Havannankoira

Havanese

Kääpiökoiraroduksi havannankoira on rakenteeltaan vanttera. Sen vartalo on hieman korkeuttaan pidempi, säkäkorkeudeltaan noin 23-27 cm, ja koira painaa noin 3-6 kg. Turkki on runsas, pehmeä ja silkkinen ja koira kantaa häntäänsä viuhkamaisesti selän päällä. Turkin väri tai väriyhdistelmä voi olla mikä tahansa.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Nauttii puolen tunnin päivälenkeistä
 • Pieni kääpiökoira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Hypoallergeeninen rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Havannankoira kuuluu bichoneihin, joita ovat muun muassa bichon frisé, bolognese, coton de tuléar, löwchen ja maltankoira. Alun perin Välimeren alueelta kotoisin olleet pienet, valkoiset koirat kiersivät kauppiaiden seurassa ympäri maailmaa ja rodusta jalostui useita eri muunnoksia. Kuubaan saavuttuaan rodusta kehittyi havannankoira, josta tuli aluksi yläluokan sylikoira ennen kuin sen valloitti tavallisten kuubalaisten sydämet. Suomeen rotu tuli 1980-luvun lopulla ja on vakiinnuttanut suosionsa.

Luonne

Havannankoira on vilkas, ulospäinsuuntautunut koira, joka on ystävällinen ja rakastava. Monien kääpiökoirien tavoin se rakastaa ihmisiä, myös lapsia, ja on parhaimmillaan seurakoirana. Koira kärsii, jos joutuu jäämään kovin usein pitkäksi aikaa yksin. Koira on leikkisä ja kauniin ulkomuotonsa lisäksi se on myös älykäs ja nauttii harjoittelusta ja uusien asioiden oppimisesta.

Terveys

Monien pienten rotujen tavoin havannankoira kärsii toisinaan kuitenkin polvilumpion sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio). Kuten monet muut rodut, sillä esiintyy joitain perinnöllisiä silmäsairauksia, joten jalostuskäyttöön tulevien koirien silmät on tutkittava.

Liikunta

Pienenä rotuna havannankoira tarvitsee vain noin puoli tuntia liikuntaa päivittäin. Rotu on leikkisä ja voi purkaa energiaansa lenkkeilyn lisäksi leikkimällä pihalla ihmisperheensä kanssa. Sen mielipuuhaa on seurata omistajaansa mihin tämä meneekin.

Ravitsemus

Kääpiökoirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Havannankoiran turkki on pehmeä ja silkkinen. Runsas päällyskarva on aaltoileva tai hieman kihartuva ja sen alla on aluskarva. Turkki täytyy harjata päivittäin, jotta se pysyy siistinä.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.