Australian mist

Australian Mist

Australian mist on keskikoinen ja lyhytkarvainen rotu, jonka pää on pyöreä ja vihreät silmät suuret ja ilmeikkäät. Tässä kissarodussa ei ole mitään äärimmäistä - se on kooltaan ja ruumiinrakenteeltaan keskikokoa ja sen kasvot ovat ystävälliset. Vaaleassa karvassa on jonkin verran ticking-kuviota sekä hentoja täpliä tai marmorimaisia kiehkuroita. Jalat, häntä ja kasvot ovat raidalliset. Australian mististä on seitsemän eri väriä: ruskea, sininen, suklaa, liila, karamelli, kulta ja persikka.

  • Leikkisä ja utelias kissa
  • Ystävällinen mutta itsenäinen kissa
  • Jonkin verran äänekäs kissa
  • Keskikokoinen kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
  • Allergisoiva rotu
  • Tarvitsee jonkin verran ulkoilua
  • Saattaa tarvita totuttelua ennen lapsiperheeseen muuttamista

Alkuperä

Lyhytkarvainen australian mist kehitettiin Australiassa 1970-luvulla risteyttämällä burmankissoja, abessinialaisia ja lyhytkarvaisia maatiaiskissoja. Tavoitteena oli täplikäs kissa. Tästä syystä rotua kutsuttiinkin alkuun ”spotted mistiksi”. Rodun kehittyessä ja kuvioiden, kuten marmorikuvion, lisääntyessä nimi vaihdettiin australian mistiksi vuonna 1998. Isossa-Britanniassa ja Euroopassa ei ole vielä kovinkaan montaa australian mist -kissaa, mutta rodun suosio kasvaa koko ajan, ja kasvattajat tekevät kaikkensa, jotta rotuyhdistykset tunnustaisivat rodun.

Alkuperäismaa

Australia

Muut nimet

Spotted mist

Luonne

Australian mistit ovat hellyydenkipeitä ja ihmisrakkaita, ja ne tulevat hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa. Ne sopeutuvatkin hyvin erilaisiin perheisiin.

Terveys

Rodulla ei tiedetä olevan perinnöllisiä sairauksia.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Australian mistin turkki on lyhyt ja helppohoitoinen. Kaikkien kissojen tavoin rotu tarvitsee säännölliset rokotukset, loishäädöt ja vuosittaisen terveystarkastuksen.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Rotua ei yleisesti pidetä parhaana rotuna lapsiperheisiin, mutta kaikki kissat ovat erilaisia. Huolellisen totuttelun myötä kissa voi oppia elämään lasten kanssa.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.