Apinapinseri

Affenpinscher
Ulkoiselta olomuodoltaan terrieriä muistuttava apinapinseri (entiseltä nimeltään affenpinseri) näyttää veikeän apinamaiselta. Täysikasvuisena 4-6 kg painava ja säkäkorkeudeltaan (mitta lapojen kohdalta tassun pohjaan) 25-30 cm korkea koira luokitellaan kääpiökoiraksi. Apinapinserin karkeakarvainen turkki on yleensä musta, mahdollisesti harmaaseen tai ruskeaan taittaen.
 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Vähemmän liikuntaa
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Hypoallergeeninen rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Hassunkurinen ja veikeä apinapinseri on vanha koirarotu, jonka historia ulottuu ainakin 1400-luvulle saakka. Rodun kotimaassa Saksassa ”affe” tarkoittaa apinaa ja pinscher terrieriä. Apinapinseriä on kahden rodun sukupuussa: griffon belgen ja griffon bruxellois’n, ja myös näiden rotujen sanotaan muistuttavan apinaa. Vaikka apinapinserit ovat yhtä sinnikkäitä kuin terrierit, ne ovat kuitenkin liian pienikokoisia työkoiriksi ja ovat parhaimmillaan seurakoirina.

Luonne

Apinapinseri on rotuna eläväinen ja itsevarma, toisinaan myös vahvatahtoinen ja peloton, mutta omistajaansa se suhtautuu suurella kiintymyksellä. Vieraisiin rotu suhtautuu usein epäluuloisesti, joten sosiaalistaminen pentuna on erityisen tärkeää.

Terveys

Apinapinseri on yleisesti ottaen terve rotu. Monien pienten rotujen tavoin se kärsii toisinaan kuitenkin polvilumpioiden sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio), lonkkavaivoista ja silmäsairauksista.

Liikunta

Pienestä koostaan huolimatta rotu on aktiivinen ja vaatii jonkin verran liikuntaa (20–40 minuuttia päivässä). Rotu nauttii leikeistä, jotka tarjoavat virikettä myös aivoille, mutta ne eivät saa olla liian rajuja.

Ravitsemus

Kääpiökoirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Koiran karkeakarvainen turkki on paikoin pörröinen ja näyttää luonnostaan hieman epäsiistiltä, eikä sen hoitokaan ole kovin vaativaa: harjaus kerran viikossa yleensä riittää.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.