

Tavoitteena tulisi olla opettaa koirallesi koulutuksen perusteet, jotka helpottaisivat teidän kahden välistä kommunikointia. On hyvä aloittaa koiran sosiaalistaminen muiden koirien kanssa jo varhain ja altistaa se uusille ympäristöille, jotta näet, miten se reagoi muiden lemmikkien ja ihmisten seurassa.

Kun aloitat koulutuksen, varaudu panostamaan siihen jonkin verran aikaa ja vaivaa ja vältä odottamasta tuloksia liian nopeasti. Kaikki koirat ovat erilaisia oppimisessa, joten ystävällisyydellä ja kärsivällisyydellä pääsee pitkälle. Myöskään herkuista ei ole haittaa. Voit tehdä koulutuksen joko itse tai palkata ammattitaitoisen ohjaajan avuksesi.

Helpoiten koulutettavat koirat

Uuden lemmikin tuominen kotiisi ja elämääsi on suuri päätös, joten varmista, että valitset oikean lemmikin. Katsotaanpa joitakin helpoiten koulutettavista koirista:

1. Border Collie

Bordercollie on yksi rakastetuimmista lemmikkieläimistä, ja se on ketterä ja älykäs, mikä on varmasti hyödyllistä, kun sitä yritetään kouluttaa. Kuten mikä tahansa koira, ne vaativat hieman aikaa ja huomiota, jotta ne oppisivat uusia temppuja, mutta ne ovat epäilemättä silti hyvin nopeita noudattamaan käskyjä. Sellaiset temput kuin "istu" tai "kieri" ovat niille helppo oppia, varsinkin jos mukana on herkkuja.

2. Villakoira

Villakoirat ovat yhtä energisiä ja miellyttämisenhaluisia kuin muutkin. Ne myös rakastavat ihmisten seurassa olemista, joten ne tekevät mitä tahansa tehdäkseen vaikutuksen omistajiinsa, temput mukaan luettuina. Muista kuitenkin, että ne tarvitsevat aktiivisen omistajan, joka voi tarjota niille älyllisiä ja fyysisiä virikkeitä, jotta ne voivat polttaa kaiken energiansa.

3. Papillon

Papillon-koirat kuuluvat helpoimmin koulutettaviin koiriin, ja ne rakastavat hyviä haasteita sekä huomiota - paljon huomiota! Kun ne ovat ihmisten seurassa, ne yrittävät käyttäytyä mahdollisimman hyvin, ja tottelevaisuuden mestareina ne tekevät melkeinpä mitä tahansa temppuja päästäkseen suosioon.

4. Berninpaimenkoira

Berninpaimenkoiraa voidaan kutsua lempeäksi jättiläiseksi. Ne ovat rakastavia ja tottelevaisia, mutta niiden suuren koon vuoksi niiden kouluttaminen kannattaa aloittaa jo pentuikäisenä. Kun niitä kehutaan ja kannustetaan, ne ovat hyvin vastaanottavaisia koulutukselle, vaikkakin aluksi hieman hitaasti. On tärkeää pitää harjoitukset lyhyinä ja olla kärsivällinen. Älä koskaan korota ääntäsi tai osoita aggressiivisuutta niitä kohtaan, sillä ne ovat herkkä rotu, joka reagoi parhaiten ystävällisyyteen.

5. Saksanpaimenkoira

Kouluttaminen tulee luonnostaan poikkeuksellisen uskolliselle saksanpaimenkoira-rodulle. Ne omaksuvat nopeasti uusia tapoja ja temppuja, ja ne ovat vaistomaisesti suojelevia, joten niiden kouluttaminen kannattaa aloittaa jo nuorena, jotta ne eivät puolustautuisi liikaa lähellään olevia ihmisiä kohtaan. Ne ovat kuitenkin yksi tottelevaisimmista ja kurinalaisimmista koiraroduista - ei ihme, että niitä käytetään poliisi- ja sotilastöissä.

6. Kultainennoutaja

Nopeasti juokseva ja vielä nopeammin oppiva kultainennoutaja on ehdottomasti yksi helpoimmin koulutettavista koirista. Ne rakastavat oppia ja olla ihmisten seurassa, joten niiden ei ole vaikea oppia temppuja ja käskyjä, sillä niiden luonteeseen kuuluu totella. Itse asiassa ne luokitellaan usein viiden helpoimman koulutettavan koiran joukkoon.

7. Borderterrieri

Pätevän kouluttajan käsissä borderterrieri menestyy erinomaisesti käskyjen ja uusien temppujen oppimisessa. Tärkeintä on kärsivällisyys ja runsas kehuminen ja kannustaminen. Näin onnistut hetkessä!

Mitkä ominaisuudet tekevät koirien kouluttamisesta helppoa?

Helpoiten koulutettavilla koirilla on aina muutamia yhteisiä asioita. Rodun lisäksi on tärkeää ottaa huomioon kaikki muut ominaisuudet, jotka tulevat mukaan valittaessa koiraa, joka voidaan helposti kouluttaa. Tässä muutamia asioita, joita tulisi pitää mielessä:

  • Ikä. Nuoremmat koirat ovat aina vastaanottavaisempia koulutukselle ja oppivat nopeammin ja säilyttävät tietoja paremmin, minkä vuoksi on aina suositeltavaa, että koulutat koirasi mahdollisimman varhain.
  • Häiriöalttius. Koiran luonnosta ja persoonallisuudesta riippuen sen häiriöalttius vaihtelee koirasta toiseen. Suurempi keskittyminen varmistaa parhaat tulokset, koska tämä helpottaa koirien kouluttamista. Jotta koirasi ei häiriinny liikaa, aloita ensin harjoittelu hiljaisessa paikassa, jossa ei ole häiriötekijöitä.
  • Fyysinen ja henkinen terveys. Ennen harjoittelun aloittamista on parasta tarkistaa eläinlääkäriltä, onko koirasi henkisesti ja fyysisesti hyvässä kunnossa, jotta harjoittelu ei vaikuta kielteisesti koiran terveyteen.
  • Energiatasot. Peruskoulutukseen koirat eivät tarvitse paljon energiaa, koska ne oppivat vain muutaman yksinkertaisen käskyn. Jos kuitenkin suunnittelet jatkokoulutusta, koiralla pitäisi olla tarpeeksi energiaa pysyäkseen mukana ohjelmassa. Kiinnitä aina huomiota siihen, miten koirasi reagoi koulutukseen ja pidä istunnot lyhyinä. Jos ne näyttävät väsyneiltä, muista lopettaa istunto ja jatkaa joku toinen kerta.

Uuden lemmikin hankkiminen on jännittävää aikaa elämässäsi, joten ennen kuin aloitat tämän seikkailun, muista tehdä taustatutkimusta ja valita oikea koira sinulle. Mutta ennen kaikkea, muista nauttia prosessista ja pitää hauskaa!

Lue seuraavaksi lisää pentukoulutuksesta tästä artikkelista.