Eksoottinen lyhytkarva

Exotic Shorthair

Eksoottinen lyhytkarva on keskikokoinen, vanttera kissarotu. Sen pää on pyöreä ja leveä ja pienet korvat ovat kaukana toisistaan, ja kissan kuono on lyhyt ja litteä. Kissalla on suuret, pyöreät ja kirkkaanväriset silmät. Sen jalat ovat lyhyet, paksut ja vahvat, ja niissä on suuret, pyöreät tassut, joiden tassuissa on tupsut. Häntä on lyhyt ja puuhkamainen. Kissan turkki on lyhyt, paksu ja upean pehmeä, ja sillä on tiheä, pehmeä pohjavilla. Eksoottista lyhytkarvaa on kaikissa persialaiskissan väreissä ja kuvioinneissa sekä täplikkäinä tabbyina.

  • Leikkisä ja utelias kissa
  • Ystävällinen mutta itsenäinen kissa
  • Hiljainen kissa
  • Keskikokoinen kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa joka päivä
  • Allergisoiva rotu
  • Tarvitsee jonkin verran ulkoilua
  • Saattaa tarvita totuttelua ennen lapsiperheeseen muuttamista

Alkuperä

Eksoottinen lyhytkarva on joka tavalla persialaiskissan lyhytkarvainen muunnos. Jopa siinä määrin, että se kuuluu kissanäyttelyissä pitkäkarvaisten luokkaan. Valikoiva amerikkalaisen lyhytkarvan ja persialaiskissan jalostus alkoi Yhdysvalloissa ja sen tavoitteena oli saada aikaan kissa, joka muistuttaa persialaista kaikilta muilta ominaisuuksiltaan paitsi turkiltaan. Britanniassa pitkäkarvaisten persialaisten kanssa risteytettiin puolestaan brittiläistä lyhytkarvaa. Keskipitkä turkki on huomattavasti helpompi hoitaa, mutta siitä on kuitenkin yhtä paljon värimuunnoksia ja erilaisia kuviointeja. Ensimmäisen kerran 1960-luvulla esitetystä eksoottisesta lyhytkarvasta on tulossa erittäin suosittu.

Alkuperäismaa

Yhdysvallat/Iso-Britannia

Luonne

Eksoottisen lyhytkarvan luonne on yhtä lempeä kuin pitkäkarvaisella serkullaan, eikä se ole yhtä riehakas kuin monet muut lyhytkarvaiset kissarodut. Kissaa ei juuri haittaa jäädä yksin kotiin, ja se pitää rauhallisesta elämästä.

Terveys

Eksoottisella lyhytkarvalla ja sen läheisellä sukulaisella persialaiskissalla esiintyy melko paljon terveysongelmia. Pään muoto on leveä ja kuono lyhyt, mikä saattaa aiheuttaa leuan epämuodostumia ja hammasongelmia sekä syömis- ja juomisvaikeuksia. Pienet sieraimet ja pehmeä, liian pitkä kitapurje voivat myös aiheuttaa hengitysvaikeuksia. Kyynelkanavien ongelmien vuoksi silmät saattavat vuotaa ja kastella kissan kuonon aluetta jatkuvasti, mistä taas aiheutuu ihoärsytystä ja haavaumia. Litteä kuono lisää myös silmäsairauksien riskiä. Eksoottinen lyhytkarva saattaa myös kantaa geeniä, joka aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa (tunnetaan nimellä polykystinen munuaistauti, PKD) munaisiin kehittyvien kystien seurauksena. Sairautta esiintyi yli kolmasosalla kaikista persialaisista ja eksoottisista lyhytkarvoista vielä 1990-luvulla, jolloin tuli mahdolliseksi selvittää, mitkä kissat kantavat sitä. Geenitestin ansiosta jalostajat voivat nyt toimia ongelman poistamiseksi. Pyydä jalostajaa aina esittämään PKD-todistus kissanpentusi jalostukseen käytetyistä kissoista.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Persialaiseen verrattuna turkki on helppo pitää hyvässä kunnossa, mutta myös eksoottisen lyhytkarvan turkki vaatii hoitoa. Säännöllinen turkinhoito estää irtokarvojen takkuuntumisen turkissa ja karvojen irtoamisen pitkin huonekaluja. Jos kissan silmät vuotavat helposti litteän kuonon takia, sen silmäkulmat ja kirsun sivut kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Säännölliset rokotukset ja loishäädöt ovat suositeltavia, kuten kaikilla kissaroduilla.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Rotua ei yleisesti pidetä parhaana rotuna lapsiperheisiin, mutta kaikki kissat ovat erilaisia. Huolellisen totuttelun myötä kissa voi oppia elämään lasten kanssa.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.