Siperiankissa

Siberian Forest

Siperiankissa on melko kookas rotu, joka on rakenteeltaan lihaksikas ja sen yläruumis on tynnyrimäinen. Turkki on pitkä ja tiivis, ja kissan pää on kiilamaisen muotoinen ja pehmeälinjainen ja sillä on erittäin ilmeikkäät silmät. Yleisilme huokuu voimaa ja kestävyyttä. Kolminkertaisen turkin pitkät karvat ovat vaaleat lähellä ihoa ja tummenevat karvan päätä kohti. Tämä saa turkin kimaltamaan kissan liikkuessa. Ruskea tabby on rodun yleisin väritys, mutta siperiankissa voi olla väritykseltään tai väriyhdistelmältään mikä tahansa, yksivärinen liila tai suklaanruskea.

  • Leikkisä ja utelias kissa
  • Sosiaalinen ja seuraa kaipaava kissa
  • Jonkin verran äänekäs kissa
  • Kookkaampi kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa joka päivä
  • Hypoallergeeninen rotu
  • Tarvitsee jonkin verran ulkoilua
  • Saattaa tarvita totuttelua ennen lapsiperheeseen muuttamista

Alkuperä

Siperiankissa on Venäjän kansalliskissa. Rotu on tunnettu Venäjällä jo satojen vuosien ajan. Siperiankissojen historiaa on dokumentoitu jo vuonna 1000, ja useimpien nykyisten pitkäturkkisten rotujen sanotaan polveutuvan siitä. Rotu on elänyt Venäjän kylmässä ilmastossa lukuisten sukupolvien ajan, joten siitä on tullut sitkeä ja sille on kehittynyt tiivis, kolmikerroksinen, vedenpitävä turkki. Britanniaan tuotiin 1800-luvun lopulla muutamia siperiankissayksilöitä, mutta rotu hävisi suosiossa upeaturkkiselle persialaiskissalle. Nyt rodun suosio on taas kasvussa myös Isossa-Britanniassa, ja myös Suomessa rotu on kasvattanut suosiotaan.

Alkuperäismaa

Venäjä

Muut nimet

Siperiankissa

Luonne

Siperiankissa on hellyydenkipeä ja rakastaa huomiota, joten se on loistava lemmikki. Rotua kuvataan uskolliseksi, seuralliseksi ja itsevarmaksi. Siperiankissat ovat erittäin älykkäitä ja tuntuvat ratkaisevan ongelman kuin ongelman saadakseen haluamansa. Niiden sanotaan myös nauttivan vesileikeistä vesikulhoissa tai valuvien hanojen alla. Ne rakastavat kiipeilyä ja ovat erinomaisia metsästäjiä. Kehräys on niille tyypillinen ääni, mutta ne myös vinkuvat ja kujertavat. Monet siperiankissat värisyttävät häntäänsä tyytyväisinä.

Terveys

Joissain siperiankissan sukulinjoissa esiintyy sydänsairautta nimeltään hypertrofinen kardiomyopatia.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Siperiankissan pitkä turkki ei takkuunnu helposti, mutta parhaiten se pysyy kunnossa säännöllisellä hoidolla. Pitkä turkki on talvella paksuimmillaan.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Rotua ei yleisesti pidetä parhaana rotuna lapsiperheisiin, mutta kaikki kissat ovat erilaisia. Huolellisen totuttelun myötä kissa voi oppia elämään lasten kanssa.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.