Australiankarjakoira

Australian Cattle Dog

Kompakti, keskikokoinen ja lihaksikas koira, jonka säkäkorkeus on täysikasvuisena noin 46–51 cm (uros) tai 43–48 cm painon vaihdellessa 17 kg:sta 23 kg:n. Turkin värejä ovat sininen, sininen-parkinruskea, musta-parkinruskea, sinikirjava, punainen, punainen-parkinruskea tai punakirjava. Lisätietoja saat rotumääritelmästä.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Enemmän liikuntaa
 • Keskikokoinen koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Englantilaiset karjanhoitajat veivät Australiaan collieita 1800-luvulla, mutta mantereen ankarissa olosuhteissa ja sen hankalan karjan hoitamiseen tarvittiin koirarotua, joka oli ominaisuuksiltaan sitkeämpi. 60 vuoden jalostustyöhön käytettiin useita eri rotuja niiden tiettyjen ominaisuuksien vuoksi. Risteytyksessä on siis dingoa, useita collieita ja lammaskoiria, australiankelpietä, dalmatialaista ja bullterrieriä. 1800-luvun lopulla oli vihdoin saatu aikaan koira, joka kykeni ajamaan karjaa (näykkimällä niiden jalkoja), toimimaan ihmisen kanssa, käyttämään vaistojaan ja kestämään vaikeita olosuhteita, niin kovaa sadetta, kylmyyttä kuin kuumuuttakin.

Luonne

Australiankarjakoira suhtautuu vieraisiin luontaisella varauksella ja sillä on vahva vahtivietti, joten huolellinen ja varhainen sosiaalistaminen on erityisen tärkeää. Varhainen puremisen estäminen kannattaa myös, sillä joillain koirista on taipumusta näykkiä innostuessaan. Australiankarjakoira on perheelleen uskollinen, mutta se voi olla myös haastava koira, joka ei välttämättä ole paras rotu ensikertalaiselle. Rotua suositellaankin kokeneelle koiraharrastajalle.

Terveys

Australiankarjakoiraa pidetään yleisesti erittäin kestävänä rotuna, jolla on vain vähän terveysongelmia. Monien muiden rotujen tavoin rodulla esiintyy toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (lonkkadysplasiaa, joka heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat kannattaa tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

”Karjis” tarvitsee pari tuntia liikuntaa päivässä ja myös älyllisiä virikkeitä. Se liikkuu kuitenkin mielellään enemmänkin, sillä rotu on vahva ja kestävä. Kannattaa muistaa, että rotu on erittäin ketterä ja hyppää tarvittaessa erittäin korkealle. Koira pystyy siis varastamaan ruokaa tasoilta ja hyppää helposti matalien aitojen yli. Älä anna koiran ikävystyä tai se keksii itselleen viihdykettä!

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Koiran sileä, kaksinkertainen turkki ei vaadi juuri hoitoa, vaan sille riittää harjaus kerran viikossa. Koiran päällyskarva on karkea ja suora, aluskarva lyhyt ja tiivis. Karvat ovat pituudeltaan noin 2,5–4 cm: päässä lyhyempiä, vatsassa ja jalkojen takaosassa pidemmät.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.