Kääpiökoirat

Nimensä mukaisesti erittäin pienikokoiset kääpiökoirat ovat mahtavia seuralaisia. Ne viettävät mielellään aikaa omistajansa kanssa ja luovat yleensä läheisen suhteen yhteen ihmiseen. Kääpiökoiran kiintymyksestä on palkintona uskollisuutta, ystävyyttä ja paljon iloa!
Ohjeita ja neuvoja kääpiökoiran hoitoon
Ohjeita ja neuvoja kääpiökoiran hoitoon
Ohjeita ja neuvoja kääpiökoiran hoitoon

Kääpiökoirat ovat koirista kaikkein pienimpiä ja niiden hoitoon liittyy ainutlaatuisia piirteitä. Kuinka pienen ystävän tarpeista voi siis huolehtia parhaiten? Tarkastellaan asioita, jotka pitävät kääpiökoirasi tyytyväisenä ja tekijöitä, jotka on huomioitava ennen kääpiökoiran hankintaa.

Kääpiökoiraroduista

Kääpiökoirat nauttivat ihmisseurasta, istuvat mielellään sylissä ja ovat aina valmiita hellyydenosoituksille. Monet pitävät kävelylenkeistä, toiset myös palloleikeistä ja uimisesta, luultavasti enemmän ulkoilman kuin liikunnan vuoksi. Ne rakastavat kodin mukavuuksia, joten kylmällä tai märällä säällä niitä saattaa olla hankala saada houkutelluksi ulos. Luonteeltaan aktiivisemmat kääpiökoirat muistuttavat hieman terrieriä, mutta monet haluavat pysyä mahdollisimman lähellä omistajaansa aina, kun mahdollista.

Tyypillisiä ryhmän rotuja ovat muun muassa:

  • cavalier kingcharlesinspanieli
  • lhasa apso
  • chihuahuat
  • bichon frisé
  • ranskanbulldoggi
  • bolognese

Liikunta ja leikki

Vaikka kääpiökoirat ovat koiraroduista pienimpiä, ne ovat yleensä voimakkaampia, kuin niiden ulkomuoto antaa ymmärtää ja aina valmiita seikkailemaan itsekseen. Monet niistä loikkivat mielellään kuralammikoissa aivan kuten muutkin koirat, ja kääpiökoirille kannattaa aina antaa mahdollisuus nauttia kaikista koirien tavanomaisista puuhista.

Omistajan tulee huomioida myös kääpiökoiran liikunta. Pieni kääpiökoira ei tarvitse yhtä paljon liikuntaa kuin monet suuremmat koirarodut, mutta pysyäkseen terveinä ja hyvässä kunnossa nekin tarvitsevat säännöllistä liikuntaa. Pienen koiran nostaminen syliin väenpaljoudessa voi olla viisas ajatus, mutta niille tulisi tarjota myös riittävästi mahdollisuuksia liikuntaan, uusiin kokemuksiin ja turvalliseen hauskanpitoon.

Kääpiökoira tarvitsee myös mahdollisuuden toisten koirien seuraan, aivan kuten kaikki muutkin koirat. Vaikka koira luo läheiset suhteet ihmisperheeseensä (usein erityisesti yhteen sen jäseneen), se ei välttämättä tule toimeen kaikkien kanssa, ja jotkut pienet koirat tunnetaan ärhäköinä ja omistushaluisina.

Kääpiökoirien hoito eroaa jonkin verran isompien koirien hoidosta, mutta tämä ei tarkoita, että pieneen energiapakkaukseen pitäisi suhtautua ylisuojelevasti. Tarkoitusperäsi saattavat olla hyvät, mutta koira on helppo opettaa pelkäämään maahan laskemista ja olemaan turhan riippuvainen omistajastaan. Tämän ehkäisemiseksi kannattaa välttää koiran nostamista syliin aina, kun näköpiiriin ilmestyy toinen koira. Jos koiran turvallisuus on todella uhattuna, tilanteeseen täytyy tietysti puuttua. Jos kääpiökoiralle ei koskaan tarjoa mahdollisuutta tavata ystävällisiä suuria koiria, se saattaa alkaa pelätä kaikkia koiria aivan turhaan.

Joillain lättäkuonoisilla roduilla, esimerkiksi mopsilla, kuumuus lisää läähätystä ja hengitysvaikeuksia, joten liikunnan määrää kuumalla ilmalla tulee rajoittaa.

Itsenäinen leikki

Joitain kääpiöterrierirotuja lukuun ottamatta kääpiökoirat eivät ole luonteeltaan erityisen itsenäisiä, vaan ne viettävät mahdollisimman paljon aikaa ihmisseurassa. Pientä koiraa voi kannustaa itsenäiseen leikkiin antamalla sille pienen, herkuilla täytetyn lelun, jolla se voi leikkiä omistajan jaloissa. Vähitellen omistaja voi siirtyä toiseen huoneeseen tai pihalle, ja koira jää pureskelemaan tai leikkimään itsekseen. Pian koira on entistä vähemmän riippuvainen ihmisistä, ja se alkaa leikkiä tyytyväisenä itsekseen, kun se jätetään yksin aina hieman pidemmäksi ajaksi kerrallaan.

