Ragdoll

Ragdoll

Ragdoll on suurikokoinen, voimakas ja näyttävä eläin, jonka turkissa on selvästi erottuvat kuviot. Rotu on kuitenkin erittäin rento ja rauhallinen ja vaikutelma on räsynukkemaisen löysä. Kissan pää on leveä ja päältä tasainen ja korvat ovat kaukana toisistaan. Sen suuret siniset silmät ovat syvällä päässä. Vartalo on pitkä ja lihaksikas, ja kissalla on leveä rinta, lyhyt niska ja vantterat jalat. Kissan tassut ovat suuret, pyöreät ja tupsulliset ja sen häntä on pitkä ja puuhkamainen. Ragdollin turkki on sileä ja pituudeltaan keskipitkä tai pitkä. Aikuisilta kissoilta vaaditaan kauluri ja villahousut. Rodulla esiintyy kolmea erilaista kuviointia, ja niistä jokaisesta neljää eri väritystä. Lisäksi on olemassa mitted-kuvioituja ragdolleja, joilla on enemmän valkoisia merkkejä.

  • Rauhallinen kissa
  • Sosiaalinen ja seuraa kaipaava kissa
  • Hiljainen kissa
  • Kookkaampi kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa joka päivä
  • Allergisoiva rotu
  • Tarvitsee jonkin verran ulkoilua
  • Erinomainen perhekissa

Alkuperä

Ensimmäiset ragdollpennut syntyivät Kaliforniassa 1960-luvulla. Ne olivat luultavasti valkoisen, persialaisen emon ja pyhän birman tai jonkin birman tyyppisen kollin jälkeläisiä. Kun kissan nostaa ylös, se muuttuu aivan rennoksi ja veltoksi. Tästä kissa on saanut myös räsynukkea tarkoittavan nimensä. Joskus tämän ominaisuuden sanotaan johtuvan siitä, että emo joutui onnettomuuteen ollessaan tiineenä. Geneettisesti on kuitenkin mahdotonta, että pennut perisivät loukkaantumisesta johtuvan piirteen.

Alkuperäismaa

Yhdysvallat

Luonne

Ragdoll voi hyvinkin olla rennoin kotikissarotu. Ne ovat perustyytyväisiä ja vaatimattomia kissoja, jotka tulevat toimeen joka tilanteessa. Luonteeltaan ne ovat erittäin hyväsydämisiä ja rentoja, ja lemmikkeinä ne ovat erittäin uskollisia ja omistautuneita. Vanhan kansan mukaan rodun kissat eivät tunne kipua, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa! Rennon olemuksen taustalla on erittäin luottavainen luonne, ei tuntoaistin puuttuminen.

Terveys

Ragdolleihin on yhdistetty perinnöllinen sydänsairaus (hypertrofinen kardiomyopatia), joka saattaa johtaa sydänvaivoihin jo nuorena. Kysy kasvattajalta asiasta, jos harkitsen rodun hankintaa.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Ragdoll-kissan upeaa turkkia täytyy hoitaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyvässä kunnossa. Kaikkien kissojen tavoin myös ragdollin turkinhoito tulee aloittaa pentuna, jotta kissa tottuu käsittelyyn ja oppii nauttimaan sen mukanaan tuomasta huomiosta. Päivittäinen turkinhoito auttaa välttämään takkujen syntymistä. Silloin ei myöskään tarvitse taistella kissan kanssa hoitamattoman turkin takkujen ja sotkujen selvittämisestä. Vuosittaiset rokotukset ja loishäädöt ovat suositeltavia, kuten kaikilla kissaroduilla.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Yleensä rotu tulee hyvin toimeen lasten kanssa, mutta jokainen kissa on erilainen koulutuksesta ja kokemuksista riippuen. Jos adoptoit kissan eläinkodista, kysythän heiltä tarkemmin kissan luonteenpiirteistä.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.