Saksanpystykorva, mittelspitz

German Spitz Mittel

Mittelspitz on pieni, tiivis, pitkäturkkinen koira, jolla on tyypillinen pystykorvan pää ja selän päälle kiertyvä häntä. Koiria on useita värejä ja yhdistelmiä (lisätietoa rotumääritelmästä). Koiran sukupuolileiman tulee olla selkeä, ja uroksen ulkomuodon tulisi olla maskuliininen ja nartun feminiininen. Täysikasvuisen mittelspitzin säkäkorkeus on 30-38 cm, ja se painaa 7-11 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Pieni koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Saksanpystykorvat polveutuvat suoraan pohjoisen paimenkoiraroduista, kuten samojedista. Nämä rodut saapuivat nykyisen Saksan ja Hollannin alueelle keskiajalla viikinkien mukana. Sieltä koirat levisivät kaikkialle Eurooppaan ja risteytyivät muiden paimenkoirarotujen kanssa luoden pystykorvarotujen perustan. 1700-luvulla pystykorvat nousivat muotiin brittien seurapiireissä ja viktoriaanisena aikana niitä jalostettiin pienemmiksi. Näin syntyi muun muassa kääpiökokoinen pomeranian. Nykyisin saksanpystykorviksi lasketaan Suomessa viisi eri rotua, joilla on yhteinen rotumääritelmä. Toisinaan esimerkiksi mittelspitzpentueisiin syntyy kleinspitzejä tai toisin päin niiden yhteisen perimän vuoksi. Suomeen mittelspitz tuli 1980-luvulla, ja rodun suosio on viime vuosina ollut nousussa.

Luonne

Mittelspitz on iloinen ja ystävällinen koirarotu. Se on itsevarma, luonteeltaan tasainen seurakoira, jossa ei saa näkyä selviä hermostuneisuuden tai aggression merkkejä. Koira on erittäin aktiivinen ja valpas. Se rakastaa ihmisten seuraa ja haluaa olla mukana kaikissa perheen puuhissa.

Terveys

Mittelspitz on suhteellisen terve rotu, mutta monien muiden rotujen tavoin sillä esiintyy kuitenkin toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia, joten niiden silmät tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä. Rodulla voi esiintyä myös epilepsiaa ja polvilumpioiden sijoiltaan menoa.

Liikunta

Moniin isompiin koirarotuihin verrattuna mittelspitzin tarvitsema liikuntamäärä on vähäinen. Noin puoli tuntia päivässä riittää täysikasvuiselle koiralle, vaikka mielellään se liikkuu enemmänkin, jos mahdollista. Mittelspitz nauttii juoksemisesta ja kävelylenkeistä, mutta se puuhailee mielellään myös kotipihassa vaikka koko päivän.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Hyvä ohjenuora on, että koiran turkki pysyy siistinä ja takuttomana, kun se harjaa kunnolla useita kertoja viikossa. Turkki tulisi harjata ”väärään suuntaan”. Erityisesti korvien ja kyynärien alue vaatii tarkkuutta, sillä niihin takkuja muodostuu nopeasti. Uroksilla on yleensä karvanlähtö kerran vuodessa, nartuilla kaksi kertaa, ja silloin vaihtuu suurin osa karvasta.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.