American wirehair

American Wirehair

Turkki on american wirehair -kissan tunnusmerkki, tarkoittaahan sen nimikin amerikkalaista karkeakarvaista. Rotu on kookas ja sillä on karkea, taipuisa ja kihartuva peitinkarva. Jokainen lyhyt tai keskimittainen karva on ohut ja kihartuva, jopa koukkumainen. Myös viiksikarvat ovat usein kiharat. Turkin kihartuminen näkyy vasta täysikasvuisena: joillain american wirehair -pennuilla on hyvinkin kihara turkki, joka pennun kasvaessa osoittautuu vain juuri ja juuri taipuisaksi, ja sama voi tapahtua myös toisin päin. Rodussa esiintyy kaikenlaisia värejä, kuvioita ja merkkejä.

  • Rauhallinen kissa
  • Sosiaalinen ja seuraa kaipaava kissa
  • Hiljainen kissa
  • Kookkaampi kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
  • Allergisoiva rotu
  • Tarvitsee jonkin verran ulkoilua
  • Saattaa tarvita totuttelua ennen lapsiperheeseen muuttamista

Alkuperä

American wirehair -rotu on syntynyt spontaanista mutaatiosta. New Yorkin osavaltiossa sijainneella maatilalla syntyi vuonna 1966 pentue, jonka muilla pennuilla oli aivan tavallinen turkki, mutta yksi niistä, Adam, oli kiharaturkkinen. Kaikki american wirehair -kissat polveutuvat Adamista. Rotu on suosittu Yhdysvalloissa ja Kanadassa, mutta se ei ole kovin tunnettu muualla maailmassa ja tiettävästi Suomessa ei toistaiseksi ole ainuttakaan yksilöä.

Alkuperäismaa

Yhdysvallat

Luonne

American wirehair on ystävällinen ja rauhallinen rotu. Sillä on rento, miellyttävä luonne, Tämä lempeä ja leikkisä kissa pitää leluista ja perheenjäsenten kanssa leikkimisestä. Kissa ei ole erityisen puhelias.

Terveys

Yhdysvaltalaisten kasvattajien mukaan american wirehair on elinvoimainen rotu, jolla ei ole juurikaan terveysongelmia. Euroopan kannasta on vaikea sanoa mitään, sillä tarkkoja tietoja ei ole saatavilla.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Rodun turkki ei tarvitse erityisen paljon hoitamista, ja itse asiassa liika hoitaminen saattaa vain vahingoittaa sitä. Kaikkien kissojen tavoin rotu tarvitsee säännölliset rokotukset, loishäädöt ja vuosittaisen terveystarkastuksen.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Rotua ei yleisesti pidetä parhaana rotuna lapsiperheisiin, mutta kaikki kissat ovat erilaisia. Huolellisen totuttelun myötä kissa voi oppia elämään lasten kanssa.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.