Shetlanninlammaskoira

Shetland Sheepdog

Shetlanninlammaskoira on pieni- tai keskikokoinen, hienostunut ja siro koira, jolla on kaunis, pitkä turkki ja upea kauluri kaulan ja rinnan alueella sekä runsashapsuiset jalat ja häntä. Turkkia on useita värejä, kuvioita ja yhdistelmiä, joista saat lisätietoa rotumääritelmästä. Täysikasvuisen uroksen ihannesäkäkorkeus on 37 cm, nartun 35,5 cm. Täysikasvuinen ”sheltti” painaa noin 6-12 kg.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Enemmän liikuntaa
 • Pieni koira
 • Runsaasti kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Rotu on saanut nimensä alkuperäisen kotipaikkansa, Skotlannin koillisrannikolla sijaitsevan Shetlannin saaren mukaan, ja se työskenteli alun perin paimenkoirana toisinaan hyvin vaativissa olosuhteissa. Koiran uskottiin olevan risteytys erittäin monesta koirarodusta, muun muassa pystykorvarodusta ja skotlanninpaimenkoirasta. Shetlantilainen James Loggie loi modernin sheltin lisäämällä rotuun vielä pitkäkarvaista skotlanninlammaskoiraa. James Loggiesta tuli myös shetlanninlammaskoiran rotuyhdistyksen ensimmäinen sihteeri vuonna 1908.

Luonne

Shetlanninlammaskoiran ulkomuoto on upea ja viehättävä, mutta se on myös vahva ja aktiivinen, energiaa pursuava työkoira. Koira omistautuu omistajalleen täysin, mutta tuntemattomiin se saattaa suhtautua varauksella. Shetlanninlammaskoira on aina valpas ja ilmoittaa innokkaalla haukulla kaikki havaintonsa. Jos koiran haukkuherkkyyttä ei saada kuriin, voi naapureiden kanssa aiheutua ongelmia.

Terveys

Monien rotujen tavoin sheltillä esiintyy perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasia, saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Koira tarvitsee vähintään tunnin liikuntaa päivässä, vaikka energisen koirana sheltti liikkuu mielellään enemmänkin. Kävelylenkkien lisäksi koira nauttii harjoittelusta, ja rotu on menestynyt monissa koiraharrastuksissa, muun muassa agilityssa, tokossa ja flyballissa.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Shetlanninlammaskoiralla on melko runsastöinen turkki, jossa on pitkä, suora päällyskarva ja lyhyt, pörheä ja paksu aluskarva. Jos turkkia hoitaa päivittäin, tehtävästä ei tule kovin työläs. Takut kannattaa poistaa heti, ennen kuin niistä aiheutuu ongelmia.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.