Skotlannin luppakorva

Scottish Fold

Skotlannin luppakorvan huomattavin piirre on sen pienet korvat, jotka taittuvat jyrkästi eteenpäin peittämään korvakäytävän. Korvien kärjet ovat pyöreät. Skotlannin luppakorva tai scottish fold on keskikokoinen, napakkavartaloinen kissa. Pää on pyöreä, viiksityynyt hyvin kehittyneet ja niska lyhyt. Silmät ovat suuret ja avoimet, jolloin ilme on herttaisen hämmästynyt. Luppakorvan turkki on lyhyt ja tiivis. Rodusta on lukuisia eri väri- ja kuviomuunnoksia.

  • Rauhallinen kissa
  • Ystävällinen mutta itsenäinen kissa
  • Hiljainen kissa
  • Keskikokoinen kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
  • Allergisoiva rotu
  • Sisäkissa
  • Saattaa tarvita totuttelua ennen lapsiperheeseen muuttamista

Alkuperä

Eteenpäin taittuvien korviensa mukaan nimetty skotlannin luppakorva sai alkunsa 1960-luvun Skotlannissa luonnollisen mutaation seurauksena. Isobritannialaiset näyttelytuomarit ja lukuisat eläinlääkärit totesivat, että taittuneet korvat eivät ole toivottu piirre vaan epämuodostuma, jonka vuoksi kissat eivät pysty puhdistamaan korviaan. Kun luppakorvat lisääntyivät keskenään, alkoi rodulla esiintyä myös selkärangan, takajalkojen ja hännän epämuodostumia. Niinpä Ison-Britannian kissaliitto päätti lopettaa skotlannin luppakorvien rekisteröinnin. Rotu on suosittu Yhdysvalloissa ja muualla.

Alkuperäismaa

Skotlanti

Luonne

Erikoisesta ulkonäöstään huolimatta scottish fold on hyvin herttainen ja lempeä kissa. Rotu ei ole erityisen aktiivinen, mikä saattaa johtua liikkumisen aiheuttamista kivuista.

Terveys

Luppakorvat voivat kärsiä koko elämänsä kivuliaasta nivelten rappeumasta. Sairaus johtuu siitä, että luppakorvaisuutta aiheuttava mutaatio heikentää rustoa, mistä myös korvien asento johtuu. Sairauden edetessä nivelen jäykistyvät, luut sulautuvat yhteen ja liikkumisesta tulee aina vain vaikeampaa ja tuskallisempaa. Lievä ontuminen johtaa lopulta siihen, ettei kissa halua liikkua lainkaan.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Skotlannin luppakorvan lyhyt, tiivis turkki on helppohoitoinen, eikä se tarvitse erityistä hoitoa. Harjaaminen toki auttaa irtokarvojen poistamisessa. Kissan on vaikea puhdistaa korviaan itse, joten omistajan täytyy puhdistaa korvien ulommat osat vahasta tai muusta liasta korvatulehdusten välttämiseksi.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Rotua ei yleisesti pidetä parhaana rotuna lapsiperheisiin, mutta kaikki kissat ovat erilaisia. Huolellisen totuttelun myötä kissa voi oppia elämään lasten kanssa.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.