Pyhä birma

Pyhä birma

Pyhän birman kissa on puolipitkäkarvainen kissa, jolla väritykseltään tumma naamio, jalat, korvat ja häntä, ja vartalo on väriltään vaalea. Se on melko kookas kissa, jolla on vankka keskivartalo ja lyhyet jalat. Pyhällä birmalla on siniset silmät ja puhtaanvalkoiset tassut. Etujalkojen sukat peittävät vain tassut, mutta takajaloissa ne ovat pidemmät. Pää on muodoltaan leveä ja pyöreähkö, korvat keskikokoiset. Birmasta on useita värimuunnoksia.

cat-silhouette
  • Karvan pituus: Pitkä
  • Turkinhoito: Kerran viikossa
cat-silhouette
  • Aktiivisuus: Keskitaso
cat-silhouette
  • Äänekkyys: Hiljainen

Alkuperä

Pyhän birman alkuperää ei tunneta varmasti, mutta Ranskaan tuotiin vuonna 1919 kissapari, jonka myötä rotu tuli tunnetuksi lännessä. Birma katosi kuitenkin lähes olemattomiin toisen maailmansodan aikana ja rodun elvyttäminen vaati runsaasti risteytyksiä pitkäkarvaisten rotujen (lähinnä persialaisten) sekä siamilaisten rotulinjojen kanssa. 1950-luvun alussa pystyttiin jälleen kasvattamaan puhtaita pyhän birman pentueita. Uudistunut rotu tunnustetiin Isossa-Britanniassa vuonna 1965 ja Suomeen se saapui vuonna 1970.

Alkuperäismaa

Burma/Ranska

Muut nimet

Pyhä Birma

Luonne

Pyhän birman kissat tunnetaan erityisen rakastavina ja hellyydenkipeinä, onhan niitä kasvatettu seurakissoiksi lukuisten sukupolvien ajan. Ne ovat rauhallisia ja hiljaisia kissoja. Pyhä birma on seurallinen, älykäs ja ystävällinen kissarotu, utelias ja ihmisrakas, eikä erityisen äänekäs.

Terveys

Nuorilla birmoilla ilmenee toisinaan verikokeissa heikentynyttä munuaisten toimintaa. Tämä ei välttämättä merkitse mitään, mutta joillekin yksilöille kehittyy munuaisten vajaatoiminta.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Ulkonäkö

Pyhän birman turkki on pehmeä ja silkkinen, mutta helppohoitoisempi kuin persialaisella. Turkki vaatii kuitenkin harjausta ja kampausta kerran viikossa pysyäkseen kunnossa. Jos pyhän birman turkkia alkaa hoitaa jo pentuna, kissa oppii nauttimaan säännöllisesti toistuvasta toimenpiteestä ja sen myötä ihmiseltä saamastaan huomiosta. Kaikkien kissojen tavoin rotu tarvitsee säännölliset rokotukset, loishäädöt ja vuosittaisen terveystarkastuksen.