American Wirehair

American Wirehair

Turkki on american wirehair -kissan tunnusmerkki, tarkoittaahan sen nimikin amerikkalaista karkeakarvaista. Rotu on kookas ja sillä on karkea, taipuisa ja kihartuva peitinkarva. Jokainen lyhyt tai keskimittainen karva on ohut ja kihartuva, jopa koukkumainen. Myös viiksikarvat ovat usein kiharat. Turkin kihartuminen näkyy vasta täysikasvuisena: joillain american wirehair -pennuilla on hyvinkin kihara turkki, joka pennun kasvaessa osoittautuu vain juuri ja juuri taipuisaksi, ja sama voi tapahtua myös toisin päin. Rodussa esiintyy kaikenlaisia värejä, kuvioita ja merkkejä.

cat-silhouette
  • Karvan pituus: Lyhyt
  • Turkinhoito: Harvemmin kuin kerran viikossa
cat-silhouette
  • Aktiivisuus: Keskitaso
cat-silhouette
  • Äänekkyys: Hiljainen

Alkuperä

American wirehair -rotu on syntynyt spontaanista mutaatiosta. New Yorkin osavaltiossa sijainneella maatilalla syntyi vuonna 1966 pentue, jonka muilla pennuilla oli aivan tavallinen turkki, mutta yksi niistä, Adam, oli kiharaturkkinen. Kaikki american wirehair -kissat polveutuvat Adamista. Rotu on suosittu Yhdysvalloissa ja Kanadassa, mutta se ei ole kovin tunnettu muualla maailmassa ja tiettävästi Suomessa ei toistaiseksi ole ainuttakaan yksilöä.

Alkuperäismaa

Yhdysvallat

Luonne

American wirehair on ystävällinen ja rauhallinen rotu. Sillä on rento, miellyttävä luonne, Tämä lempeä ja leikkisä kissa pitää leluista ja perheenjäsenten kanssa leikkimisestä. Kissa ei ole erityisen puhelias.

Terveys

Yhdysvaltalaisten kasvattajien mukaan american wirehair on elinvoimainen rotu, jolla ei ole juurikaan terveysongelmia. Euroopan kannasta on vaikea sanoa mitään, sillä tarkkoja tietoja ei ole saatavilla.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Ulkonäkö

Rodun turkki ei tarvitse erityisen paljon hoitamista, ja itse asiassa liika hoitaminen saattaa vain vahingoittaa sitä. Kaikkien kissojen tavoin rotu tarvitsee säännölliset rokotukset, loishäädöt ja vuosittaisen terveystarkastuksen.