Your Pet, Our Passion.
Voivatko kissat nähdä unia ja painajaisia?

Voivatko kissat nähdä unia ja painajaisia?

4 minuutin luku

Kissamme näyttävät viettävän suurimman osan elämästään nukkuen, joten on vain loogista pohtia, näkevätkö kissat unta? Lue Purinan artikkeli siitä, mitä kissasi kokee, kun se vaipuu unien maailmaan.

Kissat ovat tunnetusti kuuluisia nukkujia. Ne näyttävät viettävän suurimman osan elämästään nukkuen piilossa suosikkipaikassaan tai sylissämme. Saatatkin ehkä yllättyä siitä, että ne nukkuvat kaksi kertaa enemmän kuin ihmiset. Keskimäärin kissat nukkuvat noin 15 tuntia vuorokaudessa, mutta erittäin vanhoilla kissoilla unenmäärä voi helposti olla jopa 24 tuntia.

Koska ne viettävät niin paljon aikaa leväten, on perusteltua olettaa, että ne näkevät unia ja painajaisia aivan kuten mekin. Mutta onko tämä totta? Lue artikkelistamme, miten ne uneksivat ja mitä lemmikkisi sätkiminen unissa tarkoittaa.

Milloin unet esiintyvät?

Ihmiset näkevät unia REM-unen aikana, joka alkaa yleensä 90 minuuttia sen jälkeen, kun nukahdat. Tänä aikana aivoihin lähetetään signaaleja, jotka ovat tärkeitä oppimisen ja muistin kannalta. Osa näistä signaaleista on kuitenkin satunnaisia, ja juuri nämä signaalit ovat vastuussa unista. Kun aivosi yrittävät tulkita näitä signaaleja ja koota ne yhteen, aivosi luovat eräänlaisen tarinan eli toisin sanoen unia.

Näkevätkö kissat unta?

Kyllä, lemmikkisi uskotaan voivan nähdä unta. Michel Jouvet'n 1960-luvulla tekemien tutkimusten mukaan kissat näkevät myös REM-unia, joten on erittäin todennäköistä, että ne pääsevät unimaailmaan samalla tavalla kuin me.

Jouvet osoitti, että kissojen aivojen sähköinen aktiivisuus nukkuessa on samankaltaisella matalalla taajuudella, niillä on taipumus liikuttaa silmiään ja niiden lihakset ovat rentoutuneet. Nämä kaikki ominaisuudet ovat myös liitettyinä ihmisten REM-uneen. Vaikka tämä ei täysin vastaa kysymykseen, näkevätkö kissat unta, todisteet viittaavat selvästi siihen, että niiden aivoissa tapahtuu jotain nukkumisen aikana.

Mielenkiintoisesti REM-unen määrä vähenee kissan vanhetessa, joten kissanpentujen oletetaan näkevän paljon todennäköisemmin pääsevän unimaailmaan kuin aikuiset. Tämä voi johtua myös siitä, että kissanpennuilla on paljon enemmän opittavaa ympäröivästä maailmasta, joten niillä on merkittävä määrä tietoa käsiteltävänä ja aivoihin lähetetään enemmän signaaleja.

Mistä kissat näkevät unta?

Eläinlääketieteen neurologi Adrian Morrisonin mukaan kissat liikuttavat päätään REM-unen aikana ikään kuin ne seuraisivat tai tarkkailisivat jotain. On siis todennäköistä, että kun ne ovat uneen käpertyneinä, ne todennäköisesti näkevät unta lempiharrastuksestaan eli metsästyksestä.

Yhdysvalloissa tehdyt tutkimukset viittaavat myös siihen, että lemmikkisi voivat nähdä unta asioista, jotka ovat tapahtuneet kyseisenä päivänä, kaukaisessa tai lähimenneisyydessä, samaan tapaan kuin koirat näkevät unta. Ne saattavat nähdä unta siitä, että ne ovat käpertyneenä kanssasi sohvalle, metsästävät lintua tai hiirtä tai näkevät unta siitä, mitä on sattunut muiden kissojen tai koirien kanssa.

Näkevätkö kissat painajaisia?

On täysin mahdollista, että ne näkevät myös painajaisia. Vaikka onkin todennäköistä, että ne voivat nähdä unia, emme tiedä mitään siitä, näkevätkö ne pahoja unia tai painajaisia. Tapauskohtaiset todisteet näyttävät viittaavan siihen, että kissat voivat herätä näyttäen pelästyneiltä, mikä viittaa pahaan uneen.

Petful-lehteen kirjoittavan T.J. Banksin mukaan kissasi voi todennäköisesti nähdä painajaisia. Banks kirjoitti, että joskus hänen pelastuskissa heräili syvästä unesta silmät levällään ja vaikutti pelästyneeltä. Lisäksi on muita tapauksia, joissa kissat ovat kokeneet traumaattisia tapahtumia ja ääntelivät stressaantuneesti nukkuessaan heräten yhtäkkiä ja osoittivat selviä merkkejä ahdistuksesta.

Kissojen unijakso

Kissoilla on kaksi unijaksoa, REM-uni ja syvä uni.

1. REM uni

REM-vaiheessa lemmikkisi todennäköisimmin näkee unta. Ne osoittavat tiettyä käyttäytymistä, kuten vinkumista sekä silmien, korvien, ja ehkä jopa hännän nykimistä. Kaikesta tästä nykimisestä huolimatta ne kokevat myös lihasten jännityksen heikkenemistä, jota kutsutaan atoniaksi.

2. Syvä uni

Syvä uni jatkuu kissasi nukkuessa REM-unen jälkeen. Tämä on ratkaiseva vaihe, sillä tässä vaiheessa huolehditaan elimistön uudelleenrakentamisesta ja korjaamisesta.

On tärkeää, että kun kissasi nukkuu, ettet herätä sitä, vaan annat sen levätä niin paljon kuin mahdollista. Yleensä on hyvä tarjota niille viihtyisiä, suojaisia tiloja, joissa ne tuntevat olonsa riittävän turvalliseksi siirtyäkseen syvään univaiheeseen.

Miksi kissat nykivät unissaan?

Joskus kissasi nukkuessa saatat huomata sen nykivän, venyttelevän, kuorsaavan tai jopa ääntelevän epätavallisen vinkuvasti, aivan kuin se näkisi painajaista. Tästä ei yleensä tarvitse olla huolissaan, sillä nämä kaikki liittyvät REM-uneen. Kun lemmikkisi nykii unissaan, se johtuu yleensä vain signaaleista, joita sen aivoihin lähetetään univaiheen aikana.

Jotkut ihmiset pelkäävät, että tämän kaltainen nykiminen on eräänlainen lemmikkisi kouristuskohtaus. On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että se tapahtuisi unen aikana, ja yleensä siihen liittyy muitakin oireita, kuten koko kehon jäykistyminen, velttous, ruokahaluttomuus tai oksentelu. Jos kissallasi on myös näitä oireita, on tärkeää viedä se eläinlääkäriin mahdollisimman pian.