Balineesi

Balinese
Balineesi on kaunis ja tyylikäs keskikokoinen kissarotu, jolla on samankaltaiset pitkät, sulavat linjaukset kuin siamilaiskissalla. Kissan vartalo on hoikka ja aistikas, ja sen pää suoraprofiilinen. Suurissa korvissa voi olla tupsut. Sen hienon, silkkisen turkin karva on pituudeltaan yhdestä sentistä useisiin sentteihin ja turkki on vartalonmyötäinen. Häntä on pitkä ja puuhkamainen ja sen karvat ovat paljon pidemmät. Balineesilla ei ole pohjavillaa, joten virallisen määritelmän mukaan se on puolipitkäkarvainen. Silmät ovat kirkkaan siniset ja muodoltaan ja ulkonäöltään itämaiset. Turkissa on samat värilliset merkit (korvat, kuono, jalat, käpälät ja häntä) ja samanlainen naamio kuin siamilaiskissalla. Yhdysvalloissa tunnetaan jaavalaisena balineesityyppiset kissat, joilla on muitakin merkkejä kuin balineesilla hyväksytyt.
  • Erittäin aktiivinen ja utelias kissa
  • Sosiaalinen ja seuraa kaipaava kissa
  • Erittäin äänekäs kissa
  • Solakka ja tyylikäs kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
  • Hypoallergeeninen rotu
  • Tarvitsee jonkin verran ulkoilua
  • Saattaa tarvita totuttelua ennen lapsiperheeseen muuttamista

Alkuperä

Balineesi on käytännössä pitkäkarvainen siamilaiskissa. Kun pitkäkarvaisia pentuja alkoi 1900-luvun alkupuolella syntyä, kasvattajat antoivat ne aluksi pois. Rotua alettiin kehittää toisen maailmansodan jälkeen, alkuun sitä kutsuttiin pitkäkarvaiseksi siamilaiseksi. Rotu sai nimen balineesi, koska kissan ajateltiin muistuttavan Kaukoidän sulavaliikkeisiä temppelitanssijoita. Balineesi-rotu tunnustettiin Yhdysvalloissa vuonna 1961, mutta saapui Eurooppaan vasta 1970-luvun puolivälissä, ja Suomeen Ruotsista vuonna 1987.

Alkuperäismaa

Yhdysvallat

Luonne

Balineesien luonne muistuttaa siamilaista, mutta joidenkin omistajien mielestä se on aavistuksen hiljaisempi. Balineesi on kuitenkin usein melko ekstrovertti ja kaipaa paljon huomiota ihmisperheeltään. Balineesit ovat erittäin äänekkäitä ja tuntuvat suorastaan juttelevan omistajansa kanssa. Niiden täytyy saada olla osa perhettä ja niiden huomionkipeys tarkoittaa, että ne kaipaavat ihmisen seuraa ja sopii parhaiten omistajalle, joka ei ole poissa pitkiä päiviä.

Terveys

Balineesi on sukua siamilaiselle, ja se saattaa kärsiä samankaltaisista perinnöllisistä sairauksista.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Balineesin turkkia täytyy hoitaa paljon ja säännöllisesti, jotta se pysyy hyvässä kunnossa, takuttomana ja siistinä. Muiden kissojen tavoin myös balineesi tarvitsee säännölliset rokotukset, loishäädöt ja vuosittaisen terveystarkastuksen.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Rotua ei yleisesti pidetä parhaana rotuna lapsiperheisiin, mutta kaikki kissat ovat erilaisia. Huolellisen totuttelun myötä kissa voi oppia elämään lasten kanssa.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.