Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
 omistaja tarkastaa kissan sängyssä

Kuinka arvioida, onko kissasi ylipainoinen

7 minuuttia lukuaikaa

Kissasi painon pitäminen terveellä tasolla on tärkeää sen hyvinvoinnin kannalta. Joskus voi kuitenkin olla vaikeaa määrittää, mikä ihannepaino on. Siksi me Purinalla olemmekin luoneet vaiheittaisen työkalun eli taulukon, jonka avulla voit helposti tarkistaa kissasi nykyisen ja ihanteellisen koon.

Kissoja on kaikenkokoisia ja -muotoisia, joten voi olla vaikeaa arvioida, onko kissasi oikean painoinen vai ei - rakastat sitä kuitenkin ylimääräisistä kiloista huolimatta!

Koolla on kuitenkin väliä, etenkin kun on kyse terveydestä. Kissojen lihavuus voi aiheuttaa terveysongelmia.

Kuinka paljon kissan pitäisi normaalisti painaa?

Ihannepaino vaihtelee roduittain. Kissojen keskipaino on noin 4,5 kg, mutta pienemmät rodut voivat olla onnellisia ja terveitä, vaikka ne painaisivat vain 3 kg, kun taas kookkaammat rodut, kuten maine coonit, voivat painaa 8 kg ja pärjätä hyvin.

Tässä kohtaa työkalut, kuten laihdutuskaaviot ja muut työkalut, tulevat mukaan peliin. Näin voit tarkistaa lemmikkisi optimaalisen painon. 


Miksi on tärkeää, että kissani paino pysyy terveenä? 

Terve kissa on onnellinen kissa, joka on vähemmän altis sairauksille ja terveysongelmille. Jos kissasi on ylipainoinen, se ei välttämättä elä yhtä pitkään kuin muut terveet kissat. Se ei myöskään todennäköisesti pärjää yhtä hyvin ulkoillessaan tai leikkiessään, sillä ylipaino voi aiheuttaa nivelongelmia.

Seuraavaksi luettelemme joitakin haasteita, jotka voivat kehittyä liikalihavuuden seurauksena:

  • Niveltulehdus, nivelongelmat ja kipu.
  • Tyypin 2 diabetes.
  • Sydänsairaus.
  • Vähentynyt liikunnan sietokyky ja kestävyys.
  • Lisääntynyt riski anestesiassa ja kirurgiassa.
  • Vähentynyt maksan toiminta rasvamaksan vuoksi.

Mikä on painotaulukko?

Paino ei ole ainoa kissan terveyden mittari. Purina on kehittänyt Body Condition Tool -työkalun, joka näyttää ja kuvaa kissojen eri kokoja. Taulukko on suunniteltu niin, että sinun on kissanomistajana helppo selvittää kissasi nykyinen koko ja mahdollinen ihannekoko. 

Body Condition Tool -työkalumme on kehitetty yhteistyössä lemmikkieläinten hyvinvoinnin asiantuntijoiden kanssa, ja se on suunniteltu antamaan sinulle yleiskuva kissasi ihanteellisesta koosta. Suosittelemme kuitenkin, että tunnet kissasi koon myös käsilläsi, sillä turkki voi pettää silmää. 

Kuinka työkalua käytetään

Ensinnäkin sinun on katsottava kissaa kaikista kulmista ja tunnusteltava sitä, jotta saat kokonaiskäsityksen sen koosta. Ota aikaa ja ole varovainen - kissasi ei ehkä ole tottunut siihen, että sitä käsitellään näin. Onneksi se tottuu siihen nopeasti. 

Kun olet tehnyt tämän, voit käyttää työkalua saadaksesi selville, missä painoluokassa kissasi on tällä hetkellä ja mihin luokkaan sen pitäisi tarvittaessa siirtyä. 

Työkalussa on 9 eri vaihetta, joissa on kuvia ja kuvauksia erikokoisista kissoista, joten voit arvioida, onko kissasi alipainoinen, ylipainoinen vai juuri sopiva.

Esimerkki terveen kissan pistemäärästä:

Etkö ole varma, arvioitko kissasi koon oikein? Ihanteellinen, terve kissan koko on hoikempi kuin luuletkaan. 

Muista myös, että jokainen kissa tarvitsee erilaista ruokaa, eri annoskokoja ja erilaista liikuntaa. Siksi kissan ruumiinmuodosta, koosta ja rodusta riippuen ei ole harvinaista, että kaksi kissaa painaa täsmälleen saman verran, mutta toinen on ylipainoinen ja toinen alipainoinen.

Tarkista kissasi paino Purinan Body Condition Tool -työkalulla.

Alla on 9 vaihetta, joiden avulla voit arvioida kissasi nykyisen painon ja löytää kissallesi optimaalisen koon.

Mitä minun pitäisi tehdä, jos kissani on ylipainoinen?

Voit auttaa ylipainoista kissaasi laihtumaan antamalla sille tasapainoista ruokavaliota ja pitämällä sitä aktiivisena leikkimällä. Joissakin tapauksissa herkkujen määrän vähentäminen voi riittää, jotta se saadaan ihannepainoon.

Suosittelemme aina, että otat yhteyttä eläinlääkäriin, ennen kuin teet mitään rajuja muutoksia kissasi ruokavalioon. Eläinlääkäri voi myös auttaa painonhallintasuunnitelman laatimisessa, jotta kissasi paino pysyy terveenä.

Mitä minun pitäisi tehdä, jos kissani on alipainoinen?

Jos taulukko osoittaa, että kissasi on alipainoinen, suosittelemme, että kysyt neuvoa eläinlääkäriltäsi. Yhdessä voitte löytää parhaan tavan lisätä kissasi tarvitsemia lisäkaloreita sen ruokavalioon. 

On tärkeää, että painonnousu tapahtuu terveellä ja hyödyllisellä tavalla. Vaikka voi olla houkuttelevaa tarttua herkkuihin, jotta kissasi saisi lisää kiloja, sinun on varmistettava, että se saa samalla myös tasapainoisen määrän oikeita ravintoaineita.

On myös tärkeää, ettet vähennä aktiivisuutta, vaikka kissasi olisikin hieman laiha. Liikunta on tärkeää alle keskipainoisille kissoille, sillä se auttaa niitä rakentamaan lihaksia ja lisäämään ruokahalua.

Voit myös pyytää neuvoa eläinlääkäriltäsi varmistaaksesi, ettei kissasi terveen painon saavuttamista estä mikään perussairaus.

Kissanruoka painonhallintaan

Purinalta löydät laajan valikoiman kissanruokia, jotka auttavat säätelemään kissasi painoa. Tutustu ja löydä kissallesi sopiva ruoka.