Airedalenterrieri

Airedale Terrier

Airedalenterrieri on terrierien kuningas, roturyhmänsä suurin edustaja. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 58–61 cm, nartun 56–59 cm. Uros painaa noin 25–28 kg ja narttu noin 21–23 kg koiran rakenteesta riippuen. Koiran melko vantteraa, lihaksikasta vartaloa peittää karkea, kihara turkki, joka on musta/mustankirjava (satula) ja parkinruskea.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Enemmän liikuntaa
 • Iso koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Rotu polveutuu nykyään sukupuuttoon kuolleesta black and tan ‑terrieristä. Rodun loivat saukonmetsästäjät 1800-luvulla Englannin Yorkshiressa, Aire-, Wharfe- ja Calderjokien jokilaaksoissa. Metsästäjien tavoite oli kehittää terrieri, joka pystyisi osallistumaan saukon- ja jyrsijöiden metsästykseen ja toimimaan myös vahtikoirana. Suuria, työkoirina käytettyjä terrierirotuja risteytettiin saukkokoiran kanssa, tarkoituksena kehittää koira, joka olisi riittävä vastus täysikasvuisille mäyrille ja saukoille. Myöhemmät risteytykset irlanninterrierin ja mahdollisesti myös walesinterrierin kanssa määrittivät lopullisesti rodun koon ja tyypin.

Luonne

Kuten monet muutkin terrierirodut, airedalenterrieri on itsevarma, rohkea ja ulospäinsuuntautunut. Rotu on ystävällinen, energinen ja nopea oppimaan. Se on helppo kouluttaa ja soveltuu hyvin koiraurheilulajeihin, kuten agilityyn tai tokoon, halusit sitten harjoitella kotona tai ohjatussa harrastuksessa.

Terveys

Airedalenterrieri tunnetaan yleisesti kestävänä rotuna. Monien muiden rotujen tavoin airedalet kärsivät toisinaan lonkkanivelen kehityshäiriöstä (lonkkadysplasia, saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Airedalenterrieri on aktiivinen rotu. Jotta koira pysyy kunnossa ja terveenä, eikä kyllästy, se tarvitsee melko paljon liikuntaa (1–2 h päivässä) sekä virikkeitä ja harjoittelua.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti. Airedalenterrierillä esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

”Airiksella” on vedenkestävä, kaksinkertainen turkki, jossa on karkea, kihara päällyskarva ja lyhyempi, pehmeä pohjavilla. Turkki täytyy harjata päivittäin ja lisäksi se täytyy nyppiä karvanlähtöaikaan (kahdesti vuodessa).

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.