Your Pet, Our Passion.
Näkevätkö kissat pimeässä

Näkevätkö kissat pimeässä

4 minuutin luku

Kissat ovat tunnettuja yökyöpeleitä, joten olemme jo pitkään olettaneet, että niillä on erinomainen yönäkö, mutta onko tämä todella totta? Saat artikkelimme avulla selville näkevätkö kissat pimeässä ja miten toimii karvaisen lemmikksi hämäränäkö.

Kissat metsästävät eniten yöllä. Moni kissanomistaja on varmastikin herännyt siihen, että heidän lemmikki on tuonut heille ylpeänä lahjan, kuten hiiren tai vaikkapa sukan. Kissanomistajat ovat tottuneet siihen, että ne juoksevat juurikin yöllä hyperaktiivisesti ympäri asuntoa.

Nämä yölliset puuhat herättävät kysymyksen: näkevätkö kissat pimeässä? Monet ihmiset uskovat, että kissat ovat yöeläimiä ja näkevät pimeässä täydellisesti, mutta saattaa monelle olla yllättävää kuulla, että ne ovat hämärämetsästäjiä. Tämä tarkoittaa, että ne ovat yleensä aktiivisempia aamu- ja iltahämärän aikaan, ei öisin.

Joten, jos kissat eivät siis ole yöeläimiä, kuinka hyvä heidän yönäkö oikeasti on? Jatka lukemista, niin saat selville nelijalkaisen ystäväsi älykkäiden silmien salaisuudet.

Näkevätkö kissat pimeässä?

Lyhyt vastaus on, että eivät varsinaisesti. Yleisesti on luultu, että kissoilla on omat sisäänrakennetut yönäkölasinsa, mutta itse asiassa ne tarvitsevat ainakin jonkin verran valoa nähdäkseen. Tarvittava valon määrä kuitenkin vain kuudesosan siitä valon määrästä, jonka ihminen tarvitsee näkemiseen, joten kissat näkevät hyvin hämärässä.

Kissat eivät näe pimeässä siinä harvinaisessa tapauksessa, että on kokonaan pimeää eikä mitään valonlähdettä ole. On huomioitavaa, että niiden näkökyky on kuitenkin paljon kehittyneempi kuin ihmisten, joten ne voivat seikkailla yöaikaan. 

Niiden silmät ovat suunniteltu älykkäästi

Catsterin mukaan kissojen erinomainen yönäkö johtuu kissojen silmien älykkäästä suunnittelusta. Niillä on kaareva sarveiskalvo ja suuri linssi, ja hämärässä niiden pupillit voivat laajentua täydellisiksi ympyröiksi, jolloin valo pääsee mahdollisimman hyvin sisään.  

Lisäksi kissojen silmien valoreseptorit ovat täysin erilaiset kuin ihmisillä. Kissoilla on enemmän sauvasoluja, jotka ovat vastuussa hämärä-, ääreisnäöstä ja liikkeen havaitsemisesta, kun taas ihmisillä on enemmän niitä sauvasoluja, joiden ansiosta me näemme paremmin värit ja päivänvalon.

Sauvasolujen suuri määrä kissojen silmissä tarkoittaa näin ollen sitä, että ne näkevät paremmin hämärässä valossa, ja että ne eivät näe yhtä hyvin kuin ihmiset kirkkaassa valossa.

Lisäksi kissoilla on silmäkalvolla tapetum lucidum kalvokerros, joka heijastaa valoa takaisin verkkokalvolle. Tämä kudoskerros heijastaa valoa takaisin aistisoluihin, jolloin silmän verkkokalvo vastaanottaa yli 50 prosenttia saatavilla olevasta valosta. Tapetum lucidum -kalvokerros on myös syy siihen, miksi kissasi silmät näyttävät hehkuvan, kun otat niistä valokuvan salamalla tai näet niiden silmien heijastuvan ajovaloista. 

Kissojen pupillit laajenevat maksimaalisen valon vastaanottamiseksi

Olet ehkä usein miettinyt, miksi kissasi silmät ovat päivisin enimmäkseen suorassa pystylinjassa ja laajenevat yöllä tai kun se on leikkisä. Tämä johtuu siitä, että kun niiden pupillit ovat pystysuoria viiruina, ne pystyvät paremmin tarkentamaan, sillä eri alueiden kautta silmään pääsee eri määrä valoa.

Kalifornian yliopiston vuonna 2015 tekemän tutkimuksen mukaan, kun kissan pupillit laajenevat ihastuttavaan lautasenmuotoiseen tilaansa, silmään pääsee enemmän valoa. Tämä tarkoittaa, että ne näkevät hämärässä, mutta niiden näkökyky on sumeampi. Lisäksi kissat voivat nähdä 135-300 -kertaisen valon muutoksen, kun taas ihmiset kokevat vain 15-kertaisen muutoksen. Tämä tarkoittaa sitä, että ne voivat mukauttaa silmänsä näkemään laajemmalla valoisuusalueella kuin ihmiset.

Kissat ovat likinäköisiä

Vaikka kissojen hämäränäkö on varmasti paljon parempi kuin meillä ihmisillä, ne ovat kuitenkin ikinäköisiä, eivätkä pysty tarkentamaan katsettaan hyvin kauempana oleviin kohteisiin. Ihminen voi olla jopa 5 kertaa kauempana nähdäkseen jotain yhtä yksityiskohtaisesti kuin kissa näkee läheltä. Vaikka kissojen näkö on paljon sumeampi, niiden näkökenttä on laajempi, jopa 200 astetta (ihmisten näkökenttä on 180 astetta), joten ne näkevät paremmin perifeerisesti. Tästä syystä ne pystyvät myös havaitsemaan paremmin hienovaraiset liikkeet ja valon muutokset – kuten esimerkiksi hiiren pienen liikkuvan varjon.

Miten kissat näkevät maailman?

Nyt kun tiedät kissan yönäköä koskevat salaisuudet, saatat olla utelias siitä, miten lemmikkisi todella näkee maailman. Vuonna 2013 taiteilija Nickolay Lamm julkaisi onneksemme kuvasarjan, jossa hän esitteli ihmisen ja kissan näkökyvyn välisiä eroja.

Mielenkiintoista on, että vaikka kissat näkevät huomattavasti enemmän perifeerisessä näkökentässään, niiden värinäkö näyttää olevan rajallinen. Ne näkevät lähinnä sinisen ja vihreän sävyjä, mutta punainen ja vaaleanpunainen näyttävät menevän sekaisin. Lisäksi värit ovat paljon vähemmän värikylläisiä ja kirkkaita kuin ihmisten näkemässä maailmassa.

Nyt tiedät siis vastauksen siihen, näkevätkö kissat pimeässä! Vaikka niiden pimeänäkö ei olekaan niin supervoimakas kuin useimmat meistä olettavat, kissan silmät ovat silti uskomattoman älykkäät. Nämä silmät ovat osasyy myös siihen, miksi ne ovat niin menestyksekkäitä metsästäjiä.

Jos haluat tietää lisää kissojen käyttäytymisestä, käy katsomassa artikkelien sisällysluetteloamme. Se on täynnä hyödyllistä tietoa, käteviä oppaita ja mielenkiintoisia faktoja, joita et ehkä ole tiennyt.