Pyhä birma

Birman

Pyhä birma on puolipitkäkarvainen kissa, jolla on väritykseltään tumma naamio, jalat, korvat ja häntä, ja vartalo on väriltään vaalea. Se on melko kookas kissa, jolla on vankka keskivartalo ja lyhyet jalat. Pyhällä birmalla on siniset silmät ja puhtaanvalkoiset tassut. Etujalkojen sukat peittävät vain tassut, mutta takajaloissa ne ovat pidemmät. Pää on muodoltaan leveä ja pyöreähkö, korvat keskikokoiset. Birmasta on useita värimuunnoksia.

  • Leikkisä ja utelias kissa
  • Ystävällinen mutta itsenäinen kissa
  • Hiljainen kissa
  • Keskikokoinen kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa joka päivä
  • Allergisoiva rotu
  • Tarvitsee jonkin verran ulkoilua
  • Erinomainen perhekissa

Alkuperä

Pyhän birman alkuperää ei tunneta varmasti, mutta Ranskaan tuotiin vuonna 1919 kissapari, jonka myötä rotu tuli tunnetuksi lännessä. Birma katosi kuitenkin lähes olemattomiin toisen maailmansodan aikana, ja rodun elvyttäminen vaati runsaasti risteytyksiä pitkäkarvaisten rotujen (lähinnä persialaisten) sekä siamilaisten rotulinjojen kanssa. 1950-luvun alussa pystyttiin jälleen kasvattamaan puhtaita pyhän birman pentueita. Uudistunut rotu tunnustetiin Isossa-Britanniassa vuonna 1965 ja Suomeen se saapui vuonna 1970.

Alkuperäismaa

Burma/Ranska

Muut nimet

Pyhä birma

Luonne

Pyhän birman kissat tunnetaan erityisen rakastavina ja hellyydenkipeinä, onhan niitä kasvatettu seurakissoiksi lukuisten sukupolvien ajan. Ne ovat rauhallisia ja hiljaisia kissoja. Pyhä birma on seurallinen, älykäs ja ystävällinen kissarotu, utelias ja ihmisrakas, eikä erityisen äänekäs.

Terveys

Nuorilla birmoilla ilmenee toisinaan verikokeissa heikentynyttä munuaisten toimintaa. Tämä ei välttämättä merkitse mitään, mutta joillekin yksilöille kehittyy munuaisten vajaatoiminta.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Pyhän birman turkki on pehmeä ja silkkinen, mutta helppohoitoisempi kuin persialaisella. Turkki vaatii kuitenkin harjausta ja kampausta kerran viikossa pysyäkseen kunnossa. Jos pyhän birman turkkia alkaa hoitaa jo pentuna, kissa oppii nauttimaan säännöllisesti toistuvasta toimenpiteestä ja sen myötä ihmiseltä saamastaan huomiosta. Kaikkien kissojen tavoin rotu tarvitsee säännölliset rokotukset, loishäädöt ja vuosittaisen terveystarkastuksen.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Yleensä rotu tulee hyvin toimeen lasten kanssa, mutta jokainen kissa on erilainen koulutuksesta ja kokemuksista riippuen. Jos adoptoit kissan eläinkodista, kysythän heiltä tarkemmin kissan luonteenpiirteistä.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.