Kääpiökoira istuu usein mielellään tunnin tai kaksi tarkkailupaikalla muiden yläpuolella, esimerkiksi leveälle ikkunalaudalle asetetulla pedillä tai sopivassa paikassa olevan huonekalun päällä. Varmista, että paikalle pääsee kiipeämään turvallisesti. Koira tarkkailee myös mielellään maailman menoa auringossa loikoillen. Jos se alkaa kuitenkin haukkua näkemäänsä liikaa, kannattaa rajoittaa sen pääsyä vartiopaikalle silloin, kun ei itse ole paikalla sekä kouluttaa koira hiljenemään käskystä.

Pienille koirille on paljon leikkejä, joista kääpiökoirasi saattaa nauttia. Terrieriä muistuttavat kääpiökoirat leikkivät mielellään esimerkiksi sopivan kokoisella pehmeällä vinkulelulla, ravistelevat köysilelua suussaan tai repivät pienen muropaketin, johon voi olla piilotettu herkkupaloja niiden iloksi.

Yhdessä leikkiminen

Koira nauttii aina perheenjäsentensä seurasta, kävelylenkillä puistossa, pallojen vierittämisestä sen jahdattavaksi tai vaanimisleikistä lelujen kanssa!

Toy dog Bichon Frise with mouth open

Tunneside

Koiran ja omistajan välisellä tunnesiteellä on tärkeä merkitys niin chihuahuan, ranskanbulldoggin ja bichon frisén kuin muidenkin kääpiökoirien hoidossa. Suloiset pikkukoirat on jalostettu omistajan seuralaiseksi, ja ne ovatkin ”ammattilaislemmikkejä”. Vuosisatojen ajan monet näistä roduista ovat olleet hemmoteltuja seurakoiria, joiden tehtävänä on ollut toimia sylinlämmittäjänä ja seuralaisena kuninkaallisille ja tavallisille ihmisille. Ei siis ole ihme, että nämä koirat haluavat viettää suurimman osan päivästä omien ihmistensä seurassa.

Kääpiökoiran ottaminen osaksi arkea on erittäin tärkeää, jotta koira pysyy onnellisena: ota koira mukaasi, kun lähdet autoajelulle, kauppareissulle, kahvilaan tai kyläilemään. Pienen kokonsa ansiosta kääpiökoiraa on helppo kantaa paikoissa, joissa on paljon ihmisiä, esimerkiksi bussissa tai liukuportaissa. Ne eivät myöskään ole yleensä kovin pelottavia edes koiria pelkäävien mielestä.

Monilla kääpiökoirilla on runsas turkki, ja ne nauttivat turkinhoidosta, jos sitä on harjoiteltu aivan pienestä lähtien. Koiran säännöllinen turkinhoito auttaa myös huomaamaan mahdolliset ihoärsytykset ja muutokset turkissa jo varhaisessa vaiheessa, ja mahdollisiin ongelmiin voi reagoida heti.

Kääpiökoiran hoidossa on tärkeää myös opettaa koira nauttimaan yksinolosta. Kannattaa pitää mielessä, että koira saattaa palvoa sinua, mutta liiallinen yhdessäolo saattaa kostautua ja koirasta tulee liian riippuvainen sinusta. Jos sitten joudutkin olemaan koirasta erossa vaikka vain yhden illan ajan, koira saattaa hätääntyä. Kannattaa pyrkiä kehittämään koiran itsetuntoa ja totuttaa se olemaan itsekseen mahdollisimman nuoresta lähtien. Ensin koira kannattaa jättää lyhyeksi hetkeksi itsekseen toiseen huoneeseen ajankulunaan lelu, kun olet itse kotona.

Sille kannattaa varata mukava, pehmeä kuljetuskassi tai häkki tai peti, jossa koira voi loikoilla tai pureskella suosikkileluaan itsekseen. Kun koira jää yksin, kannattaa sen petiin laittaa vanha neule- tai t-paita, jonka tuoksu luo koiralle turvaa. Koira kannattaa käyttää ulkona ennen kuin sen jättää yksin kotiin, jotta sillä on mahdollisuus tehdä tarpeensa ja kotona se voi ottaa rennosti. Piilota herkuilla täytetty purulelu koiran etsittäväksi, jotta sillä on tekemistä poissaolosi aikana.

Uskolliselle koiraystävälle haluaa luonnollisesti antaa runsaasti huomiota, mutta jotkut kääpiökoirarodut osaavat myös vaatia sitä ja hyppäävät syliin aina, kun mahdollista. Koira kannattaa opettaa siihen, että huomiota ja kosketusta saa ainoastaan nähdessään tietyn visuaalisen merkin, esimerkiksi huivin roikkumassa ovenkahvasta tai tietyn esineen pöydällä. (Lisätietoja tällaisesta koulutustavasta artikkelissamme). Tämä auttaa hallitsemaan koiraan luodun suhteen luonnetta ja voimakkuutta, eikä koiralle synny oletuksia siitä, milloin se saa huomiota. Näin myös pettymykset voidaan välttää, eikä koiran hyväntahtoinen huomionkipeys muutu rasittavaksi. Koira saa juuri niin paljon huomiota, kuin haluat sille antaa, mutta sen onnellisuus ei ole riippuvainen huomion määrästä.

