Your Pet, Our Passion.
Jenifer

Purinan tekninen kommunikointipäällikkö ja eläinlääkäri

Jenifer

Monet lemmikinomistajat kokevat kuivaruoan helpommaksi, mutta märkäruoalla tai kuiva- ja märkäruoan yhdistelmällä on myös etunsa. On yleisesti tiedossa, että vesi on välttämätön ravintoaine ja että sen puute aiheuttaa ongelmia jo hyvin lyhyessä ajassa. Tavallisesti kissat ja koirat saavat nestettä pääasiassa juomalla, mutta joillekin lemmikeille märkäruoka voi olla tärkeä nesteen lähde. Tämä pitää paikkansa erityisesti silloin, jos eläin ei muuten juo tarpeeksi, kuten kissojen kohdalla usein käy. Märkäruoan syöminen kasvattaa virtsan kokonaismäärää, mikä on tärkeää silloin, kun lemmikillä on taipumusta virtsatieongelmiin (esim. idiopaattinen kystiitti kissoilla tai virtsakivet kissoilla ja koirilla). Sekaruokinnasta on myös se hyöty, että näin lemmikkisi tottuu sekä kuiva- että märkäruokaan. Tämä on tärkeää, sillä etenkin kissat ovat aikuisiässä nirsoja maistamaan uudenlaisia ruokia. Lisäksi märkäruokaa voidaan suositella joidenkin sairauksien, kuten virtsatiesairauksien tai ylipainon, hoidossa.

Kuivaruokien vesipitoisuus on alle 14 %, kun taas märkäruoat sisältävät vähintään 60 % vettä. Märkäruoat sisältävät siis jopa 5–6 kertaa enemmän vettä kuin kuivaruoat. Vesipitoisuuden erot vaikuttavat ruokien energiamääriin, joten kuivaruoka sisältää noin 3 kertaa enemmän kaloreita kuin märkäruoka.

Koirat ja kissat voivat hyvinkin saada tarvittavan energiamäärän märkäruoasta – edellyttäen, että märkäruoka on täysravintoa – mutta märkäruokavalio voi toisinaan tulla hieman arvokkaaksi (ruokaa tarvitaan suurempia määriä alhaisemmasta energiasisällöstä johtuen). Tämän vuoksi kuiva- ja märkäruoan yhdistäminen, eli sekaruokinta, voi olla täydellinen vaihtoehto paitsi terveille lemmikeille myös niille, joilla on joitakin terveysongelmia, kuten virtsatiesairauksia (tällöin märkäruoka auttaa laimentamaan virtsaa) tai ylipainoa (märkäruoka kasvattaa tarjottavan ruoan määrää).

Jos olet kiinnostunut ruokkimaan lemmikkiäsi sekaruokavaliolla, voit tutustua Purinan ruokintaohjeisiin, jotka löytyvät kaikista tuotemerkeistä, jotka sisältävät sekä kuiva- että märkäruokia. Myös eläinlääkäri osaa auttaa sinua tässä asiassa.