Egyptinmau

Egyptian Mau

Egyptinmau on elegantti, ketterän näköinen kissarotu, jonka tunnistaa epäsäännöllisestä täpläkuvioinnista. Maun ilmettä kuvataan huolestuneeksi.

  • Erittäin aktiivinen ja utelias kissa
  • Sosiaalinen ja seuraa kaipaava kissa
  • Jonkin verran äänekäs kissa
  • Keskikokoinen kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
  • Allergisoiva rotu
  • Tarvitsee jonkin verran ulkoilua
  • Saattaa tarvita totuttelua ennen lapsiperheeseen muuttamista

Alkuperä

Mau on tarkoittaa Egyptissä kissaa, ja nämä kissat muistuttavat hätkähdyttävästi muinaisen Egyptin taiteesta tuttuja täplikkäitä olentoja. Rodun kantaisä on Kairosta löytynyt täplikäs kissa, jonka venäläisen ruhtinattaren kerrotaan vieneen mukanaan Roomaan vuonna 1953. Hän kasvatti Italiassa useita täplikkäitä kissoja ja muutti myöhemmin Pohjois-Amerikkaan, jossa kasvattajat loivat modernin egyptinmaurodun. Rodulle tunnusomaisen pään alueen kuvioinnin sanotaan muistuttavan muinaisessa Egyptissä pyhänä pidettyä skarabeeta, joka sai muotonsa pillerinpyörittäjä-kovakuoriaiselta. Egyptinmaut tulivat Isoon-Britanniaan vasta vuonna 1998, ja Suomessa ensimmäinen maupentu syntyi vasta vuonna 2006.

Alkuperäismaa

Egypti/Italia

Luonne

Egyptinmau on ihmisrakas ja leikkisä kissarotu. Sitä pidetään erittäin fiksuna ja se nauttii uusien temppujen oppimisesta ja ulkoilemisesta hihnassa. Rotu nauttii tapahtumista ja huomion keskipisteenä olemisesta, joten se sopii erittäin hyvin perhelemmikiksi. Aktiivisina kissoina maut tarvitsevat virikkeitä, kuten leluja tai leikkiseuraa, erityisesti jos ne jätetään pitkäksi aikaa yksin kotiin.

Terveys

Egyptinmau ei ole kovin yleinen kissarotu, eikä tällä hetkellä ole tiedossa sitä koskevia, merkittäviä terveysongelmia.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Egyptinmaun turkki ei tarvitse juurikaan hoitoa, sillä se on lyhyt- ja ohutkarvainen ja pysyy itsestään hyvässä kunnossa. Ne kuitenkin nauttivat harjaamisesta pehmeällä harjalla ja sen mukanaan tuomasta huomiosta. Säännölliset rokotukset ja loishäädöt ovat suositeltavia, kuten kaikilla kissaroduilla.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Rotua ei yleisesti pidetä parhaana rotuna lapsiperheisiin, mutta kaikki kissat ovat erilaisia. Huolellisen totuttelun myötä kissa voi oppia elämään lasten kanssa.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.