Sfinx

Sphynx

Sfinxin silmiinpistävin piirre on sen turkittomuus. Kissa ei kuitenkaan ole täysin karvaton, vaan sillä on hieno, untuvainen karvapeite, joka on kuin persikkaiho. Rodun kissoilla ei ole myöskään viiksiä tai silmäripsiä. Pää on samanlainen kuin devon rexillä. Sitruunanmuotoiset silmät ovat syvällä päässä. Hienorakenteinen vartalo on kuitenkin lihaksikas ja rintakehä on tynnyrimäinen. Jalat ovat pitkät ja hoikat, ja tynnyrimäinen rinta tekee olemuksesta länkisäärisen. Häntä on pitkä ja kapeneva ja tuntuu kovalta. Kissa tuntuu lämpimältä ja pehmeältä, se on kuin ”samettipintainen kuumavesipullo”. Osassa päätä, vartaloa ja jalkoja ihossa on ihopoimuja, mutta muuten sen tulee olla sileä. Sfinxin ihon pigmentti on selvästi näkyvissä. Kaikki kuviot ja värit ihossa ovat sallittuja.

  • Erittäin aktiivinen ja utelias kissa
  • Sosiaalinen ja seuraa kaipaava kissa
  • Erittäin äänekäs kissa
  • Solakka ja tyylikäs kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
  • Hypoallergeeninen rotu
  • Sisäkissa
  • Saattaa tarvita totuttelua ennen lapsiperheeseen muuttamista

Alkuperä

Karvattomia kissoja on tunnettu jo lukuisten sukupolvien ajan, muun muassa atsteekkien on kerrottu pitävän karvattomia kissoja lemmikkeinään. Sfinx on ensimmäinen karvaton kissarotu, joka on jalostettu nimenomaisesti tämän ominaisuuden vuoksi. Jalostus alkoi vuonna 1966 Ontariossa, Kanadassa, kun lemmikkikissa synnytti karvattoman urospennun. Useimmat nykyään syntyvät sfinxit polveutuvat kuitenkin kolmesta Torontossa vuonna 1978 syntyneestä kissanpennusta.

Alkuperäismaa

Kanada

Muut nimet

Kanadan sfinx

Luonne

Sfinx on seurallinen, leikkisä, ihmisrakas ja huomionkipeä kissa. Kissa tulee usein tervehtimään omistajaa tämän tullessa kotiin, ja ne ovat usein kovia puhumaan. Sfinxit ovat erittäin älykkäitä, leikkisiä ja huomionkipeitä. Ne ovat myös mestarillisia kehrääjiä. Ne nukkuvat mielellään peiton alla omistajan vieressä. Sfinxien ruumiinlämpö on asteen tai kaksi tavallisen kissan keskiarvoa korkeampi, ja niillä on loppumaton ruokahalu, jolla ne korvaavat kovaa lämmönkulutusta. Kissalla ei ole juuri suojaa keliolosuhteita vastaan, joten ne eivät voi ulkoilla kylmässä, eivät istu mielellään kylmillä alustoilla ja arvostavat keskuslämmitystä! Jos kissa ulkoilee auringonpaisteessa, se saattaa tarvita suojaksi aurinkovoidetta.

Terveys

Iho-ongelmat ovat rodulle tyypillisiä, muun muassa erilaiset ihottumat ja sieni-infektiot. Sfinxiä täytyy suojata huolella auringonpolttamilta. Muiden kissojen tavoin myös sfinxit tarvitsevat säännölliset rokotukset, joilla ehkäistään sairauksia, loishäädöt ja vuosittaisen eläinlääkärin terveystarkastuksen.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Omistajan tulee huolehtia, että sfinxin iho pysyy varmasti puhtaana ja pehmeänä. Iho täytyy kylvettää tai pyyhkiä pesusienellä joka viikko sen tuottaman öljyisen eritteen poistamiseksi. Erite tulee puhdistaa säännöllisesti myös ulkokorvasta korvatulehdusten ehkäisemiseksi.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Rotua ei yleisesti pidetä parhaana rotuna lapsiperheisiin, mutta kaikki kissat ovat erilaisia. Huolellisen totuttelun myötä kissa voi oppia elämään lasten kanssa.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.