Your Pet, Our Passion.
Koiran synnytys
Juoksuaika koirissa

Juoksut - Koirien kiima-aika

3 minuutin luku

Sanaa "juoksut" käytetään kuvaamaan nartun kiima-aikaa, joka tapahtuu, kun narttu saavuttaa sukukypsyyden. Sukupuolihormonien määrä lisääntyy tänä aikana, jolloin narttu on halukkaampi parittelemaan.

Lopulta narttu ovuloi ja tulee mahdollisesti tiineeksi, jos se parittelee - eikä sinun tarvitse katsoa muualle montaa sekuntia, ennen kuin uroskoira on tehnyt oman osuutensa.

Mikäli narttua ei ole kastroitu, sen juoksut alkavat todennäköisesti 6-15 kuukauden ikäisenä. Tarkka ajankohta vaihtelee rotujen ja koirien välillä, mutta suurilla roduilla on taipumus tulla kiima-aikaan hieman myöhemmin kuin pienemmillä roduilla. Juoksujen kestossa ja syklissä on suuria eroja, aivan kuten ihmisilläkin. Voit kuitenkin odottaa nartun juoksujen kestävän noin 3 viikkoa. Tyypillisesti kiima-aika toistuu 6-8 kuukauden välein, mutta myös 1-3 kertaa vuodessa on normaalia. Seuraavat neljä vaihetta voivat auttaa sinua ymmärtämään, mitä merkkejä etsiä tai jos jokin poikkeaa normaalista.

  • Esikiima (Proestrus) kestää noin 9 päivää, ja sille on ominaista sukupuolielinten turvotus ja verinen vuoto emättimestä.
  • Kiima (Estrus) kestää myös noin 9 päivää. Tällöin narttu on todella halukas parittelemaan, sillä se ovuloi ja voi tulla tiineeksi. Vuoto voi olla väriltään kellertävää, mutta siinä voi silti olla hieman verta.
  • Jälkikiima (Diestrus) kestää noin 70 päivää.
  • Ilman tiineytymistä kiimaton aika (Anestrus) kestää noin 125 päivän ajan, mutta kuten mainittu, rotukohtaiset erot ovat suuria.

Mikäli epäilet, että narttu on aloittanut kiimaprosessin, voit viedä sen eläinlääkärille näytteenottoa varten. On tärkeää miettiä tarkkaan, haluatko astuttaa nartun - se on nimittäin suuri vastuu! Jos haluat pentueen, eläinlääkäri voi auttaa sinua määrittämään ovulaation ajankohdan verikokeella. Se on tyypillisesti juoksujen puolivälistä loppuun.

Mistä sitten tiedät, milloin koirasi on kiimassa?

Prosessin alkamista ei välttämättä ole helppo havaita, mutta joitakin merkkejä on hyvä pitää silmällä. Ensimmäinen asia, jonka monet koiranomistajat huomaavat, on verenvuoto. Veritahrat lattialla, koiran sängyssä tai suoraan vulvasta eivät ole harvinaisia. On olemassa erityisesti kiimaisille nartuille suunniteltuja juoksuhousuja, joilla voit pitää kotisi puhtaana tahroista. Jotkut nartut nuolevat itseään erityisen voimakkaasti tänä aikana, joten veren vuotamista voi olla vaikea huomata. Veren väri on aluksi usein suhteellisen vaaleanpunainen, mutta muuttuu syklin edetessä tummemman punaruskeaksi. Kuten mainittu, vulva turpoaa kiiman aikana - vaikka se vaihteleekin eriasteisesti, on se usein hyvin ilmeistä.

Käyttäytymismuutokset ovat toinen varottava merkki. Lisääntynyt sukupuolihormonituotanto voi vaikuttaa ruokahaluun, yleiskuntoon ja aktiivisuustasoon. Muutokset vaihtelevat, mutta usein koira vaikuttaa hieman rennommalta ja seurallisemmalta kuin ennen. Jotkut taas huomaavat, että koirasta tulee vähemmän tottelevainen eikä se vaikuta omalta itseltään - käytös voi muistuttaa jollakin tavalla lievää masennusta. Voi olla hyvä ajatus viettää hieman enemmän aikaa koiran kanssa tänä aikana. Lisääntynyt aktiivisuus, rakkaudenosoitukset ja huolenpito voivat auttaa koiraa tuntemaan olonsa turvalliseksi. Urokset ovat kiinnostuneita siitä jo esikiiman aikana, mutta narttu hyväksyy astutuksen vasta varsinaiseen kiima-aikaan. Kiimassa se todennäköisesti nousee pystyyn ja siirtää häntäänsä sivuun urosta varten. Muista, että narttu voi olla edelleen hedelmällinen, vaikka verenvuoto olisikin loppunut.

Vinkki

  • Jos et halua koiran parittelevan, on hyvä idea kiinnittää keltainen rusetti sen hihnaan tai kaulapantaan. Tämä osoittaa muille koiranomistajille, että et halua muiden koirien tulevan kosketuksiin koirasi kanssa.
  • Jopa normaalisti tottelevaiset nartut tulisi pitää hihnassa tänä aikana. Käyttäytymismuutoksia on vaikea ennustaa, eikä astutuksen tehoamiseen kulu montaa sekuntia.
  • Vältä erityisen voimakasta liikuntaa, jos narttu vaikuttaa vaisulta ja sen ruokahalu on vähentynyt. Kiinnitä huomiota sen energiatasoon ja osoita paljon rakkautta!
  • Ota koiralle käyttöön juoksuhousut tai vaippa, jossa on reikä häntää varten, jotta kotisi pysyy tahrattomana.