Abessinialainen

Abyssinian

Abessinialainen on elegantti, keskikokoinen kissa, jolla on vahva, notkea ruumis ja pitkät, solakat jalat. Sillä on pyöreät, kiilamaiset korvat, joiden päissä on pienet, erottuvat tupsut, sekä suuret, mantelinmuotoiset silmät. Abessinialaisen lyhyt ja tiivis turkki erottuu ”ticking”-kuviollaan, joka syntyy jokaisessa karvassa toistuvasta raidoituksesta. Yleisin väri on punainen, mutta rodusta on olemassa myös useita muita väriyhdistelmiä.

  • Erittäin aktiivinen ja utelias kissa
  • Sosiaalinen ja seuraa kaipaava kissa
  • Jonkin verran äänekäs kissa
  • Keskikokoinen kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
  • Allergisoiva rotu
  • Viihtyy myös ulkona
  • Erinomainen perhekissa

Alkuperä

Abessinialainen muistuttaa afrikkalaista villikissaa, joka on kotikissan esi-isä. Abessinialaisen historia Euroopassa ei ole tarkkaan selvillä, mutta luultavasti sotilaat toivat kissan silloisesta Abessiniasta (nykyinen Etiopia) Englantiin 1860-luvulla. Ensimmäiset abessinialaiset risteytettiin brittiläisten lyhytkarvaisten ja myöhemmin itämaisten rotujen kanssa. Pitkäkarvaisia abessinialaispentuja on syntynyt pentueisiin jo vuosikymmenten ajan, ja 1970-luvulta alkaen niitä on jalostettu omana rotunaan, somalina.

Alkuperäismaa

Abessinia (Etiopia)

Muut nimet

Aby, pupukissa

Luonne

Abessinialainen on rauhallinen, älykäs ja utelias kissa, ja sen sanotaan pitävän ihmisten seurasta ja kiintyvän perheeseensä. Se nauttii tilasta ja tekemisestä, on taitava kiipeilijä ja rakastaa pihaa, jossa on puita ja korkeita paikkoja. Abessinialaiset ovat leikkisiä, mutta kuitenkin järkeviä, joten ne eivät ole aivan holtittomia!

Terveys

Abessinialaiskissoilla esiintyy PK-anemiaa, joka on perinnöllinen sairaus. Sairautta voidaan testata luotettavasti ja rodusta kiinnostuneiden tulee tiedustella kasvattajalta kissan testaamisesta ja tuloksista. Joissain maissa on tavattu myös silmäsairautta nimeltä verkkokalvon rappeumasairaus, PRA, joka aiheuttaa sokeutumista. Myös tästä sairaudesta kannattaa kysyä kasvattajalta.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Abessinialaiskissan turkki on helppohoitoinen. Kissa nauttii harjaamisesta tai kampaamisesta. Kauniin kiiltäväksi turkin saa ”kiillottamalla” sen: turkkia sivellään hellävaraisesti kostealla chamois-nahkapalalla, mikä tuo esiin turkin kiillon. Kaikkien kissojen tavoin rotu tarvitsee säännölliset rokotukset, loishäädöt ja vuosittaisen terveystarkastuksen.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Yleensä rotu tulee hyvin toimeen lasten kanssa, mutta jokainen kissa on erilainen koulutuksesta ja kokemuksista riippuen. Jos adoptoit kissan eläinkodista, kysythän heiltä tarkemmin kissan luonteenpiirteistä.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.