Vinttikoiran hoito

Vinttikoira on leikkisä ja huippunopea pikajuoksija, joka rakastaa jahtaamista ja metsästää ennen kaikkea näkönsä, ei hajuaistinsa avulla. Tärkeänä osana vinttikoiran hoitoon kuuluu, että sen antaa harjoittaa luonnollisia viettejään.
Ohjeita ja neuvoja vinttikoiran hoitoon
Ohjeita ja neuvoja vinttikoiran hoitoon
Ohjeita ja neuvoja vinttikoiran hoitoon

Vinttikoirilla on erityisesti liikuntaan liittyviä erityistarpeita. Näihin tarpeisiin vastaaminen kannattaa pitää mielessä, jos kotona on vinttikoira tai harkitsee sellaisen hankintaa.

Vinttikoiraroduista:

Vinttikoirat rakastavat juoksemista ja ryntäävät toisinaan pikaspurttiin, jonka vauhdissa on mahdotonta pysyä. Fysiikaltaan vinttikoira on urheilullinen, hoikka ja virtaviivainen, ja sillä on suhteellisen pitkät jalat ja pitkä, kapea kuono sekä lähellä toisiaan sijaitsevat, eteenpäin osoittavat silmät. Vaikka koira on kotioloissa yleensä rauhallinen ja ottaa rennosti, ulkona se tarkkailee jatkuvasti liikkuvia kohteita, joita voisi jahdata. Nopealiikkeiselle koiralle tämä on osa hauskanpitoa!

Tyypillisiä vinttikoirarotuja ovat muun muassa:

  • englanninvinttikoira
  • afgaanivinttikoira
  • whippet
  • Iibizanpodenco

Vinttikoiran liikunta ja leikki

Vinttikoirat ovat koiramaailman pikajuoksijoita, joten koira saattaa rynnätä yhtäkkiä matkaan. Ne metsästävät näköaistinsa avulla ja innostuvat juoksemaan nopeasti liikkuvien kohteiden perässä.

Englanninvinttikoirat tunnetaan esimerkiksi siitä, että ne saattavat nukkua muutaman tunnin tyytyväisinä lyhyiden spurttien välissä. Ne nauttivat jos ne saavat juosta vapaana turvallisessa paikassa tasaisessa maastossa, jossa ei ole teitä lähellä.

Vaikka vinttikoira on metsästysviettinen, yleensä liikunta koiran kanssa on hauskaa, ja se on helppo kouluttaa kulkemaan kauniisti vierellä. Varmista kuitenkin aina, että pidät tiukasti kiinni hihnasta, sillä kissan yllättävä ilmaantuminen tai ohi kulkeva pyöräilijä tai juoksija saattaa laukaista koiran metsästysvietin varoittamatta. Vinttikoira saattaa rynnätä täyteen vauhtiin ja innoissaan kuuroutua kaikille käskyille, kunnes jahti on saatu päätökseen. Vinttikoira ei käyttäydy huonosti, vaan tekee juuri sitä, mihin se on jalostettu. Odottamattomien seikkailujen välttämiseksi luotettavan luoksetulon opettaminen onkin olennaisen tärkeää.

Dog Exercising

Itsenäinen leikki

Dog playing

Maailman nopeimpana koirana vinttikoira on tyytyväinen, kun se saa juosta itsekseen jahtaamassa kohdetta. Vinttikoira puuhailee mielellään pihalla, jossa se jahtaa esimerkiksi lintuja, putoavia lehtiä tai muita liikkuvia kohteita. Naapuruston kissat saattavat olla myös houkutteleva kohde, vaikka koira ja perheen lemmikkikissa olisivatkin ylimmät ystävät. Tässä on myös hyvä syy vahvistaa luoksetulokäskyä harjoittelemalla.

Toisinaan vinttikoirat tekevät ”saaliinsa” itse heittelemällä tai viskomalla palloa tai lelua ilmaan ja jahtaamalla ja heittelemällä sitä sen laskeuduttua. Koiralle kannattaa antaa pihalle erilaisia turvallisia leluja, joilla se voi leikkiä, esimerkiksi palloja ja isoja puruleluja, jotka eivät mene rikki. Koira saattaa myös nauttia leluista, jotka se saa tuhottua, esimerkiksi murenevista, syötävistä puruleluista tai pehmoleluista, jotka tosin täytyy muistaa tuoda sisälle märällä säällä.

Monet vinttikoirat kaivavat mielellään, joten pihalle kannattaa viedä herkuilla täytettyjä aktivointileluja. Ihanteellista on, jos koiran kaivuuhommia varten on varattu oma muovinen kahluuallas. Se kannattaa sijoittaa aurinkoiseen paikkaan, jonne lapset eivät pääse, jotta koiralla on aivan oma paikkansa.

Jos vinttikoiria on kaksi tai useampi, ne jahtaavat toisiaan mielellään, ja tämä on myös hauskaa katseltavaa.

Yhdessä leikkiminen

Nopealle koiralle saattaa olla vaikeaa löytää turvallista, sopivaa harjoittelupaikkaa muualla kuin omalla pihalla. Rotuyhdistykset saattavat vuokrata paikkoja juoksemisen harjoittelua varten. On unohtumaton näky, kun afgaanivinttikoiran – tai muu vinttikoira – juoksee radalla täyttä vauhtia. Kannattaa etsiä turvallinen, koiralle sopiva ranta tai aukio, jossa voi harrastaa liikuntaa, leikkiä noutamisleikkiä tai harjoitella luoksetuloa.Nämä kaikki harjoitukset sopivat vinttikoiralle. Pallon lentorata kasvaa pallonheittokoneen avulla ja koira pääsee kiihdyttämään täyteen vauhtiinsa.

