Mastiffi

Mastiff

Mastiffi on kookas, lihaksikas ja voimakas koira, jolla on leveä pää ja ruumis. Sen rakenne on voimakas ja jalat melko kaukana toisistaan. Sen säkäkorkeus on täysikasvuisena noin 72-80 cm ja se voi painaa jopa 73 kg. Turkin värejä ovat aprikoosi, kellanruskea ja juovikas, ja turkki on lyhyt.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin tai kahden päivälenkeistä
 • Jättikokoinen koria
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Mastiffi on ikivanha rotu, jota muistuttavia koiria oli Isossa-Britanniassa jo ennen roomalaisten valloitusta. Myös roomalaiset valloittajat ottivat rodun suojelukseensa ja alkoivat käyttää sitä gladiaattoritaisteluissa. Mastiffi oli suosittu sotakoira, ja Henri VIII:n kerrotaan lahjoittaneen 400 mastiffirotua pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan Kaarle V:lle vahvistamaan tämän armeijaa. Rotua on käytetty myös härkä- ja karhutaisteluissa sekä vahtikoirana. Suomeen rotu tuli 1980-luvun alussa, mutta on edelleen harvinainen.

Luonne

Koira on rauhallinen ja suhtautuu perheeseensä rakastaen, mutta se on laumanvartija, eikä välitä vieraista. Koira suhtautuu perheen lapsiin lämpimästi ja suojellen, mutta pelkästään sen koko voi aiheuttaa vahinkoja, jos aivan pieni lapsi jää sen jalkoihin. Siksi mastiffi soveltuu parhaiten perheeseen, jossa lapset ovat jo isompia.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin mastiffit voivat kärsiä perinnöllisistä silmäsairauksista ja kyynär- ja lonkkanivelten kehityshäiriöistä (mahdollisesti kivulias ja liikkuvuutta heikentävä dysplasia). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä. Rodulla esiintyy myös erityistä virtsarakon sairautta ja kyynärnivelen ristisiteen ongelmia.

Liikunta

Mastiffi tarvitsee noin tunnin liikuntaa joka päivä, mutta rotu on laiskanpuoleinen ja nauttii voidessaan ottaa kunnon nokoset mukavassa, lämpimässä paikassa. Koiran liikuntamäärää tulee rajoittaa sen ollessa pentu, sillä koira on altis luuston kehityshäiriöille, ja kasvuvaiheen lihas- ja nivelrasitus voi pahentaa niitä.

Ravitsemus

Erittäin suurilla koirilla on erittäin suuri ruokahalu ja ne tarvitsevat erityisen ravintotasapainon, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, joka auttaa tukemaan nivelten ja rustojen erityistarpeita. Mastiffeilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Koiran lyhyt turkki on karkeampi kaulan ja hartioiden ympärillä ja erittäin helppohoitoiselle turkille riittää harjaus kerran viikossa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.