Kääpiökoirat saattavat myös kiintyä syvästi perheen muihin lemmikkikoiriin ja -kissoihin, riippuen osapuolten luonteesta ja aiemmista kokemuksista. Jos ihmissyliä ei ole tarjolla, kaksi kääpiökoiraa käpertyy usein yhdessä kerälle, ja paremman puutteessa koira saattaa nukkua vieri vieressä jopa perheen kissan kanssa!

Jack Russel standing on hind legs with owner

Kääpiökoiran kouluttaminen on osa sen hoitoa. Joitakin kääpiökoiria on mahdollista kouluttaa hyvinkin pitkälle ja ne saattavat innostua agilitykurssista (oikeassa kokoluokassa tietysti), rallytokosta tai flyballista. Jos säännöllisiin agilitytreeneihin ei löydy aikaa, koiran kanssa voi mennä kokeilukurssille, jossa opitaan perusasiat ja jatkaa harrastamista itsenäisesti kotona. Pihaan voi rakentaa oman radan ostetuista tai improvisoiduista tarvikkeista: siinä voi olla tunneli, matalia esteitä ja pujottelukeppejä. Koirasta tällainen pikakurssi on yleensä erittäin hauska, ja omistajalleen omistautunut ja tämän ruumiinkieltä tarkkaileva koira oppii usein yllättävänkin nopeasti, kuinka uusista välineistä saa kaiken irti!

Kääpiökoiran ruokinta

Jotkut kääpiökoirat ovat erittäin nirsoja syömään. Toisinaan hyvää tarkoittava omistaja voi myös pahentaa tätä korvaamalla tavallisen ruoan koiran herkuilla heti, kun koira alkaa näyttää nirsoilun merkkejä. Jos koiran kesken jääneen ruoan vaihtaa heti johonkin muuhun, koira tajuaa nopeasti, että ruoasta kieltäytymällä saa tilalle herkkuja!

Kääpiökoirien ruokinta voi siis vaatia kekseliäisyyttä. Kääpiökoira ei ehkä innostu siitä, että sen eteen asetetaan ruokakuppi kaksi kertaa päivässä. Kannattaa siis käyttää mielikuvitusta, kun miettii keinoja, joilla koiralle voi tarjota ruoan päivän aikana.

Jos koira syö kuivaruokaa, kannattaa ripotella kourallinen sitä lyhyeksi leikatulle nurmikolle ulkona hyvällä säällä tai laittaa pieni osa ruoasta aktivointileluun, jotta koira voi tehdä töitä ruokansa eteen. Piilota lelu pihalle tai sisätiloissa huonekalun taakse, jotta pieni seikkailija joutuu etsimään sitä. Koiraa voi toisinaan myös hemmotella ja vahvistaa sen sidettä omistajaan ruokkimalla osan päivän annoksesta kädestä. Palkitse koira runsaasti koulutuksen yhteydessä (jos ruoka motivoi sitä), mutta muista laskea palkinnot osaksi koiran päivittäistä ruoka-annosta. Loput ruoka-annoksesta voidaan jakaa kahdelle aterialle ja tarjota ne kupista illalla ja aamulla, jotta koira muistaa, kuka sille antaa ruoan. Perheenjäsenten kannattaa vuorollaan tarjoilla koiralle sen ateria, jotta kaikkien perheenjäsenten suhde koiraan vahvistuu.

Jos koira syö märkäruokaa, palkitsemiseen kannattaa käyttää kätevämmässä muodossa olevia herkkuja. Muista kuitenkin laskea ne kokonaisravintomäärään. Anna koiralle vähintään kaksi ateriaa päivässä, mutta jaa ne yhteen varsinaiseen annokseen ja 4-5 pienempään, jotka voi piilottaa useisiin paikkoihin, jotta koiran täytyy tehdä töitä löytääkseen ne.

Kunhan päivittäisiä ruokintasuosituksia noudatetaan (luettavissa ruoan pakkauksessa) ja koiran painoa pidetään silmällä, ei kannata välittää vaikka koiran kulhoon annosteltu määrä näyttäisi vähäiseltä. Siihen ei tarvitse lisätä mitään. Jos koira syö ruokintasuositusta vastaavan määrän ja ravinto sisältää täysipainoisesti ravintoaineita, se saa varmasti kaikki tarvitsemansa ravintoaineet ja riittävästi energiaa.

Oli kyseessä sitten chihuahua, kääpiökokoinen terrieri tai mikä tahansa muu suloinen kääpiökoira, saatte molemmat yhteisestä ajasta kaiken irti, kun pidät koirastasi huolta. Harva suhde on yhtä ainutlaatuinen!