Leikeiltään vinttikoira saattaa muistuttaa kissaa, sillä se rakastaa vaanimista, jahtaamista ja syöksymistä lelun kimppuun. Lelun voi kiinnittää narun päähän ja houkutella koiran jahtaamaan sitä. Sen voi jopa kiinnittää tukevaan keppiin, esimerkiksi harjanvarteen, jolloin lopputuloksena on vankempi versio kissan ongenvapalelusta.

Tunneside

Vinttikoira ei yleensä osoita kiintymystään yhtä avoimesti kuin monet muut rodut, mutta ne luovat perheeseensä usein läheisen, rakastavan suhteen. Ne eivät ehkä ole yhtä avoimen tunteellisia kuin häntäänsä heiluttavat, lahjoja tuovat labradorinnoutajat, mutta tämä ei tarkoita, etteivät ne olisi aivan yhtä kiintyneitä perheeseensä. Whippet ei ole luonteeltaan yhtä yli-innokas kuin esimerkiksi noutaja, mutta vinttikoirilla onkin aivan omanlaisensa luonne. Koira nauttii fyysisestä läheisyydestä ja saattaa osoittaa kaipaavansa silityksiä esimerkiksi jalkaan nojaamalla ja se saattaa nukkua mielellään pää jalkojesi päällä tai sylissäsi (pitäen samalla sinut lämpimänä!)

Vinttikoirat nauttivat säännöllisestä turkinhoidosta turkin pituudesta riippumatta. Monilla vinttikoiraroduilla on lyhyt- tai sileäkarvainen turkki, ja ne nauttivat harjaamisesta harjauskäsineellä. Ryhmän pitkäturkkisten koirien, esimerkiksi afgaanivinttikoirien, turkki tarvitsee enemmän huomiota. Kokemuksen tulisi olla molemmille osapuolille mukava ja auttaa vahvistamaan välistänne sidettä.

Vinttikoira on luonteeltaan mukavuudenhaluinen ja lepää mielellään pehmeällä pedillä energianpurkaustensa välillä. Suurikokoinenkin vinttikoira saattaa käpertyä pedille aivan pieneen kasaan, ja koiralle voi tehdä pedin myös itse taittamalla vanhan täkin sopivan kokoiseksi alustaksi.

YVinttikoira voi luoda läheisiä suhteita toisiin koiriin. Kääpiökoirat saattavat tosin laukaista siinä metsästysvietin, jos niiden käytös muistuttaa liiaksi nopealiikkeistä lelua. Vinttikoirat ovat koiraroduista nopeimpia, joten ei kannata hämmästyä, jos vinttikoira haluaa sännätä yli-innokkaana jahtiin. Kissa ja jopa kanit voivat elää ongelmitta lemmikkinä samassa perheessä vinttikoiran kanssa, mutta paljon riippuu siitä, ovatko lemmikit kasvaneet yhdessä ja kuinka ne totutetaan toisiinsa ja niiden yhteiseloa valvotaan. Jos harkitset vinttikoiranpennun hankintaa kissaperheeseen, kannattaa varmistaa, että vinttikoira on tottunut kissoihin kasvattajansa luona. Näin eläinten yhteiselo lähtee mahdollisimman sujuvasti käyntiin. Koulutusta ja tarkkaavaisuutta tarvitaan joka tapauksessa paljon, kun pentu saapuu kotiin. Ole erittäin varovainen, jos harkitset vinttikoirarotuisen kodinvaihtajan hankintaa kotiin, jossa on ennestään kissoja ja pieniä koiria. Kannattaa harkita ammattilaiskouluttajan tai eläinlääkärin neuvoja.

Vinttikoirat ovat yleensä hiljaisia koiria. Suuremmat rodut, kuten kilpailuihin osallistuvat englanninvinttikoirat, torkkuvat yleensä paljon. Ne sopeutuvatkin monenlaisiin koteihin ja sopivat hyvin lemmikeiksi. Kun koira saa riittävästi intensiivistä liikuntaa ja sillä on sisällä oma paikka, jossa rauhoittua, se on yleensä tyytyväinen ja nauttii saadessaan vain olla omistajansa seurassa

 Dogs and owner

Vinttikoiran ruokinta

Ruoka ei luultavasti juuri motivoi vinttikoiraa, ellei se ole erityisen nälkäinen liikunnan jälkeen. Monet vinttikoirat ovat itse asiassa melko tarkkoja syömisistään. Paremmin niitä motivoivat yleensä nopeasti liikkuvat lelut, joita voi jahdata ja ottaa kiinni. Aterioista voi tehdä kiinnostavampia laittamalla puolet päivittäisestä kuivaruoka-annoksesta heitettävän tai pyöritettävän aktivointilelun sisään. Kymmenisen prosenttia voi käyttää palkintoina koulutuksessa, erityisesti kun nuoren koiran kanssa harjoitellaan luoksetuloa. Loput voi jakaa kahdelle aterialle ja annostella ruokakuppiin. On hyvä, jos koira tietää, kuka sille tarjoaa ruoan.

Jos koira syö koiran märkäruokaa, palkitsemiseen kannattaa käyttää kätevämmässä muodossa olevia herkkuja. Muista kuitenkin laskea ne kokonaisravintomäärään. Kunhan päivittäisiä ruokintasuosituksia (koiranruokapakkauksessa) noudatetaan ja koiran painoa pidetään silmällä, ei kannata välittää, vaikka koiran kuppiin annosteltava määrä näyttäisi vähäiseltä: siihen ei tarvitse lisätä mitään. Jos koira syö ruokintasuositusta vastaavana määrän, ja ravinto sisältää täysipainoisesti ravintoaineita, se saa varmasti kaikki ravintoaineet ja riittävästi energiaa pysyäkseen huippukunnossa!