Abessinialainen

Abessinialainen

Abessinialainen on elegantti, keskikokoinen kissa, jolla on vahva, notkea ruumis ja pitkät, solakat jalat. Sillä on pyöreät, kiilamaiset korvat, joiden päissä on pienet, erottuvat tupsut, sekä suuret, mantelinmuotoiset silmät. Abessinialaisen lyhyt ja tiivis turkki erottuu ”ticking”-kuviollaan, joka syntyy jokaisessa karvassa toistuvasta raidoituksesta. Yleisin väri on riistanvärinen, mutta rodusta on olemassa myös useita muita väriyhdistelmiä.

cat-silhouette
  • Karvan pituus: Lyhyt
  • Turkinhoito: Harvemmin kuin kerran viikossa
cat-silhouette
  • Aktiivisuustaso: Korkea
cat-silhouette
  • Äänekkyys: Hiljainen

Alkuperä

Abessinialainen muistuttaa afrikkalaista villikissaa, joka on kotikissan esi-isä. Abessinialaisen historia Euroopassa ei ole tarkkaan selvillä, mutta luultavasti sotilaat toivat kissan silloisesta Abessiniasta (nykyinen Etiopia) Englantiin 1860-luvulla. Ensimmäiset abessinialaiset risteytettiin brittiläisten lyhytkarvaisten ja myöhemmin itämaisten rotujen kanssa. Pitkäkarvaisia abessinialaispentuja on syntynyt pentueisiin jo vuosikymmenten ajan, ja 1970-luvulta alkaen niitä on jalostettu omana rotunaan, somalina.

Alkuperäismaa

Abessinia (Etiopia)

Muut nimet

Abys, Bunny cat

Luonne

Abessinialainen on rauhallinen, älykäs ja utelias kissa, ja sen sanotaan pitävän ihmisten seurasta ja kiintyvän perheeseensä. Se nauttii tilasta ja tekemisestä, on taitava kiipeilijä ja rakastaa pihaa, jossa on puita ja korkeita paikkoja. Abessinialaiset ovat leikkisiä, mutta kuitenkin järkeviä, joten ne eivät ole aivan holtittomia!

Terveys

Abessinialaiskissoilla esiintyy PK-anemiaa, joka on perinnöllinen sairaus. Sairautta voidaan testata luotettavasti ja rodusta kiinnostuneiden tulee tiedustella kasvattajalta kissan testaamisesta ja tuloksista. Joissain maissa on tavattu myös silmäsairautta nimeltä verkkokalvon rappeumasairaus, PRA, joka aiheuttaa sokeutumista. Myös tästä sairaudesta kannattaa kysyä kasvattajalta.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Ulkonäkö

Abessinialaiskissan turkki on helppohoitoinen. Kissa nauttii harjaamisesta tai kampaamisesta. Kauniin kiiltäväksi turkin saa ”kiillottamalla” sen: turkkia sivellään hellävaraisesti kostealla chamois-nahkapalalla, mikä tuo esiin turkin kiillon. Kaikkien kissojen tavoin rotu tarvitsee säännölliset rokotukset, loishäädöt ja vuosittaisen terveystarkastuksen.